Online school
Регистрирани потребители: 23135
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Instagram
Facebook
 

Развитие на бебето от 13 до 14 месеца

Бебето на 14 месеца

В този период бебето започва да спи все по-малко и съответно и следобедният сън става по-кратък. Малко по малко то започва да се превръща в малък мъж или малка госпожица. Според нормите на физическо развитие бебето на 14 месеца е високо между 72 и 83,5 см и тежи между 8,2 и 12,5 кг. Вероятно мъникът на тази възраст вече се е научил да казва „чао”, казва няколко думи и всеки ден учи нови и нови. Вече започва да има все по-ясна идея какво точно иска и е по-настоятелен в постигането му. С помощта на възрастен вече се учи да рита топка и да я подхвърля. На тази възраст малчуганът трябва да може да пие от чаша. Детето се чувства сигурно в компанията на своите плюшени играчки. Има си сигурно една любима и не я изпуска никъде, а когато я забрави у дома е тъжно и плаче за нея. Тези играчки се наричат „преходни” и могат да служат са успокояване на мъничето, особено когато мама не е наблизо.

Храненето

Не очаквайте детето ви да има маниери на масата като на възрастен, оставете го да играе с храната и да се опитва да се храни самичко, това е много важно умение в неговото развитие и то трябва да го постигне с ваша помощ и като се абстрахирате от факта, че на този етап в кухнята ви ще е малко по-мръсничко от обикновено. Малко по малко мъничето ще подобри своите умения с приборите за хранене, но и все още го привлича много да яде с ръце и да хвърля храна по пода.

Стимулиращи игри

Играйте на криеница, това е една от най-стимулиращите игри за детето, много се забавлява, когато хората изчезват и се появяват изведнъж. Въведете мъничето в света на книгите и фантастичните истории. То обожава да ви слуша и да обръща страниците на книжките. Много забавни за мъничето ще са панорамните книжки. Определете си един час, в който да четете на детето всеки ден, това ще бъде един вълшебен и любим момент за него. Оставете го и да разглежда книжките самичко. Стимулирайте рисувателните умения на детето. Играйте на топка, тя също е една от най-стимулиращите играчки.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Лятна разпродажба на Avent - №1 марка за хранене в България!

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber