Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Развитие на бебето от 24 до 30 месеца

Вашият малчуган вече мина двете годинки и показва това с две пръстчета, въпреки че все още не осъзнава много добре какво точно показва, но пък се забавлява много с това. След навършването на втората си година детето продължава с пълна сила да изследва света около себе си, като вече не се спира пред нищо и непрекъснато е в движение. Основната му дейност в този етап е да играе, било то самичко или със своите връстници на детската площадка. Мъникът има нужда вече от повече възможности и повече свобода на действие, за да може да задоволи цялото това любопитство, което му идва отвътре. Затова му осигурете сигурна среда и достатъчно стимули, с които да задоволи своето любопитство и желание за научаване на нови неща. Това не само ще засили двигателните и социалните умения на детето, но и ще му помогне да вложи изобилието си от енергия в полезни неща, а не в изпадане в ярост и капризничене.

Физическо развитие

Детето вече може да:

• Подскача на два крака

• Да си мие зъбите с помощта и на мама, разбира се

• Да кара триколка

• Да отваря врати

• Да пълни и изпразва кофичките и формичките в пясъка

Малчуганът може да хваща и да държи стабилно всякакви предмети и лесно да ги манипулира. Може да подрежда кубчета, да прави кули и да играе с конструктори, предназначени за неговата възраст. Детето умее самичко да сваля обувките си, да разлиства страниците на книгите и да държи чаша само с една ръка. Ако все още не умее да се облича самичко, то знайте, че този момент е много близо, затова не спирайте да го насърчавате и му покажете най-лесните начини за това, а закопчаването на копчета и ципове ще трябва малко да почака – все пак всяко нещо с времето си.

Умствено развитие

С всеки изминал месец след като навърши две години умението на детето да разсъждава и да мисли се развива все повече. Детето вече е много по-наблюдателно, обръща все по-голямо внимание на това, което се случва около него: опитва се да помага в домашните ви задължения, иска да полива цветята и да бърше прах вече. Освен това паметта му вече е развита на такъв етап, че детето лесно може да открие предмет, който помни къде е оставило за последно. Мъничето обича да пита „защо” и „какво е това” и да отгатва как функционират нещата. Въображението му е развито до степен, че малчуганът може да си представя например, че едно кубче е самолет и да си играе на различни ролеви игри, в които умее да се превъплъщава в роли. Разглежда книжките с много голям интерес и иска да му четете непрекъснато, дори една и съща книжка по няколко пъти. Има си любими книжки, които постоянно са в ръцете му. Може да пее отделни думички от детските песнички. Може да сглобява и разглобява играчки от този тип. Паметта и умението му да възприема нова информация са развити до степен, че детето вече може да разпознава някои цветове, да назовава частите на тялото и да идентифицира хората около себе си с имената им. Езиковите умения също са в много динамично развитие като мъничето все още разбира много повече неща, отколкото може да изговаря. Изразява без проблем всичките си чувства, думичките „да” и „не” ги използва винаги по предназначение, а когато нещо си е негово, дава да се разбере и си отстоява правата.

Социално развитие

Детето вижда света през призмата на своите собствени нужди и желания и все още е доста егоцентрично, смята, че всички мислят като него, все още не умее да се поставя на мястото на останалите. На тази възраст е много възможно мъничето да започне да се бие с връстниците си и не защото е агресивно, а защото иска да става все неговото и не може да си представи, че може да има друго мнение, освен неговото. Трябва с постоянство да му обяснявате, че това не е начинът за общуване с другите деца и е нещо лошо, разбира се въоръжени с достатъчно търпение, защото дребосъкът няма да се научи отведнъж. Покажете на детето как да се изразява с думи. Какво може мъникът: Умее да събира и да прибира на място играчките си. Обича да имитира някои странности и по-отчетливи маниери, които са му направили голямо впечатление. Най-много имитира мама и татко, затова внимавайте много с поведението и действията си, защото детето ще ви изкопира на 100%. Умее да чака реда си в някои по-прости групови игри.

Емоционално развитие

Емоционалните импулси на дребосъците на 2-2,5 години не са много устойчиви. Както е весело и доволно, изведнъж започва да капризничи и да мрънка, без видима причина. Мъникът лесно излиза извън контрол и почти винаги се налага намесата на възрастен. Все още детето не осъзнава добре опасностите, които го грозят, а се впуска във всякакви приключения, което значи, че това е един етап, в който трябва да сте особено бдителни и внимателни с него. Все още детето трудно се приспособява към границите и нормите, които установяваме, но ние трябва да сме твърди и постоянни в това. Какви други емоции са в репертоара на дребосъците: • Липса на каквото и да е търпение, всичко трябва да става на момента, иначе изпада в ярост • Иска всичко такова, каквото го е видяло, без да му се променя вида и под никаква друга форма • Маймунджулъците са неизменна част от ежедневието – много често ги прави, за да привлече вниманието на мама и да я накара да се смее. За родителите на децата на 2-2,5 години майчинството вече е приключило и повечето се връщат на работа, което предполага, че детето ще е у дома с баба, с детегледачка или пък на ясла. Оттук идва и най-честият гняв на мъничето, а именно, когато трябва да го оставим, за да отидем на работа. Привикването към това, че цял ден няма да сте заедно ще стане бавно, но с подходящото отношение – плавно и без излишни драми. Просто винаги казвайте на мъничето, че няма да ви има, сбогувайте се не драматично, а просто с една целувка, пожелание за приятен ден и думите, че вечерта ще си дойдете и ще сте пак заедно. Без подкупи от сорта: „ако слушкаш днес, като се прибера ще ти донеса подарък”.

Установете правила и норми

Въпреки че това е етапът, в който детето постепенно започва все повече да контролира своите действия, все още има мрънкане, викове и изпадане в ярост. Все пак не можем да очакваме от мъничето постоянно да бъде перфектно, има неща, които и него го ядосват като при всеки човек, идеята е да започне да се контролира и да изразява с думи онова, което го безпокои и ядосва. Ако помогнете на детето да разбере защо се налага всяко правило, на него ще му е много по-лесно да ги следва. По- кажете му нагледно, ако се налага, за да ви разбере по-добре. По-голямата част от децата на тази възраст имат нужда да им се повтарят по много пъти и често да им се напомнят правилата и нормите.

Колко е важна играта

В този етап от живота на детето играта е основната му дейност и неговият начин да опознава света около себе си. Тя е изключително важна за психическото, интелектуалното и социалното развитие на детето. Чрез играта то изучава средата, която го заобикаля, дава свобода на въображението си и се научава да съжителства с хората. Играта на тази възраст е основната дейност, върху която трябва да се съсредоточи детето. Родителите трябва да сме наясно, че играта не е губене на време, а основен източник на знания и умения за детето, затова трябва да осигуряваме подходящи и ефективни стимули на мъничето, за да може то да се развива правилно и малко по малко да се приобщи към света.

Стимулиращи игри

• Ролевите игри са много подходящи за детето – играйте заедно на продавачи, сервитьори, готвачи и каквото още се сетите. Можете да играете и на мама и татко – „преобличайте”, „хранете” и „приспивайте” куклите.

• Играйте на различни игри, които изискват физическо движение, това е много важно за детето. Използвайте максимално хубавото време, за да сте на открито.

• Срещите с връстници също са много полезни за детето, те го учат да общува, да си взаимодейства, да споделя нещата си и т.н.

• Пъзелите, предназначени за тази възраст, разбира се, също са много подходящи за дребосъка.

• Рисуването също е добър вариант, то не само развива въображението на детето, но и стимулира фината моторика.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber