Online school
Регистрирани потребители: 23109
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Mr_Rix_1_blue_200x200
Instagram
Facebook
 

Някои проблеми с храненето

Нормално е първите няколко пъти, когато детето започне д се учи да яде самичко, всичко около него да става в храна и да му е трудно да приеме нови храни, като например тези толкова страшни зелени зеленчуци, които толкова плашат всички деца. С малко повече търпение и уважение към желанията на детето, можем да ги начуим да хапват от всичко без проблем.
След навършването на една годинка децата започват да приемат разнообразна храна, храната на възрастните, като е неизбежно да се появят проблеми в началото – било то дали някоя храна не му харесва, дали му е трудно да се храни самичко и т.н. Много често храненето е на път да се превърне в една борба между вас и упорития мъник, което не бива да допускате. За да не бъде толкова „тежка” промяната за детето, трябва да си измислите няколко трикчета, с които да направите храненето и храната „по-интересни”, например можете да правите храната на малки залчета и да им придадете някаква закачлива форма. Много полезно за детето е отначало да му давате храна, която да може да приема лесно самичко.

Обича само картофи и макарони
Нормално е детето да предпочита повече някои определени храни, но това не значи, че трябва да му давате само тях, само и само да е хапнало нещо. Въвеждането на разнообразна храна започва още със самото захранване на бебето, когато то трябва да опита от всичко. По-късно, след навършване на една годинка то вече ще е показало предпочитание към една или друга храна, която можете да използвате, за да му давате и другите храни, които са му необходими – към храната, която обича добавяйте и друга храна, която не му е чак толкова любима, така постепенно детето ще свикне да хапва от всичко.

Все иска храната да е смляна или намачкана
Ако детето започва да плаче безутешно, когато му сложите ненамачкана храна, например начупена на малки залчета, можете да я раздробите на по-малки късчета. Още в самото начало на мъниците им е трудно да приемат храната на едри залчета, имайки предвид факта, че до сега храната им е била намачката.
Но, ако сложим храната и детето изобщо не я пипне, но и не започне да плаче и да недоволства, то значи проблемът не е в залчетата, а просто приемаме, че не е гладно. Не е препоръчително да дробим храната на миниатюрни късчета, за да задължим детето да яде, когато в действителност не е гладно.

Изобщо не иска да яде зеленчуци
Зеленчуците са една от най-трудно „приеманите” от децата храни, обаче е и една от най-важните. Повечето зеленчуци са съставени главно от вода и малко хранителни вещества и понеже детското стомахче е малко, ако се натъпче със зеленчуци, няма да остане място за друга храна, което значи, че с тях също не трябва да се прекалява. Обикновено храните, които харесват повечето деца, са тези, от които се дебелее, тези, които съдържат много калории в малък обем – макарони и други тестени издели, ориз, хляб, шоколад, пържени картофи, а храните, бедни на калории, като плодовете, зеленчуците и супите, изобщо не „вървят” сред мъниците.
Ако сервирате на детето само зеленчуци, то определено няма да ги иска, но можете да опитате друго – да ги слагате като гарнитура към негово любимо ядене, например доматеният сос върви към много ястия или пък нарязаната на дребно чушка е интересна „украса” за всякакви вкуснотии.

Отказва да опита нови храни
По-голямата част от мъниците на една годинка са много подозрителни към новите храни. Това е нормално явление при мъниците на тази възраст, които просто мразят драстичните промени и новото, тъй като се чувстват по-сигурни, когато са си свикнали с нещо. Но рано или късно, когато видят какво ядат мама и татко, ще изпитат любопитство и ще поискат да опитат от новата храна.

Храни се доста бавно
Още през първите няколко години трябва да изградим у детето положително отношение към храната, тоест да се научи да й се наслаждава пълноценно, което значи, че нито прекалено бързото, нито прекалено бавното хранене са за предпочитане. Важното е, ако вашият мъник е от тези, които се хранят с часове, да разберете каква е причината за това. Като за начало се уверете, че няма неща покрай него, които да го разсейват, като например включеният телевизор.
Ако не се разсейва или причината не е в това, че не му харесва храната или пък, че не е гладно, може просто на детето да му харесва да се храни бавно – в крайна сметка важното е да се храни пълноценно.

Вече е голямо, а не иска да остави шишето с биберона
Много експерти по хранене препоръчват, когато детето навърши една годинка да спре да му се дава вода или мляко с шише, но зависимостта, която имат мъниците към шишетата с бибероните не може толкова лесно да се изкорени:
- ако сложим чаша мляко пред мъника и той започне да плаче и откаже да пие от нея, е по-добре да продължите да го храните с биберон, отколкото да остане гладен. С времето сам ще спре да се храни с биберон, дали рано или кърно – всяко дете има свой собствен ритъм.
- ако детето погледне с любопитство чашата и поиска да отпие дори и само една глътка, то значи вече биберонът не е единственото предпочитано „средство” за хранене.
Каква храна мъникът може да яде самичък – всякаква твърда храна, която е накъсана на малки парченца: картофи, пилешко месо, макарони и т.н.

Имам чувството, че яде много малко
Всяко дете се нуждае от различно количество храна и не можем да се водим от някакви точни цифри, защото да яде повече откокото му е необходимо е също толкова вредно и опасно, колкото ако не приема достатъчното за него количество храна.  Детето трябва да приема точно толкова колкото му е необходимо и нито залък повече или по-малко, като за щастие мъниците още от малки знаят колко им е необходимо. Затова е за предпочитане да оставите детето да яде колкото иска без да го насилвате.
Ако, обаче мъникът започне да губи тегло, то тогава е добре да се консултирате с педиатър, за да видите дали не е болно. Ако обаче според педиатъра килограмите му са нормални, то това значи, че се храни достатъчно. Все пак да не забравяме и това, че за някои майки и особено за бабите децата все се хранят малко и им трябва повече.


 

 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Higia

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber