Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Митове и факти за ранното чуждоезиково обучение

Гопинат Теодоридис е едно интересно дете. Попадна в Летящата класна стая преди година. Родителите му веднага разбраха, че това е мястото за него, а ние - че семейната история е не съвсем обичайна. Бащата - Алекс е швед с гръцки корени, майката е българка с украински произход. А Индия, където се запознали и оженили, е техният втори дом. В семейството основният език за комуникация бе английски, а извън семейната среда - български. След всичко това, разбирате защо Гопи е в интересна позиция за един психолог. И преди бях работила с билингви, но никога с дете с толкова богат културен бекграунд. Работата ми с него ми даде много и разби голяма част от предразсъдъците ми за ранното чуждоезиково обучение.

Митове и факти за ранната чуждоезикова среда
1. Хората с двуезична (или повече) среда в ранна детска възраст имат по-различна мозъчна структура.
ФАКТ! Наскоро се потвърди теорията, че деца от двуезични семейства имат по-гъсто развито сиво вещество в мозъка (това е онази част от мозъка, която е претъпкана с нервни клетки, обработващи информация) в лявото полукълбо, където обикновено се контролират комуникативните умения. Това се наблюдава с още по-голям ефект, ако хората са научили езика преди да навършат 5-годишна възраст.
2. Ако говорим на децата си с не толкова добър акцент на чуждия език ще навредим повече, отколкото да допринесем за нещо добро.
МИТ! Гопи чуваше английски с шведски акцент, с български акцент и общуваше свободно с нашия лондончанин. Детето правеше разлика умело, дори пречупваше акцента на английския си спрямо хората, с които общуваше. Не мога да кажа, че Гопи бе "прихванал" лош акцент. Напротив! За него по-мотивиращ беше позитивният опит зад самия език, т.е позитивната рамка, която му даваха всички около него и с която той свързваше езика. Така се създаваше предпоставки за още по-интензивно езиково развитие в бъдеще.
3. Ако започнем сега и не продължим с обучението след това, децата ни ще забравят всичко научено.
МИТ! Езикът е като карането на колело - умението се възвръща с практиката. Неизползваният език си остава "дремещ" някъде в мозъка ни и когато попаднем в една различна езикова среда, нещичко може да изплува. Особено с време и практика. Едно дете ще може да възвърне езиковите си умения, акцента и способността да учи в доста по-интензивни темпове от преди, както и да възвърне нивото на речник и граматика на съответния забравен език.
4. Ученето на втори език в ранна възраст ще допринесе за развиването на езиковите умения на родния език.
ФАКТ! Ученето на втори език като дете подобрява способността за четене, както и базовата грамотност на майчиния език. Дори се смята, че ученето на втори език като дете изгражда метаезикови умения - едно по-високо разбиране за употребата на езика като цяло, повишава способността да натрупваш и изграждаш речник, както и развива интуиция за езикови и граматични структури. Съществува корелация между ученето на втори език в ранна възраст и повишените лингвистични способности. Ученето на чужди езици в ранна детска възраст оказва благотворно влияние върху паметта и уменията за концентрирано слушане. Докато децата се учат да общуват на различни езици, те схващат концепцията за самия език като цялостен феномен. Децата разбират, че езикът и обектът, който той обозначава са две различни неща, независими едно от друго и така откриват, че има много пътища до един и същи обект. Така запазваме уменията си да учим нов език. Това обяснява, защо всеки следващ език се научава с все по-голяма лекота.
5. Детето ми ще проговори по-късно майчиния си език, ако учи втори език твърде рано.
МИТ! Децата не забавят цялостните си езикови умения, ако учат нов език в ранна детска възраст. Тези деца, които са изложени на чуждоезикова среда много рано минават през същите периоди със същите темпове, както и монолингвистичното дете.
6. Деца, които учат чужд език отрано демонстрират по-добра концентрация, фокус и умения за справяне с много задачи на куп.
ФАКТ! Децата с многоезична среда в детството се справят по-добре с концентрацията, паметта и фокусът на внимание е по-установен, което дава възможност за по-добро планиране.
7. Детето ми гледа филмчета на английски и слуша песнички. Не е необходимо да му говоря на английски и аз.
МИТ! В Щатите провеждат следния експеримент. Подбират две групи 9-месечни бебчета. Всеки ден група китайски доброволци са чели на децата приказки на мандарин, играели игри с тях и пеели на бебетата в продължение на 25-минутни сесии. В същото това време в другата група са пускани филмчета, телевизия и музика на мандарин, без доброволците да имат право да им говорят на живо. Резултатите са следните: децата от първата група запазили способността да разпознават думи и фонеми на мандарин до 14 месеца след последната сесия, докато при децата, които гледали телевизия тази способност се загубила след 3-тия месец. Накратко, въпреки че видеото и музиката са забавни и позитивни начини да подкрепят езиковото развитие, те образуват твърде нетрайни връзки в мозъка и биват заличавани лесно. Така отношенията на живо, т.е четене, игра, пеене са много по-устойчиви във времето и реално допринасят за развитието на езиковите умения както на чужд, така и на майчиния език.

С Гопи все още играем на различни езикови игри. Често сам решава кой език да подбере в определена ситуация. Обича да пее на шведски и малко хинди, българският използва в емоционални моменти, на английски предпочита да общува с по-големи от него. В работата си с него не съм сигурна кой е учител и кой ученик. Държа на позитивната връзка, която изграждаме заедно и откриваме чудесата около нас. Те винаги са прекрасни, макар и да имат много имена.

Автор на статията е Петя Гиева, психолог и преподавател


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber