Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Развитие на бебето от 13 до 14 месеца

Бебето на 14 месеца

В този период бебето започва да спи все по-малко и съответно и следобедният сън става по-кратък. Малко по малко то започва да се превръща в малък мъж или малка госпожица. Според нормите на физическо развитие бебето на 14 месеца е високо между 72 и 83,5 см и тежи между 8,2 и 12,5 кг. Вероятно мъникът на тази възраст вече се е научил да казва „чао”, казва няколко думи и всеки ден учи нови и нови. Вече започва да има все по-ясна идея какво точно иска и е по-настоятелен в постигането му. С помощта на възрастен вече се учи да рита топка и да я подхвърля. На тази възраст малчуганът трябва да може да пие от чаша. Детето се чувства сигурно в компанията на своите плюшени играчки. Има си сигурно една любима и не я изпуска никъде, а когато я забрави у дома е тъжно и плаче за нея. Тези играчки се наричат „преходни” и могат да служат са успокояване на мъничето, особено когато мама не е наблизо.

Храненето

Не очаквайте детето ви да има маниери на масата като на възрастен, оставете го да играе с храната и да се опитва да се храни самичко, това е много важно умение в неговото развитие и то трябва да го постигне с ваша помощ и като се абстрахирате от факта, че на този етап в кухнята ви ще е малко по-мръсничко от обикновено. Малко по малко мъничето ще подобри своите умения с приборите за хранене, но и все още го привлича много да яде с ръце и да хвърля храна по пода.

Стимулиращи игри

Играйте на криеница, това е една от най-стимулиращите игри за детето, много се забавлява, когато хората изчезват и се появяват изведнъж. Въведете мъничето в света на книгите и фантастичните истории. То обожава да ви слуша и да обръща страниците на книжките. Много забавни за мъничето ще са панорамните книжки. Определете си един час, в който да четете на детето всеки ден, това ще бъде един вълшебен и любим момент за него. Оставете го и да разглежда книжките самичко. Стимулирайте рисувателните умения на детето. Играйте на топка, тя също е една от най-стимулиращите играчки.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber