Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Чужд език от ранна възраст – доказани ползи

Консултанти на материала са специалистите от детски център "Оксиния", http://www.oksinia-bg.com/

Видимо, вече остават в миналото необоснованите твърдения, че усвояването на чужд език трябва да се стартира след като детето е достигнало съзнателна възраст и е усвоило родния си език.

На практика, вече излизаме от сферата на рамкираното обучение и все повече се налага методът на свободното комуникативно обучение на чуждия език, подобно на майчиния, имайки предвид психологическото развитие на децата.
Още от най-ранна детска възраст у децата е заложен моделът за цялостно възприемане на всичко около тях.  На тази основа стъпва и общуването между родител и дете, т.е. предаване на родния език от възрастния към детето. На същата опора се гради и комуникативният подход в обучението по чужд език при децата. Когато те изцяло се потапят в игровата магия и преподавателят общува с тях само на чуждия език, в достъпна за тяхната психика форма.

Любопитството е двигателят
Децата се раждат любопитни и именно това любопитство стимулира у тях опознаването на света. Всичко непознато е ново знание за тях, от което те имат нужда, която е природно заложена. 
Етапи
От 0 до 3 години се изграждат 80% от връзките между клетките в мозъка. Детският мозък в края на 3-тата година е формирал милиарди действащи нервни връзки, т.е. два пъти повече, отколкото има при възрастния човек. Също така е способен да усвоява и структурира информация много по-бързо от мозъка на възрастен човек. Мозъкът се развива благодарение на взаимодействието със света около нас. Именно затова е важен всеки опит за неговата стимулация още от най-ранна детска възраст.

Слушането и комуникацията както на родния език, така и на чуждия, развива у подрастващия комплекс от възприятия и качества.

Към третата година децата овладяват ролевата игра, запознават се с човешките отношения, откриват у себе си наличие на съзнателни преживявания. Формират се въображението и символичната функция на съзнанието, които позволяват децата да прехвърлят свойствата на едни неща върху други такива, възниква ориентацията в собствените чувства, формират се навици, които им позволяват да се включват в колективната дейност и общуване. 
Ранното чуждоезиково обучение може да бъде своеобразен стимул за детето в периода на активното усвояване на родния му език. Именно това обучение влияе благоприятно в ситуации, при които е затруднена или нарушена звуковата постановка на отделни звукове или пък се срещат трудности при слуховата им обработка или организация в потока на речта (деца с речеви нарушения). В периода на ранната детска възраст започва не само усвояването на родния език, но заедно с това се формира и речевият слух у децата. От не малко значение е фактът, че този слух се появява още около осмия месец и продължава да се развива до 4-5- годишна възраст.

Чужд език като игра, но не на шега
Всяка допълнителна дейност, извън ежедневните, ако тя е разнообразна и емоционално наситена,  способства за цялостното развитие на детето. Всичко е игра за детето и чрез играта то расте! А заниманията по чужд език за децата са една игра, обвързана с тяхното въображение и видове сензитивност. Споменете си, как общувате с детето си: отначало с кратки изрази, много повторения, показвания и разбира се, емоция! И детето по естествен начин запомня и повтаря модела, без да се замисля; лека-полека произнася първите думи, построява първите изречения, докато си формира цялостното възпроизвеждане на езика и към четвъртата година вече самостоятелно преразказва ситуации или  прехвърля видените модели в своята игра.

Какъв е най-удачният начин за занимания по чужд език при малчуганите
Категорично - комуникативният, т.е подобно на майчиния език с разнообразие от активности и подходящи за възрастта игри, когато и учителят говори изключително само на чуждия език, без да превежда и разбира се, най-добре е това да става в група. Затова ще Ви разкажем и приказката за жълтото пате, с която да подтвърдим естествения комуникативен подход при овладяване не само на майчината реч, но и на чуждия език.

Поучителна приказка за жълтото пате
Необходим материал: жълто пате и още много фантазия (разказване на приказката), спомнете си Вашия малчуган в ранна кърмаческа възраст: той още не говори, но на езика му се въртят различни неадекватни звуци. Ей сега извадете жълтото атрактивно пате и го демонстрирайте на бебо, говорете, описвайте му патето, изпейте му песничка, където има думата “пате”, покажето му филмче с любимия герой, заведете го в Зоологическата градина, цитирайте му стихче за патето и така доста време. И изведнъж, виждайки любимото жълто пате за пореден път, невръстното хлапе плахо ще избоботи: ”ПАТЕ” – чудото стана!
И така имаше ли детето нужда от преводач? НЕ, разбира се.

Децата изключително лесно се приобщават към чуждия език в много ранна възраст, ако педагогът успее да “потопи” детето в езиковата среда и му създаде условия за игра с използване на чуждия език, подобни на тези от неговото всекидневие.
Това е методът за усвояване на чужд език още от най-ранна възраст. Бъдете смели да започнете още към 2,5-3 години! Не се бойте, че нещо ще се обърка у детето в родния му език. Обратно, чуждият език още повече ще стимулира развитието на артикулационния му апарат,  въображението му и в бъдеще няма да се проявят езиковите бариери за проговаряне на чужд език, често срещани при по-късния старт на изучаването.

Защо да стартираме с чужд език толкова рано
Защото детето ще го възприеме като игра, ще се забавлява и няма да се замисля дали го възпроизвежда правилно, или не. Точно, както и при майчиния език. Това ще е един естествен процес на натрупване на знания. Колкото по-късно едно дете започне да изучава чужд език, толкова по-силно се влияе от структурата на родния (българския) език. Съответно процесът на обучение върви по-трудно, защото детето прави асоциации с вече познатите структури на родния му език. Затова оптималната възраст за чуждезиков старт е 3-4 години. Огромно внимание в тази възраст се отделя на фонетиката (начинът на произнасяне). Четиригодишните деца повече слушат, отколкото говорят. При тях върви своеобразен процес на натрупване на знания. Опитът показва, че в тази възраст децата много по-добре овладяват фонетиката на чуждия език, отколкото в 5-6-годишна възраст. Мисленето на децата в тази възраст е конкретно действено, затова те по-лесно запомнят конкретни думи, особено такива, които са свързани с тяхното ежедневие. Всички думи трябва да бъдат комуникативно значими за децата и онагледени (картинки, постери, играчки, истински плодове, зеленчуци – всичко, което е близко до детското ежедневие). И най-важното: тази вълшебна за децата игра трябва да бъде в  група;  тогава детето най-естествено ще натрупа знания.


И разбира се, възниква въпросът: къде да се предлага тази услуга?  Внимателно подхождайте към избора на езиков център или занималня, където предлагат ранно чуждоезиково обучение. Много е важна средата, в която се провеждат заниманията, познанията на учителя за психологическите особенности в тази ранна възраст, неговата креативност, търпение и не на последно място добрите му познания по чужд език.
Изучаването на чужд език в ранна възраст, в условия на естествено общуване е една добра възможност да се избегнат езиковите бариери в бъдеще. Бъдете търпеливи спрямо Вашето дете. Не очаквайте то изведнъж да проговори на чуждия език, все пак и майчиният език го учим цял живот... Не се плашете да дадете на детето си ранен старт в това начинание, то само ще Ви бъде благодарно, защото след години с лекота ще може да усвои втори и даже трети чужд език.

 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber