Online school
Регистрирани потребители: 23109
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Mr_Rix_1_blue_200x200
Instagram
Facebook
 

Да раздвижим бебчовците

Масажът – защо е важен
Целта на масажа и гимнастиката през първото тримесечие са да съдействат за намаляване на повишения мускулен тонус и да стимулират развитието на движенията на главата. Това е важно, тъй като мускулният тонус е състояние на постоянно напрежение. Новородените имат повишен мускулен тонус. През втория и третия месец повишеният мускулен тонус намалява и се нормализира. Tова е необходимо условие за развитието на волевите движения на ръцете и краката – хващане, изправяне и ходене.
Масажът се прави при навършени  4-6 седмици и тегло 4 кг.
Принципи:
 - започва се от периферията към центъра на отделните части на тялото, като посоката е по хода на кръвния и лимфния поток;
- масажира се нежно и внимателно, без натиск;
-  движенията се извършват със затоплени ръце, без нокти и накити;
- температура на стаята е добре да бъде средно 23 *;
- провежда се ежедневно;
- всяко действие има продължителност около минута и половина, а общо с гимнастиката не надхвърлят 10-12 минути;
Действия :
- поглаждане
- почукване
- размачкване
- разтриване

Как да процедираме
1. Детето трябва да бъде съблечено съвсем голо и да се постави върху твърда повърхност, покрита с одеало или чаршаф.
2. Стаята трябва да бъде добре проветрена и затоплена.
3. Докато масажирате бебето му говорете, важно е малкото да чува гласа Ви. Обикновено това са много приятни процедури и детето реагира добре на тях. Ако плаче и се разстройва, по-добре е да преустановите масажа.  
4. Прилагането на различните техники и упражнения трябва да бъде в зависимост от развитието на двигателната система. Ако бебето изостава по някои показатели, трябва да се прилагат такива упражнения, които ще помогнат да се навакса в развитието. Обратното, ако малчо изпреварва съответните норми, трябва да се включат нови упражнения, които ще съответстват на по-големите възможности.

Последователност на действието
Масажът се прави в определена последователност: ръце, гърди, корем, крака, гръб.
Започва се с ръцете, след което се преминава на гърдите, корема, крачетата, гърба и седалището.

Гимнастика
Гимнастиката е важна за развитието на бебето, тъй като го подготвя за по-нататъшното му развитие – обръщане от гръб по корем, сядане, лазене, клякане и постепено прохождане. Ето и как се започва:
1. Пасивна дихателна гимнастика с ръце: кръстосване на ръцете пред гърдите; сгъване и разгъване на ръцете; повдигане и спускане на ръцете.
2. Пасивна дихателна гимнастика с крака – прави се от третия месец до края на второто тримесечие, докато детето започне да стои изправено. 
Включва три упражнения:
• сгъване и разгъване на краката
• движения сякаш кара колело
• от легнало положение трябва да тупа с крачета по леглото, със свити в коленете крачета.

Периоди на двигателно развитие
Първи период – адаптационен
От раждането до края на първия месец. Основните масажни действия през първия период са поглаждане и леко разтриване на дланите и стъпалата. Заниманията трябва да бъдат от 3-5 минути. Първият месец детето няма добър контрол на главата и се препоръчва след всяко хранене да се поставя настрани, като се редуват двете положения: наляво и надясно.

Втори период
От началото на втория месец до края на третия месец. Масажните действия са поглаждане, разтриване и леко потупване. Кърмачето започва да се поставя по корем няколко пъти на ден, преди хранене. Времетраенето е 10-15 минути. Целта на слагането по корем е да се стимулира контролът на главата. Подпират се петичките, за да се стимулира пълзене напред и обръщане.

Трети период
От началото на четвъртия до края на шестия месец. Масажът е по-продължителен 15-20 минути, като се използват всички масажни техники: разтриване, размачкване, потупване, поглаждане. Кърмачето трябва да има опора на краката. Когато се повдига за ръцете, главата активно участва в движението. През този период започва да се обръща от гръб по корем и от корем по гръб, посяга към подадени играчки, а от 5-ти месец започва да прехвърля предмет от една ръка в друга. 

Четвърти период
От 7 до 12 месец – подготовка за прохождане. През този период: седи без поддръжка, започва да се изправя, да стои и да пристъпва самостоятелно. След 6-тия месец е добре да се стимулира пълзенето. Масажът пак е 15-20 минути като през трети период, но се добавят и упражнения, които са с времетраене 10 минути. Така заниманието става общо 25-30 минути.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Higia

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber