Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Развитие на бебето от 12 до 13 месеца

Бебето на 12-13 месеца

След като навърши една годинка, развитието на мозъка на детето му позволява вече да направи първите си стъпки и да започне постепенно да развива говорните си умения. С всеки изминал ден детето ще подобрява по малко своето физическо и когнитивно развитие. Стимулирайте го с подходящи за неговата възраст и развитие играчки, за да научава нови неща и да се забавлява едновременно. Според нормите на физическо развитие на 12-13-месечна възраст ръстът на детето е между 70 и 82 см, а теглото – между 8 и 12 кг.

Двигателни умения

След навършването на 12-13 месеца детето започва да прави своите първи стъпки, въпреки че има и деца, при които това става и на около 18 месеца. Все още мъничето пада и се клатушка и трудно се изправя, когато падне. Затова мъничето ще се придвижва из дома ви, държейки се за мебелите, но важното е, че се движи самичко, а това е много голяма стъпка в неговото развитие.

Уменията с ръчичките

Докато подобрява движението на крачетата си, детето също така развива и своите умения да използва ръчичките си по предназначение. По-голямата част от бебетата на 13 месеца вече могат да държат кубче и да го слагат в кутия, например; други дори вече „рисуват” първите си рисунки. Детето на тази възраст може и да може да държи лъжица, но това не значи, че ще я използва умело и както трябва. Насърчавайте мъничето например да си подхвърляте малка точпица и му дайте лист и молив, за да започне вече да се изявява в рисуването.

Езикът

Детето започва да използва негови си звуци, за да комуникира, имитира звуците, които издават животните. Произнася средно около 5 думи. На ниво разбиране, детето може да разбира някои думи и инструкции: донася предмети, когато бъде молено за това; моли за храна или нещо за пиене чрез звукове и думи; казва „здравей”, моли за някой предмет, сочейки го с пръст и т.н.

Социални умения

Детето вече е по-независимо от майка си, но все още показва страх от непознати места и хора. Има желание и прави опити да прави някои неща самичко, иска да яде само, помага в обличането и събличането на някои дрешки. Детето обича да вижда други деца и да играе с тях. Когато го помолим, дава целувки.

Храненето

На една годинка храненето на детето се преструктурира, то минава на преходна и в последствие на обща храна. Започва да открива и постепенно да приема различните вкусове на новите храни, които му се предлагат. От тази възраст нататък детето практически трябва да яде всичко, но винаги новите храни се въвеждат по една и по малко и се спазва балансирана диета. Дневното му меню трябва да се състои най-малко от четири хранения: закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря.

Стимулиращи игри

• Играйте му сценки с кукли, животинки или дори можете да нарисувате пръстите си в различни герои. Нека играчките му „оживеят” и „проговорят”, създавайте сценки, които ще стимулират мъничето да говори.

• Дайте му различни музикални инструменти и музикални кутийки. Например тупането на барабана задоволява нуждата на детето от двигателно отпускане, докато пък чуването на музика го кара да танцува и да се движи. Така мъничето малко по малко открива и своето тяло.

• Предложете на детето да рисува с пръсти, така не само стимулирате неговата креативност, но и упражнявате фината моторика.

• Хванете детето за ръка, търкулнете една топка и заедно тичайте след нея.

• Изберете различни по форма и големина възглавници и ги подредете на пода, така че мъничето да може да се катери по тях.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber