Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Развитие на бебето от 15 до 16 месеца

Бебето на 15-16 месеца

Детето спи между 10 и 12 часа през нощта и един час следобеден сън. Неговият режим все повече заприличва на вашия. Според нормите на физическо развитие детето на 15-16 месеца тежи между 8,5 и 13 кг и е високо между 76 и 86 см. То вече ходи много по-добре, всичко е индивидуално, но има и деца, които развиват своите двигателни умения по-бавно от другите. Ако това е и вашият случай, не насилвайте детето, всяко мъниче има свой собствен ритъм на растеж и развитие. Внимавайте, защото мъничето все още не може да прецени добре колко точно е висока и дълбока една стълба, затова го дръжте, когато слиза и се качва по стълби. Също така има още време докато детето се научи да ходи стабилно, затова все още на тази възраст му се случва да се затича към вас и да се спъне в собствените си крачета.

Двигателната активност

Мускулите на крачетата стават все по-силни и детето ходи вече много по-лесно и умело. Обича да обикаля цялата къща, да дърпа играчка за връвчица или да я бута с ръце. Вече може да поднася лъжицата към устата си и да пие от чаша. В процес на научаване е как се свързват нещата и ще се опитва да слага капачката на шишето.

Езикът

Речникът на детето малко по малко се увеличава, въпреки че често ще се чудите какво точно се опитва да каже. Нормално е за този етап думичката „не” да излиза много често от устата му. Детето вече започва да се опитва да произнася фрази от по две думи. Освен да бърбори, детето много обича да слуша. Харесва му мама и татко да му казват как се казва това или онова и сочи с пръст към всичко, което не знае какво е. Вслушва се в разговорите на възрастните и повтаря думите им. Детето разпознава не само своето име, но и тези на родителите си и на най- близките си хора. То обича да му пеят песни, да слуша музика и да танцува.

Социално развитие

Детето вече разпознава себе си в огледалото, започва малко по малко да се възприема като автономна личност, а не като продължение на мама. Показва все по-голям интерес към другите бебета и започва да комуникира и да си взаимодейства с тях. Ако детето не ходи на ясла, предлагайте му всеки ден контакт с негови връстници, за да става все по-социално. Така ще му е много по-лесно след това в детската градина или в училище. Детето вече изразява емоциите си без да се замисля. Ревност, ярост, радост, тъга – всичко излиза на показ, а ако нещо пък го изненада приятно, мъникът се смее шумно и искрено. Въображението вече играе важна роля в живота на детето. То вече може да открива предмети, които родителите му са скрили, защото паметта му вече е достатъчно развита за това. Играе с куклите и другите играчки, които „оживяват” в ръцете му. Имитира всичко, което вижда, опитва се „да говори” по телефона като мама, дава на куклата да яде и т.н.

Стимулиращи игри

Разказвайте на детето приказки. Дайте му да разглежда книжките. Рисувайте заедно, можете да предложите на детето и пластилин, за да стимулирате въображението му. Предложете на детето да бута количка с кукли или пък някаква друга количка, в която може да събира играчките, които е оставило на пода. Покажете на мъника например как вървят животните – мечка, котка, куче и т.н. и го подканвайте да ви имитира. Музикалните инструменти и всякакви други играчки, които издават звук и имат копчета за натискане ще са много интересни на детето. Седнете на пода заедно с детето, сложете на не много голямо разстояние една кошница и му дайте топка, която да се опитва да вкара в нея.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber