Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Самостоятелното хранене на детето

Едно от най-важните неща, които бебчето трябва да научи, е да се храни самостоятелно. Естествено има някои признаци, по които можете да разберете, че малкото дете вече е готово да се учи да се храни самостоятелно. Не е препоръчително да започвате да го учите, когато то още не се чувства готово, едно че няма да има резултат, а така дори можете да забавите процеса. Има и т.нар. злояди деца, които пък нямат и намерение да се учат да се хранят, ако насила започнете да ги приучвате и да им бутате залци в устата, те ще намразят храненето още повече.

КОГА Е ПОДХОДЯЩИЯТ МОМЕНТ?

При всички бебета и малки деца е различно, но като цяло има няколко индикатора, които могат да ви подскажат, че детето е готово:

• Детето започва да проявява интерес към храната, към приборите, които използвате – иска вече да ги хваща, разглежда ги • Детето вече седи стабилно на стол • Опитва се да се храни самичко с ръце • Детето вече е на обща храна • Не пие сок, мляко, вода или каквото и да е друго, от шише с биберон, а от чашка

Най-вероятно мъникът ви ще иска да се храни самичък, още щом навърши 1 годинка. Той ще посяга към храната с ръчички, като вие не трябва да го спирате. При децата е много важен моментът, когато те сами изпитат желание да направят нещо, без някой да ги подтиква. Така че, в момента, в който то прояви инициатива да се храни с пръсти, можете дамо да го окуражите и да му предложите лесна за консумация храна, която то ще може да взима само. Колкото до това дали детето е готово или не, има и някои неща, на които трябва да обърнете внимание в много по- ранен етап. Много е важно на около 6 месеца да приучите бебето да пие от чашка, а не от шише с биберон. И това е много важно за установяването на първите правилни навици, когато детето вече ще се отучи да смуче от биберон. Можете да си набавите от специалните чашки с няколко накрайника за различните възрасти: те имат мек накрайник, който прилича на биберон, твърд накрайник с дупки, накрайник под формата на сламка и т.н. Ако чашата е и от неразсипващите се – най-добре. От 18-месечна възраст на детето трябва да се поднася твърда храна, накъсана на малки парченца. Много е важно също да подберете и подходящите прибори за хранене, които ще стимулират детето и в същото време ще са му удобни. Тъй като детето все още не координира добре движенията си, то приборите, тоест като за начало, виличката, трябва да бъде лесна за хващане, със заоблени бодлички, за да не се нарани. За деца до тригодишна възраст са подходящи пластмасови прибори за хранене, чашки и чинийки. За да насърчите детето, а и да му дадете пример, е добре да нагласите часовете му за хранене, така че да съвпаднат с вашите, за да може то да наблюдава какво правите вие. Дайте на детето възможност да се храни само, дори и да изцапа всичко наоколо. То няма как да се научи, ако не му е дадена възможност да опитва. Ще видите, че мъниците са толкова схватливи, че малко по малко изцапаното по дрехите и около него ще започне да намалява, докато накрая вашият сладур не се превърне в един истински ‘майстор на правилното хранене’.

КАКВО ДА ПРАВИМ, АКО НЕ ИСКА ДА СЕ ХРАНИ САМОСТОЯТЕЛНО?

Детето ви няма да се научи от първия път, което значи, че търпението в случая е много важно. При някои деца отнема по-малко време, при други повече, няма точно описан период, който е необходим. Много са важни първоначалните навици, които вие ще въведете в храненето му. Още щом покаже заинтересованост към храната, му подавайте подходящи парченца, които то лесно може да хване с ръце. Детето няма как да се научи да ползва приборите, за да се храни, ако преди това не е придобило това желание, тази нагласа, че трябва да се храни, да изпитва удоволствие от храната, да се чувства добре, когато е сито. А това ще стане само и единствено с ваша по мощ, като му дадете възможност да си похапва с ръчички колкото си иска. Какво не бива да правите, когато детето не иска да се храни:

  • не му обещавайте никакви компенсации, ако се съгласи да яде
  • не му давайте сладкиши, малко преди времето за хранене
  • не показвайте на детето, че вие сте тези, които имате нужда то да яде.

Трябва да направите така, че то да почувства нуждата от това да се храни и да изпита желание за това Ако детето не иска да се храни само, в никакъв случай не го насилвайте. Може да си има причина за това – може още да не е гладно, да не е в настроение, да не му харесва храната и т.н. За да се научи по-лесно да се храни само, трябва отначало да давате на детето храни, които сте сигурни, че обича и няма да откаже. Не е уместно да въвеждате нови храни, точно по времето, когато сте решили да го учите да се храни самостоятелно.

КАК ДА ДЕЙСТВАТЕ?

Да, обстановката също е много важна за това детето да се чувства добре и да се храни спокойно. Осигурете му мирна и тиха обстановка, без телевизор и други разсейващи неща. Някои родители прибягват до книжки, с които да заангажират вниманието на детето, докато се храни. Но като за начало приятната обстановка е достатъчна, за да може детето да се съсредоточи в храненето. Отначало можете да го приучвате първо да използва само виличката. Погрижете се тя да е лесна за хващане, а може да е и цветна за по-голям стимул. След като му покажете как се използва вилицата, го оставете да я разгледа колкото време иска и да се опита да я ползва самостоятелно. Знаете, че за бебето най-важен е примерът, тъй като то копира всичко от вас, затова се хранете едновременно с него, за да ви наблюдава. За чинийка и прибори за хранене можете да отидете и заедно с детето си в магазина, където то ще избере тези, които на него му харесват, например, с някой любим анимационен герой, в любимия цвят и т.н. Не забравяйте, че малките дечица също си имат вкус и предпочитания и ще изпитат несравнимо задоволство, ако ги оставите сами да си изберат чинийката, виличката и лъжичката. Тъй като в самото начало, на виличката или лъжичката едва ли ще остава много от съдържанието им, докато детето ги отнесе в устата си, то е добре и вие да участвате в храненето, за да не остане мъникът гладен. Набавете си още една лъжичка, която да ползвате вие. Приучването към яденето на супа с лъжица ще трябва малко да почака, докато детето се понаучи да борави първо с виличката. Важното е да имате търпение и да не струпвате всичко наведнъж, защото така малкото дете ще се обърка, а и яденето на твърда храна и на течна храна не е едно и също. Основно правило за успешното научаване на самостоятелно хранене при детето е да не правите от храненето изнервяща и прибързана дейност, а всичко да става по възможно най-забавния начин и с усмивка. Това не значи, обаче, че трябва да позволявате на детето си да играе с храната. На около 18-месечна възраст, когато ще започнете да го приучвате да се храни самостоятелно, то в началото ще използва повече ръцете си, отколкото приборите, но това не бива да ви притеснява, а трябва да го насърчавате да го прави. Важното е едно – детето да разбере, че сега всички сте седнали, за да се нахраните, а не за да си играете, а веднага след това започват забавленията. Когато детето е наясно кое след кое следва, се чувства по-сигурно, може би сте се убедили колко добър ефект има режимът и рутината при мъниците. Общо взето опознавателните възможности на децата на около двегодишна възраст са направо изненадващи. Само на две години детето вече ще може да се съблича самичко, да говори разбираемо, да се храни самостоятелно и да борави със сложни за манипулация играчки. Единственото, което се изисква от вас, е да се въоръжите с търпение и да му дадете малка доза самостоятелност, за да може да се изяви.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Развитие на детето от 19 до 20 месеца  
20 мес.
Развитие на детето от 19 до 20 месеца
Някои особености в развитието на бебето от 19 до 20 месеца.
Цялата статия
Проговарянето на детето  
20 мес.
Проговарянето на детето
Къде мога да потърся специализирана помощ? При специалист – логопед.
Цялата статия
Най-добрият момент да махнем памперса  
20 мес.
Най-добрият момент да махнем памперса
След като навърши година и половина е препоръчително да “запознаем” мъничето с гърнето. Така или иначе до навършването на две годинки детето няма да може да контролира физиологичните си нужди.
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber