Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Проговарянето на детето

Логопедията или как да преодолеем нарушенията в говора

Къде мога да потърся специализирана помощ?

При специалист – логопед. Към отделението по физикална терапия и рехабилитация в МБАЛ „Токуда болница“ София бе разкрит кабинет по логопедия, в който се извършват консултациите и процедурите от специалист – логопед. Консултациите се извършват с предварително записване на тел.: 403 49 25.

Какво е логопедията?

Логопедията е наука, която изучава нарушенията на речта и езика, както и разработва терапевтични методи за преодоляването им. Какво представляват нарушенията на комуникацията? Комуникативните нарушения засягат говора (артикулация, интонация, темп, мелодика) и езика (фонетика, морфология, синтаксис, семантика), проявяват се както импресивно, така и експресивно, включително при четене и при писане, както и в невербалното изразяване като жестове и мимики.

Какви са най-честите нарушения?

Често срещани нарушения, обект на речево-езикова терапия в логопедичния кабинет на МБАЛ “Токуда болница София” при възрастни и деца са:

• Артикулационни нарушения (дислалия) - нарушение на звукопроизношението при запазен слух, нормален интелект, липса на парализи или малформации на артикулаторните органи. • Абнормално забавяне или забързване на потока на речта (брадилалия, тахилалия) • Езикови и говорни нарушения вследствие на увреди на ЦНС - афазия – мозъчни инсулти, черепно-мозъчни травми, тумори на главния мозък - нарушение в езиковото развитие при деца • Говорни и езикови разстройства, свързани с различни заболявания - Множествена склероза, болест на Алцхаймер. • Специфични нарушения на способността за учене (дислексия). • Комуникативни проблеми при когнитивни нарушения (внимание, памет и др.). • Корекция на нарушенията в писането и на четенето. • Диагностика на готовността на децата за училище.

Кога е необходимо да заведем детето си на логопед? Няма определена възраст, на която детето да се заведе на логопед. Важно е родителите да проследяват говорното развитие на детето, неговите артикулационни спобосности дори преди навършването на една година. Често нарушения могат да бъдат установени в много ранна детска възраст, дори преди тръгване на детска градина и тогава да започнат посещенията при логопед. Обикновено до 6-годишна възраст децата имат проблеми с произнасянето на определени звуци /р, л, с, ш, ц/. Този дефект на артикулацията често отшумява с времето, но понякога в първи клас проблемът преминава в писането. Ето защо, е хубаво при констатирано нарушение на говора, преди детето да тръгне на училище да се посети логопедичен кабинет и да се извърши диагностика за готовността на детето.

Яна Раковска Специалист-логопед

Рехабилитатор МБАЛ „Токуда Болница София”


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Развитие на детето от 19 до 20 месеца  
20 мес.
Развитие на детето от 19 до 20 месеца
Някои особености в развитието на бебето от 19 до 20 месеца.
Цялата статия
Самостоятелното хранене на детето  
20 мес.
Самостоятелното хранене на детето
Едно от най-важните неща, които бебчето трябва да научи, е да се храни самостоятелно. Естествено има някои признаци, по които можете да разберете, че малкото дете вече е готово да се учи да се храни самостоятелно.
Цялата статия
Най-добрият момент да махнем памперса  
20 мес.
Най-добрият момент да махнем памперса
След като навърши година и половина е препоръчително да “запознаем” мъничето с гърнето. Така или иначе до навършването на две годинки детето няма да може да контролира физиологичните си нужди.
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber