Online school
Регистрирани потребители: 23148
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Искам да се облека сам, моля

Всички деца упорстват много и все искат да правят нещата сами, без нашата помощ. И отначало им е доста трудно, но когато се научат да правят нещо самички, се чувстват много горди и съответно се изпълват с повече самоувереност.
За всяко нещо е хубаво да установяваме някакъв ритуал, нещо като „упътване” стъпка по стъпка, което да следва детето. Можем да подредим дрехите на един стол в реда, в който трябва да ги облече детето или пък да нарисуваме стъпките на един лист и да го залепим на гардероба в детската стая.

Бельото
Първите няколко пъти трябва да помагате на мъника да вкара крачето в правилната дупка. След това той сам може да вдигне нагоре гащичките. Когато се научи сам да улучва крачолчето, остава само вие да давате гащичките на детето в правилната позоция. В този ред на мисли няма да е лошо да сложите някакъв знак, който да му помага да определи по-лесно кое е отпред и кое отзад.

Блузата
- има няколко начина за обличане на блуза, но май на децата най-лесен им е този, при който се мушка първо главата и после ръкавите, един след друг, а не едновременно
- ако детето има нужда, помогнете му да си промуши главата, защото ще му е трудно отначало и после нека то само да си мушне ръцете в ръкавите
- ризките и якенцата са по-лесни за обличане, но все пак мама трябва да закопчае копетата или ципа
- когато купувате дрешки, мислете първо дали малчуганът ще може да ги обича сам, защото има толкова трудни и неудобни за обличане дрехи, че и на вас ви отнема много време да ги облечете на детето
- ако не дразнят вратлето, не режете етикетите на дрешките – те ще помогнат на детето да разбере кое е отпред и кое отзад.

Панталон и пола
 -полите са лесни за обличане, обаче панталоните, също като бельото, отначало детето най-вероятно ще има нужда от помощ, за да улучи правилния крачол.
- зависи от самата дреха дали детето ще се научи да я облича самичко или не, затова панталоните без ципове, копчета и колани, а само с ластик, ще са най-лесни за обуване за детето

Чорапките
- и тук всичко се свежда до фината моторика. Веднъж щом се научи да улучва дупката на чорапчето, остава само да разбере и, че петичката е от долната страна на крачето
- купувайте по-къси чорапки, дългите ще са му трудни за обуване – детето още няма да може да ги нагъне, за да ги обуе.

Обувките
- много малко мъници се научават лесно да различават лявата от дясната обувка. Децата лесно се учат от нагледните неща, затова можете да нарисувате нещо на подметката на едната обувка или да сложите различен цвят стелки в двете обувки.
- по-добре купувайте обувки, които се закопчават с лепенки или такива от еластичен материал, които се обуват само с леко разтягане, без да се налага да се откопчава и закопчава нищо.
- ако ще ги обува самичко, то обувки с връзки не са подходящи за детето под 6 години, защото трудно ще се научи да ги връзва. За яслата и детската градина обувки с връзки не са подходящи, не забравяйте, че там децата се обличат и обуват самички.


 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Лятна разпродажба на Avent - №1 марка за хранене в България!

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber