Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Синтезното обучение – поглед в бъдещето

Концепция на синтезното обучение
Всяко обучение днес се занимава преди всичко с хармоничното развитие на децата – първо като личности, а след това обръща внимание и на интегрирането им в по-голяма група.  Повечето образователни методи обучават интелекта, но това вече не е достатъчно. Акцентът в обучението днес се измества към развитие на емоционалната интелигентност и метакогнитивните способности на децата, разкритие и изява на техните креативност, въображение и интуиция. Синтезният или холистичният метод поставя обучението наравно с възпитанието. Докато обучаваме децата в език или изкуства, е нужно да ги стимулираме към култивирането на добродетели като: осъзнато отношение към всичко заобикалящо, креативност, групово сътрудничество, хармония, любов, състрадание, толерантност, честност, ред, смелост и воля за добро. На нивото на синтеза не съществуват понятия като добро и лошо, правилно и неправилно. Какво означава това? Означава, че няма единствен грешен или правилен подход за обучението на детето. Съвременният педагог-психолог трябва да използва различен метод, според конкретната ситуация, за даденото дете и да улови правилния момент. Езикът служи за общуване. Затова и повишаването на комуникативните умения е несъмнено най-важният елемент в езиковото обучение. Те се култивират най-добре чрез групова работа и сътрудничество в радостна, творческа атмосфера. Синтезът в езиковото обучение изисква цялостното и балансирано развитие на всички елементи на езиковите умения. Това е подход, насочен най-вече към детето, а не към езика като такъв. Целта е да се развият и утвърдят в хармония: умения за слушане с разбиране, умения за четене, умения за писане, умения за говорене (дискурс), граматика и лексика.
Промяна в целите на образованието
Неоспорим факт е, че образователната система вече се променя – не толкова като съдържание, но най-вече като цели, а следователно и като методика. Тази промяна днес е абсолютно наложителна и се диктува от промяната и процесите на обединение в Европа и света. Съвременното езиково обучение следва да отговоря на тези нови нужди:
• Използване на нови технологии на обучение за естествено усвояване на езика;
• Формиране на мултилингвистични (многоезикови) умения;
• Синтез на най-доброто от педагогическия опит – стратегии, системи, методи и техники;
• Разкритие и изява на висшите заложби във всяко дете – усет към красота, творчески способности и активна интелигентност;
• Култивиране на принадлежност към група и способност за живот и работа в екип;
• Възпитание в ценности – осъзнато отношение към всичко заобикалящо, креативност, групово сътрудничество, хармония, любов, толерантност, честност, ред, смелост и воля за добро;
• Забавно и приятно обучение – забавата и играта водят учениците към постигане на по-високи резултати. Старанието на педагозите е да позволят на всяко дете да изпита удовлетворение от постигнатото, тъй като успехът е най-силният мотиватор;
• Образцова база – много от съвременните технологии на обучение изискват различна, гъвкава архитектура на класната стая.
Как Европа промени езиковото обучение
Европа представи на света безпрецедентен пример за многоезиково общество, в което индивидът трябва да общува свободно, без да разполага с официален език за това. За официални са приети 23 езика и три азбуки, а комбинациите от три изучавани езика (по известната формула 2+1) надхвърлят 1000. Подготовката на едно дете, по традиционната система отнема 4-5 години. Днес, очевидно, не разполагаме с толкова време (10-15 години), за да постигнем подобно ниво при няколко на брой езика. Тази ситуация постави съвсем нови изисквания към методиките на преподаване и особено за деца. Днес те неумолимо се изместват от преподаване на конкретен език към преподаване на езици изобщо. Какво означава това? С прости думи, новите технологии позволяват докато преподаваме английски език, например, да развиваме уменията на детето и по други езици. Това е естествен процес, който досега е бил пренебрегван и на практика непрактикуван. Той пести време, повдига самочувствието на детето и естествено усилва мотивацията му. Изучаването на непознат досега език вече не започва от нула – в това се заключва синтезът на знания.
Някои технологии и методи на обучение
Новата методика интегрира езиците, позволявайки на децата да придобиват неограничени мултилингвални умения.  Такъв е високият, но постижим идеал за многоезично общество в ЕС. Ето и някои от най-успешните технологии и методи за преподаване на английски като втори език:
• Комуникативен подход;
• Естествен подход;
• Евроком и Приложно междуезиково разбиране;
• Групово учене и обучение чрез сътрудничество;
• Игрови технологии на обучение;
• Цялостна физическа реакция;
• Обучение чрез изкуства.
И не на последно място – любовта към децата
Главният гарант за успех в обучението е искрената любов на преподавателя към детето. Единствено общуването от сърце сваля емоционалните прегради, а успехът в езика идва като естествено следствие. Съвременните обучителни институции ще постигнат успех не само чрез отличните квалификации и познания на своите педагози, но най-вече чрез тяхната отдаденост и любящо внимание.

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber