Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Отказване от памперса

КОЙ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МОМЕНТ ДА ВЪВЕДЕМ ГЪРНЕТО?

Приучването на детето да ползва гърне изисква време и много търпение от страна на родителите. Най-важното правило е да не слагаме децата под общ знаменател, защото най-подходящият момент не съвпада при всички деца. Ако едно дете даде признак, че е готово веднага след като навърши 1 годинка, то друго може да почака докато навърши 2 години. А оставането на детето сухо и за през нощта може да отнеме още 6 месеца до 1 година. С приучването на детето да ползва гърне трябва да се внимава много, тъй като, ако започнем прекалено рано, когато детето още не е готово, то може да се травмира. Затова просто трябва да наблюдаваме детето и да започнем да го учим, когато преценим, че е готово. А най-често можем да разберем, че е дошъл подходящият момент, когато детето: - осъзнава пишкането и акането като действия и знае детските думички за тях, за да може да си казва само - проявява любопитство, когато родителите ползват тоалетната - може да задържи пелената си суха около 2 часа - да взима само гърнето и да знае добре за какво служи то - иска да му смените пелените, когато е нужно, т.е. то вече започва да изпитва дискомфорт, когато е мокро В момента, в който решите, че е дошло подходящото време да приучите детето да ползва гърне, трябва задължително да махнете пелените и да му обувате вече обикновени памучни гащички. Важно е да изберете подходящо гърне, което да е удобно за вашето дете. Колкото до седалката за тоалетна – обикновено децата се приучват към нея след като навършат 3 години.

10 стъпки за отказване от памперса

Процесът „порастване” преминава през хиляди нови изпитания и задължения за мъничето, като ключът към всяко ново нещо е играта. Така чрез забавлението детето научава новите неща много по-лесно и не ги възприема като задължения. Повечето родители използват топлото време, за да въведат мъника в света на гърнето, където пелените са строго забранени, но пък и големите жеги не са подходящи, защото, най-малкото, мъниците са много по-раздразнителни и напрегнати от обикновено. Хубаво е обаче, все пак да се възползвате от периода в годината, когато дребосъците носят по-малко дрехи, което ще им помогне да се обличат и събличат много по-лесно, а пък ние ще имаме по-малко дрехи за пране все пак. Така, дотук добре, сега остава най-важното нещо, трябва да бъдем сигурни, че дребосъчето е готово за тази толкова важна крачка към неговото истинско порастване. Като цяло няма строго определен период, в който задължително трябва да го въведете в тази новост. Можем да кажем, че повечето от децата успяват да се отучат от памперса и да контролират своите физиологични нужди между втората и третата си годинка, а пък контролът през нощта се постига между третата и петата година.

С какво да започнем?

За да въведем детето е необходимо в началото да го слагаме на гърнето на всеки два часа, като всеки път, когато успее да „си свърши работата” трябва да го хвалим и да му казваме браво. Когато няколко дни детето успява винаги, когато го сложите на гърнето, можете да увеличите продължителността на интервалите, през които му предлагате гърнето. Веднага след като успее да контролира уринирането, можете вече да го запознаете и с тоалетната. Ако гащичките на дребосъка остават сухи вече една-две седмици, можете да опитате да слагате мъника без пелена и през нощта. Важно е и да въведете навика детето да се изхожда винаги преди лягане. Обстановката, както и вашето отношение играят голяма роля за това дали детето ще се научи по-бързо на гърнето или не, затова му осигурете спокойствие, проявете разбиране, не го притискайте и правете всичко под формата на игра. Преди да започнете „обучението” на мъника се уверете, че детето разбира добре усещанията си и ключови думички като „има пиш”, мокър съм, „има аки”, както и това защо точно се прави всяко хигиенно действие, било то ходене до тоалетната или измиването на ръцете след прибиране от разходка или преди хранене.

Няколко етапа, през които детето преминава докато се научи да ходи до тоалетната самичко

Може да се каже, че има четири основни етапа в развитието на детето, които могат да ви помогнат да отучите детето от пелените завинаги:

1. Детето съобщава, че му се ходи до тоалетната след като вече си е свършило работата в памперса. В този случай го похвалете, че все пак ви е казало. След това е добре да го помолите да отиде да ви донесе нова пелена за еднократна употреба и заедно да направите нейната смяна, като съобщите на малчугана, че старата е вече мръсна.

2. Казва, че „има пиш” докато го прави. Трябва да му обясните, че се казва мъничко по-рано, а не докато го прави. Не му правете забележка и не му се карайте, следващият път му кажете, че ще има повече време, за да ви каже.

3. Казва, че му се ходи до тоалетната преди да го е направило. Понякога мъниците съобщават, че им се ходи до тоалетната по странен начин, например като си подръпват гащичките или пък прикляквайки. Ако ви даде някакъв подобен знак, питайте го дали „има пиш” и дали иска да отиде до тоалетната, за да видите дали е така. Ако стигнете до банята и детето не се изпусне до там, това е добре, значи вече успява да се контролира. Трябва да мине обаче известно време без детето да се изпуска, за да сте убедени, че вече е добило умението. И дори след това е възможно да се изпуска, например докато си играе, тъй като мозъкът му ще е зает с друго нещо. А нещата, които разсейват дребосъка са толкова много, така че не му се карайте, ами просто казвайте, че е без да иска, че е станало случайно и сте сигурни, че другият път няма така да стане и ще си остане сухичко. Това, че сте махнали памперса за през деня, не значи, че трябва веднага да бързате да го махате и през нощта, даже напротив, продължете да го слагате да спи с пелена. Наблюдавайте внимателно детето и ако забележите, че няколко последователни дни сутрин памперсът е сух, това е един подходящ момент да го махнете. В началото можете да сложите непромокаема постелка под дребосъка, защото със сигурност ще се изпуска, все пак не може да се научи отведнъж. След като няколко пъти се почувства мокър през нощта, мъникът сам ще усети неудобството от това и бързо ще се отучи.

10 полезни стъпки, за да помогнем на детето да ходи самичко до тоалетна:

1. Не поставяйте постоянно граници пред любопитството и желанието на детето за научаване на нови неща.

2. Обяснете на детето как трябва да поддържа хигиената си, как да се избърсва и как да си мие ръцете и дори ако се наложи да го повтаряте по 100 пъти на ден.

3. Инструкциите към детето трябва да бъдат много прости и ясни в началото, като постепенно тръгвате от най-простото и най-лесното към по-сложното и по-трудното.

4. Изберете дрехи, които са лесни за откопчаване и сваляне, а най-добре да са с ластик.

5. Превърнете придобиването на умението в игра, в която вашето дете да стане експерт. Предложете му например една игра, в която то ще е родителят и ще учи своето дете, тоест куклата, как да ходи до тоалетната сама.

6. Винаги наблюдавайте детето, не го оставяйте сам самичко да ходи до банята. Можете с шега да го поправяте, когато сбърка нещо.

7. Ако в началото детето не се справя добре, не му се карайте, не го травмирайте, а пробвайте отново и отново колкото пъти е необходимо.

8. Поздравете детето и го похвалете за усилията, които полага, дори и да не е постигнало още успех.

9. Предлагайте на детето по няколко различни варианта за решението на даден проблем и нека то самичко да взима решенията.

10. Като цяло основният ви стремеж трябва да бъде да установите добри хигиенни навици у детето.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Кога да сменим бебешкото креватче с по-голямо?  
32 мес.
Кога да сменим бебешкото креватче с по-голямо?
Ако сте ползвали голямо креватче още от самото начало, то промяната за детето ви ще бъде махането на решетката, която до сега му е пречела да излиза от него. Така детето вече ще има свободата да става самичко от креватчето си и да се разхожда свободно из къщи, докато до сега тази свобода е била ограничена.
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber