Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Развитие на бебето от 21 до 22 месеца

Детето на 21-22 месеца

Колкото повече детето се доближава до втората си годинка, толкова по-трудно е да го занимаваме и забавляваме, защото не се спира нито за миг и обръща всичко нагоре с краката. Вече трябва сериозно да се замислите за образователни игри, с които да го забавлявате и които ще го научат на нови думи, на цветовете, наименованията на предметите, които го заобикалят и т.н.

Развитие

Според нормите на физическо развитие детето на 21-22 месеца е високо между 79 и 92 см и тежи между 9.5 и 14.2 кг. Двигателните умения на детето вече му позволяват да се облича, да си мие ръцете и да си мие зъбите без помощ, въпреки че това винаги трябва да става под надзора на 3  възрастен. На тази възраст мъничето иска непрекъснато да имитира мама и татко и ще бъде особено привлечено от домашните ви задължения като чистенето или готвенето. Възползвайте се от този интерес като му давате дребни и много прости задачки, купете му принадлежности за почистване във формата на играчки и нека мъничето се учи от вас свободно. Детето е много близо и до това да се научи да ходи самичко до тоалетната. В един момент между 18 и 24-месечна възраст ще си дадете сметка, че мъничето вече започва да ос- ъзнава кога му се ходи до тоалетната и вероятно ще забележите някакви реакции у него в тези моменти – детето ще си смъкне панталоните или пък ще се скрие някъде. Въпреки обаче, че си дава сметка за нуждите си, това не значи непременно, че то е готово за гърнето или тоалетната, но пък това е признак, че му остава малко да остави завинаги памперсите. Пробвайте да го слагате на гърнето и му покажете как да ви съобщава, че му се ходи до тоалетната.

Езикът

Вашето мъниче е в етапа на телеграфния език: произнася няколко думи заедно, но все още не съставя изречения и затова в някои случаи направо ще изглежда все едно говори на някакъв неразбираем език. Детето започва да прави комбинации от думи, които имат значение, например: „мама мляко”, като все още ще изпуска съюзите, свързващи думите.

Социално развитие

Децата на тази възраст правят нещата, защото така са си решили и никой и нищо не е в състояние да ги разубеди да не правят онова, което са си наумили. Заедно с изпадането в ярост и постоянното експериментиране, твърдоглавието е още една черта, типична за мъниците на тази възраст. Уважавайте неговите интереси и се опитайте да отстъпвате пред дребните неща, като това с какво точно да намажете филийката за закуска или пък коя блуза да облече. Заедно с това обаче, нека на мъничето му стане ясно, че някои неща, като например да се пусне изведнъж от ръката ви докато пресичате, са неприемливи и недопустими и ги отстоявайте с постоянство. Направете всичко възможно да установите рутина за сън, следобедна дрямка, храненията и часът за лягане вечер, така детето ще се чувства по-сигурно, когато всеки ден извършва тези действия и няма да се противи. Тези малки правила ще улеснят много ежедневието ви, стига все пак да не сте прекалено строги с мъничето. Ако детето знае във всеки един момент какво точно следва, вероятно ще срещнете по-малко съпротивяване от негова страна.

Стимулиращи игри

• Осигурете игри на детето, чрез които ще учи нови неща, като например, цветовете и различните форми и материи.

• Играйте с куклите все едно са живи същества, като ги „храните”, „преобличате”, „къпете”, „слагате ги да спят” и т.н.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber