Online school
Регистрирани потребители: 23202
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Първият контакт – важен старт за успешното начало

Сърчице бие под твоето сърце, мънички ръчички и крачета вече побутват света, протягат се и се наместват… I вече знаеш - сърчицето ти казва: “Здравей, аз съм тук!” Ти носиш този малък свят в себе си. Ти даваш въздуха и водата, храната и топлината. Ти си пазителката на този свят, Ти си целият свят...

Денят на вашата първа среща. Малка глътка въздух, много копнеж и потъваме в тези очи, толкова дълбоки и чисти. Готови сме да прошепнем: “Здравей бебе”, с “онзи чуден глас, с който майките поздравяват своите току-що родени бебета... Здравото новородено бебе намира очите на своята майка и се взира в тях, продължително и дълбоко, жадно поглъщайки нейния образ. Това е още една стъпка от танца на влюбването”.

Първата прегръдка – моментът, в който бебето е готово да засуче. Когато бебето е оставено върху корема на майката, веднага след раждането, това е първия контакт кожа до кожа. Това стимулира отделянето на много хормони, които подпомагат майката и бебето в адаптацията им след раждането.

Девет месеца бебето е било част от тялото на мама, веднага след раждането и дълго време след това, то има нужда точно от мама - да го стопли, утеши и нахрани. Установено е, че прекият контакт кожа до кожа помага на бебето да регулира дишането и сърдечната си дейност. Нещо повече, тялото на майката е в състояние да повиши телесната си температура, ако това е нужно, за да затопли новороденото си бебе. Този контакт спомага за “заселването” на здрава и полезна микрофлора у бебето, а точно микроорганизмите от майчината кожа, се приспособяват най-добре към него. Много майки споделят, че именно това помага на бебетата им да преодолеят моменти на силна болка, раздразнение или уплаха.

Първото кърмене – това е мигът, в който заедно с бебето възстановяваме нашето единство. Така както девет месеца бебето е получавало всичко необходимо от майчината утроба, така в следващите приблизително 6 месеца нашите гърди и нашата кърма ще доставят всичко необходимо за растежа и развитието му. Не случайно, много специалисти наричат кърменето “четвърти триместър”.
Краят на бременността приключва тогава, когато плацентата се отдели напълно. С това пада и последната хормонална бариера и майчиното тяло вече знае, че има бебе и то се нуждае от коластра. Независимо от начина на раждане (оперативно или естествено), малки и много ценни капчици коластра вече са образувани в млечните алвеоли. Това е моментът, в който ако бебето засуче, ще даде още един сигурен сигнал за нуждата от коластра. Засукването е последното доказателство, че раждането е приключило успешно и спокойствието започва да се възстановява.
Ето защо СЗО, УНИЦЕФ и ЛЛЛ препоръчват кърменето да започне още през първия половин час след раждането.

Първите дни – през първите дни (2 до 5 дни), гърдите обичайно произвеждат коластра. Тъй като бебешкото стомахче е голямо, колкото черешка и коластрата, която се произвежда, на всяко кърмене, е колкото чаена лъжичка. Чаена лъжичка злато – жълтеникава и гъста течност, богата на протеини, съдържаща всичките 10 аминокиселини и с много високо съдържание на секреторен IgA, най-главният имуноглобулин и анти-заразителен агент. Съдържа още и витамини, минерали и др.. Всичко това, в идеалното съотношение, точното количество и температура, в най-добрата опаковка – майчината прегръдка.

През първите няколко дни гърдите може да се усещат меки и спокойни или така сякаш нищо не се е променило, въпреки че на заден план промяната вече тече с пълна сила. Това е идеалният момент мама и нейното бебе да се учат да “практикуват” кърмене. Когато гърдите са спокойни, за бебето е по-лесно да засуче ефективно, като обхване с устата си по-голямата част от ареолата. Ако е необходимо, майката може, без болка и притеснение, да стисне гърдата, като сандвич и така да я направи по-удобна за засукване. Още една причина кърменето да започне в първите часове, е че тогава бебето е и най-активно. След това много бебета се унасят в сън, което може да затрудни кърменето.

Колко често да кърмим? – Добра идея е да има между 8 и 12 кърмения за денонощие, като 8 обикновено е минимумът. Обичайно е новородените бебета да искат да сучат и по-често. Честото кърмене стимулира лактацията от една страна, а от друга дава възможност на бебето да приеме нужните му количества коластра. Коластрата спомага за изчистване на мекониума, а заедно с него и излишния билирубин, който причинява естествената жълтеница. Постепенно коластрата преминава в женско мляко (преходно) и след това в зряло майчино мляко. Количествата на зрялото майчино мляко (кърмата) обикновено са големи, а понякога дори неочаквано големи. Някои майки споделят, че гърдите им стават големи и твърди като камък. Именно честото кърмене може да помогне в такава ситуация. Ако бебето суче ефективно и често и въпреки това ти усещаш гърдите си напрегнати, е добра идея да започнеш да ги изцеждаш, но само толкова, колкото да почувстваш облекчение.
Кърменето е танц за двама и като всеки танц близкият контакт помага на двойката да затанцува в един ритъм, да чуе една музика, да сподели своята нежност и топлина. 


Автор: Десислава Пеева, ЛЛЛ лидер, консултант по кърмене


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber