Online school
Регистрирани потребители: 23133
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Instagram
Facebook
 

Кога да сменим бебешкото креватче с по-голямо?

Ако сте ползвали голямо креватче още от самото начало, то промяната за детето ви ще бъде махането на решетката, която до сега му е пречела да излиза от него. Така детето вече ще има свободата да става самичко от креватчето си и да се разхожда свободно из къщи, докато до сега тази свобода е била ограничена. Именно заради това, трябва добре да се прецени тази крачка и дали детето е готово за нея или не. Ако, така или иначе, креватчето отговаря на ръста и теглото на детето, можете и да не бързате много с тази промяна, ако прецените, че детето все още не е усвоило правилните навици. Идеалната опция е да изчакате детето само да ви покаже, че е готово, без да прибързвате. Няма точно определена възраст за това, но обикновено става след навършване на две годинки.

КАК ДА ПРОЦЕДИРАТЕ?

Ако детето започне да се катери по решетката и да излиза извън креватчето, то значи е настъпил моментът да махнете решетката – много по-безопасно е. Отначало е добре да оградите с нещо зоната около креватчето на детето или да сложите някаква сигнална система, която да ви алармира, че е будно и е станало от креватчето си. Добре е в тези моменти да проверявате често дали детето вече не се е събудило, за да не се почувства затворено. Креватчето трябва да бъде сигурно и широко, не много високо и без стърчащи и остри ръбове. Сложете го далеч от прозорци и контакти. Когато решите да преместите детето в по-голямо легло или съответно да махнете решетката на старото, направете го отведнъж и покажете на мъника своята радост от това, че вече е пораснал и затова заслужава новата промяна. Ще бъде интересно за детето, ако присъства на демонтирането на старото бебешко креватче и слагането на новото легло “за големи”. Ако детето е все неспокойно и по-буйно, преди да премине към голямото легло, можете първо да сложите дюшечето или матрачето му на земята, за да избегнете наранявания. За да спи спокойно и добре, детето трябва да се чувства сигурно, както физически, така и психически, а тази сигурност трябва да му я дадат неговите родители. Не е добра идея да правите тази промяна, защото очаквате всеки момент да се роди братчето или сестричето, което ще “наследи” старото креватче. Това може да предизвика ревност и озлобление у детето. По-добре е да изчакате, ако креватчето все още му е добре, докато то самичко не изяви желание да се премести в легло “за големи”.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Отказване от памперса  
32 мес.
Отказване от памперса
Приучването на детето да ползва гърне изисква време и много търпение от страна на родителите. Най-важното правило е да не слагаме децата под общ знаменател, защото най-подходящият момент не съвпада при всички деца.
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Лятна разпродажба на Avent - №1 марка за хранене в България!

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber