Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Развитие на бебето от 17 до 18 месеца

Бебето на 17-18 месеца

Дребосъкът вече почти никога нe пада докато ходи и вече започва да тича все по-силно и да се катери. На тази възраст, въпреки че вече владее набор от думи, които свързва помежду им, любимата думичка му е „не”. Детето повтаря всяка дума, която чуе, обича постоянно да му казваме кой предмет как се казва, затова използвайте всеки подходящ момент, за да разяснявате на мъника кое какво е и за какво се използва. Според нормите на физическо развитие на 18 месеца детето е високо между 76 и 87,5 см и тежи между 8,9 и 13,4 кг.

Двигателно развитие

Детето ходи все по-добре и по-стабилно. Може да се качва по стълби без помощ, по типичния за всички мъници начин – като стъпва и с двата крака на всяка стълба. Ще се опитва да рита топка, но още е възможно да не успява да го прави добре. Дребосъкът обича да слуша музика и ще натиска всички бутони и копчета, които му се изпречат на пътя. Детето тича вече свободно навън, въпреки че все още понякога няма да успява да запази равновесие.

Памет и въображение

В един момент между 18 и 24 месеца, детето ще покаже, че вече може да мисли и за неща, които не са пред очите му и не присъстват в момента. Това е един много важен процес, за да може детето да се научи да разрешава проблеми и да реагира адекватно на ежедневните ситуации.

Език

Речникът на детето се обогатява с всеки изминал ден и то вече започва да произнася фрази, състоящи се от две или три думички. Сред любимите думи на малчугана са „не”, „да” и „мое”. Освен, че обича да бърбори, мъничето много обича да слуша възрастните – слуша техните разговори, слуша ги, когато му разказват нещо и му показват кой предмет, как се нарича. Детето разбира прости правила и може да ги следва.

Емоционално и социално развитие

Разпознава образа си в огледалото. Знае какво иска и кога го иска и се ядосва много, когато не го получи. Може да показва опозиция, да не слуша нарочно и да провокира. На 18 месеца детето е все още доста егоцентрично, тъй като все още не умее да се поставя на мястото на останалите. Ако думичката „не” все още не му е станала любима, то е много възможно отсега нататък да му стане. Сега е и подходящият момент да започнете да въвеждате основните норми на поведение и възпитание. Покажете му как трябва да се държи любезно, да казва „моля” и „благодаря”. Любопитството на детето нараства с всеки изминал ден, както и наблюдателните му умения. Затова все повече започва да имитира поведението на възрастните и на по- големите деца. Все още обаче не си взаимодейства много с другите деца, въпреки че му харесва тяхната компания.

Стимулиращи игри

Игрите с топка са много забавни и стимулиращи за детето Стимулирайте катеренето у мъничето, нивото му на развитие вече позволява това. На тази възраст е много по-възможно да видим едно дете да си играе с кутията и опаковката на някой подарък, отколкото със самия подарък. Това е, защото детето непрекъснато „изследва” и открива нови неща. Дайте на детето книжки с много картинки и по-кратички. Те ще се харесат на детето, защото малко по малко ще успее да следва картинките и да асоциира разказа с тях. Помогнете му да подобри умението си да се изкачва и да слиза по стълби, като го учите на широки и ниски стълби. Можете да играете като се въплъщавате в различни герои, например можете да бъдете пирати в търсене на някое съкровище или пък да си играете на майка и дете. Въпреки че детето няма да разбира много добре какво точно правите, ще се смее и забавлява много.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber