Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Развитие на бебето от 23 до 24 месеца

Детето на 23-24 месеца

Колкото повече се доближава детето до двегодишната си възраст, толкова по-големи стават неговите говорни и двигателни умения. Детето всеки ден научава много нови неща, което ни позволява да въвеждаме нови игри, изграждащи нови умения у него. Двете годинки носят със себе си и много важно стъпки в развитието на детето, като отказването от памперса, смяната на бебешкото креватче с по-голямо, самостоятелното хранене и обличане, проговарянето и т.н.

Двигателно развитие и език

Според нормите на физическо развитие детето на 23-24 месеца тежи между 9.8 и 14.7 кг и е високо между 81 и 94 см. Освен стабилното ходете, тичането и изкачването на стълби, дребосъкът вече може да се задържа само на един крак и хвърля топка с двете ръце. Мъничето също може да се качва самичко на стол и да сяда, може да рита топка (въпреки че не успява още да я ритне в посоката, която иска). На 24 месеца мъничето вероятно вече ще може да пее прости, римувани песнички и да формира фрази от по три думи. Освен това детето вече прави разлика между висок и нисък, голям и малък и да следва прости напътствия. Колкото до фината моторика, дребосъкът вече „рисува” първите си все още неопределени картини, прави хоризонтални и вертикални черти. Фразите на детето ще стават все по-свързани и разбираеми. Колкото повече нараства неговото съзнание за една независима личност, толкова повече мъничето ще говори за себе си, за онова, което прави, за това, което му харесва и това, което не харесва и му е неприятно.

Социално развитие

Детето проявява все по-голям интерес към това да играе със свои връстници. То вече умее да си взаимодейства с тях и да си измисля свои игри, като подхвърлянето на топка или пък гоненица. Детето все още предпочита да играе под надзора и одобрението на възрастен, който, ако е възможно, да споделя играта с него. Въпреки че вашето мъниче вече не ви вижда като свое продължение, то все още има голяма нужда да бъде близо до вас, но в същото време и да се доказва и утвърждава като личност. В един момент то иска да е в прегръдките ви, а в следващия иска да се отдалечите, за да си прави неговите си неща.

Въображението

Въображението е основната „играчка” на двегодишното дете. С него то си измисля страхотни приключения, които осъществява със своите кукли и останалите си играчки. Детето имитира усилено света на възрастните, това, което научава всеки ден, това, което открива у дома или в детската градина. Използването на въображението и развитието на игри с него ще помогнат на детето да разбере социалните отношения, да различава доброто и злото, да разбере действията и постъпките на възрастните. Символните игри се оказват от съществено значение за това детето да подреди мислите си и да се развие като индивидуална личност. Освен това те му помагат да развие своите езикови и комуникативни умения, да узрее психически, физически и емоционално и да изразява с думи чувствата и емоциите си.

Защо?

Децата постоянно питат „защо това”, „защо онова” по много причини. Понякога искат обяснение на нещо; в някои случаи просто не могат да подберат подходящи думи да обяснят своето любопитство към нещо, но понякога просто се забавляват, че са открили един въпрос, който изисква дълъг отговор. Въпреки че повечето пъти направо се изтощавате да отговаряте на всичките тези въпроси, трябва да сте много търпеливи и винаги да му обръщате внимание. Знаете колко е важно и детето да се учи от собствения си опит, а и да се научи да мисли самостоятелно, затова на някои въпроси можете и вие да му отвръщате с въпрос, за да може самичко да положи усилия и да намери отговора.

Стимулиращи игри

• Крийте разни предмети и след това ги търсете заедно – това е една от любимите игри на малчуганите на тази възраст.

• Дайте на детето дървени лъжици, пластмасови и дървени кутии и каквото още се сетите. Покажете му как да тропа с лъжиците, все едно свири. Детето ще се забавлява много измисляйки свои собствени звуци.

• Разглеждайте албуми със снимки, като подканвате детето да казва кого вижда на снимките или като вие му показвате кой кой е.

• Пъзелите предназначени за тази възраст също са много полезни за мъничето, те ще подобрят пространствената му ориентация и ще му помогнат да сравнява и да свързва парчетата помежду им.

• Всяка вечер преди лягане прочитайте по една приказка на детето, това не само ще го отпусне и ще му помогне да спи по-добре, но и ще стимулира неговото въображение и ще обогати езиковата му култура.

 И накрая, пригответе се, за повечето малчугани с навършването на две години започва един нов етап на доказване и твърдоглавие. Даже казват, че двегодишните преминават през един период много наподобяващ пубертета. Двегодишният малчуган ще стане изключително любопитен, няма да спира да задава въпроси, а изпадането му в ярост за всякакви неща ще става все по-често явление. Това ще е труден период както за дребосъка, така и за вас и затова трябва сериозно да започнете да поставяте ясни граници пред него.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Хигиената на двегодишните  
24 мес.
Хигиената на двегодишните
Когато навършат две години вече е дошло времето да изградим навиците на хигиена, които ще помогнат на детето да расте здраво и силно.
Цялата статия
Често срещани дерматози при децата от 1 до 3 години  
24 мес.
Често срещани дерматози при децата от 1 до 3 години
Описание на различни дерматити при малките деца.
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber