Online school
Регистрирани потребители: 23109
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Mr_Rix_1_blue_200x200
Instagram
Facebook
 

Прекалената предпазливост на родителите не се отразява добре на детето

На една годинка мъниците вече започват да стават все по-самостоятелни и искат да изследват всичко, което ги заобикаля: пипат всичко, слагат всичко в устата и миришат всичко, което им се изправи на пътя. И ние с право си мислим, че на моменти тяхното поведение наистина е опасно, но понякога така прекаляваме с предпазните мерки и обгрижването, че всъщност само пречим на детето да следва естественото си развитие.
Затова ви препоръчваме да не допускате грешките, които ще опишем по-надолу и да оставите мъничето си да се наслади на своите открития за света.

Хигиена: къпане всеки ден
Грешка: хигиената е важна, но не трябва да изпадате в крайности. За много бебета и малки деца ежедневната баня е част от обичайния ритуал преди лягане и техния специален момент на отмора и игра с мама и татко. В този случай всекидневното къпане е от съществено значение за развитието на детето.
Но дете на една годинка, освен ако не се връща цялото изпоцапано след бурната игра в парка или в пясъчника зад болка, няма тази нужда от ежедневната баня, каквато имат бебетата. Тоест, ако при пеленачетата всекидневната баня е препоръчителна и се свежда до осигуряване на спокойствие и отмора на мъничето, то при по-големите всичко е въпрос само на хигиена.

Прекаленото наобличане
Грешка: това е една от най-често срещаните грешки на родителите и обикновено е от страх да не простудим мъничето, а не че не знаем как да го облечем. Според специалисти настинките обаче се причиняват от вируси и бактерии, а не от студа. Когато мъничето се отвива докато спи, значи му е топло.

Втурваме се да вдигаме детето, когато падне
Грешка: несъмнено, на нас, родителите, ни се отразява много зле като видим нашето мъниче на земята. Нормално е да искаме да го пазим да не се нарани и да не се одраска, но това не означава, че трябва да не му позволяваме да се движи свободно и непрекъснато да му слагаме граници
С деца винаги трябва да сме нащрек, но без да ограничаваме всичко, което възнамеряват да направят. Добре е да чувстват, че всичко зависи от тях и да разчитат на себе си, вместо непрекъснато да имат усещането, че всичко, което правят е опасно. Не може детето да се чувства неуверено и да го е страх да направи нещо.

Как ще помогнем на детето да преодолява пречките?
- Като го оставим да изследва и да се учи само и му позволим и да се провали. Детето трябва да знае, че нещата не се случват толкова лесно колкото изглежда и не може да имат всичко
- Грешката е вярна или толкова изтърканото клише „човек се учи от грешките си” всъщност е вярно – или поне що се отнася за децата
- Когато родителите подтикват детето да превъзмогва грешките си, те му показват, че със собствени усилия, а не разчитайки на някой друг, може да постигне целите си
- Похвалите и позитивният стимул правят детето по-уверено в собствените си сили

Избягваме игри, които изискват прекалено движение
Грешка: въртенето на детето, хващайки го за двете ръце, носенето на детето „на конче” или издигането му във въздуха сякаш лети може да са доста опасни начинания и детето може да се нарани. Само че, освен че детето обожава тези забавления, те са и много важни за когнитивното му развитие: с всяко завъртане или люлеене, броят на нервните клетки се увеличава и те се свързват все повече помежду си. Тези игри също така стимулират координацията между сетивата на детето и двигателната му система и стимулират чувството му за равновесие.

Използваме всякакви мерки, за да го накараме да яде
Грешка: етапът след навършване на една годинка е изпълнен с доста нововъведения в храненето – детето вече изцяло трябва да премине на обща храна, може да опита и някои напълно нови храни за него, храната вече несмляна и заради това на голяма част от мъниците им е трудно да свикнат в началото. Затова и родителите започват да се притесняват, особено ако до момента детето им никога не е отказвало храната, а сега изведнъж е „спряло да се храни”. Децата обаче си знаят какво и колко да ядат и ако развитието и растежът им отговарят на възрастта им и детето е жизнено и весело, това значи, че е здраво и поема достатъчно количество храна.
След като навършат една година децата ядат по-малко, защото ритъмът им на растеж намалява в сравнение с този, когато са били кърмачета.

Не го водим на детска градина, за да не боледува
Грешка: няма спор, че детето ще боледува по-често, ако ходи на детска градина – това е заради повечето му социални контакти. Обаче това не значи, че трябва да го държим като в клетка у дома само и само да не се разболее. Имунната система на детето се засилва, когато се сблъсква с вирусите и бактериите. Представете си какво ще се случи с детето, когато тръгне на училище, ако преди това не е ходило нито на ясла, нито на детскат градина и социалните му контакти са били сведени до минимум – това не се отразява добре на детето нито психически, нито физически.Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Higia

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber