Online school
Регистрирани потребители: 23109
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Mr_Rix_1_blue_200x200
Instagram
Facebook
 

Защо детето предпочита повече единия от родителите?

Повечето мъници прекарват с мама по-голямата част от времето и тя е тази, която пази детето, успокоява го и задоволява нуждите му. Затова обикновено за детето мама заема първо място.
Може да се появи и друг случай, например, прибирането на татко да е толкова очакван момент от мъника и игрите и времето, прекарано с него да е толкова атрактивно за него, че да забрави за мама.
На две годинки децата показват своите предпочитания и желание без да се преструват – понякога предпочитат да са с татко, друг път с мама и това ще ни го покажат недвусмислено, без, разбира се, това да означава, че обичат единия повече от другия.

Какво можем да направим?
Когато се сблъскаме с едно много силно изразено предпочитание към единия от родителите, е добре да разберем причините за това.
- може би таткото е забелязал, че мъничето препочита да бъде с мама и понеже е изморен от работа, това му се струва много удобно извинение. Има вариант и да се чувства малко обиден, че детето предпочита повече мама и да си мисли, че просто то я обича повече от него. Малките деца наистина се привързват повече към този, с когото прекарват повече време, но другият трябва да намери подход и да се зареди с търпение, за да може положението да не е такова – решението не е да приемеш, че детето обича повече другия и просто да не правиш нищо. А на едно дете му трябва толкова малко!
- има и обсебващи мами, които пък искат да контролират сами всяка крачка на детето и друг да няма право да взима каквито и да е решения без нея. Може би това става спонтанно и несъзнателно и обикновено е поради факта, че обичаме много малкото човече и не искаме „косъм да падне от главата му”. трябва обаче да осъзнаем факта, че и двамата родители са еднакво важни за мъничето, то се нуждае и от двамата и решенията се взимат след като е било уважено мнението на всички. Не можем да обсебим живота на детето ни, то ще получи много важни и ценни за него уроци както от мама така и от татко.
- случва се и това – майката посвещава повече време и енергия да се грижи и да възпитава детето, но когато таткото се прибере всички забравят за нея и той се превръща в „звездата” на деня. Възможно е мама да е единствената, която ще учи децата на важни норми и навици, да им показва кое е хубаво и кое лошо, или да се сблъсква с всичките яростни реакции на мъниците, но татко пък цял ден е бил на работа и затова иска да прекара вечерта с децата. Така на пръв поглед изглежда, че на него просто му е отредена ролята само да играе, да хвали и да се забавлява с децата, докато мама изразходва толкова нерви за да ги възпитава. Все пак всеки си има определена роля в семейството, нали!
- родителите изграждат у децата, още докато са малки, здравословни навици и ги учат на общоприетите норми и правила, което изисква постоянност, търпение и отдаденост. Ако само единият от родителите се натовари с тази задача, а другият стои настрана, се установява едно разделение на роли, при което единият разглезва детето, а другият се явява строгият и лошият. Именно затова постигането на баланс е много важно.

Избягвайте тази ситуация, като:
- мама и татко трябва да възприемат еднакво отговороността да покажат своя авторитет на родители и да въвеждат заедно норми и правила, адекватни на възрастта на детето.
- много е важно двойката родители да показват своя съюз, да показват взаимна нежност, разбиране и уважение. Много е важно детето да не усети, че мама и татко си съперничат кой ще получи неговата нежност и внимание.
- възможно е единия от родителите неволно да е направил нещо, което да е обидило детето и затова то сега да му отмъщава, затова не бива никога да реагирате остро на неговото предпочитание към другия, даже изобщо не трябва да реагирате по никакъв начин, а да се държите така, както го правите винаги
- не трябва да се обиждаме, нито да приемаме като лично отношение това, че детето показва препочитание към другия родител. Особено неприятно и травмиращо за детето е да реагираме на това негово предпочитание към другия като ние самите започнем да го отхвърляме. Децата действат спонтанно и са на моменти – днес предпочитат татко, защото му е донесъл голяма изненада, след като се е върнал от командировката, утре пък показват по-голямо внимание към мама, защото тя го е завела на разходка в зоопарка и са си прекарали страхотно.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Higia

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber