Online school
Регистрирани потребители: 23164
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Къпането на бебето. Каква козметика да ползваме по време и след къпане?

Къпането и изобщо хигиената на бебето спомагат за здравия му растеж и развитие, но имат и облекчаващо и отпускащо въздействие и го карат да се чувства спокойно. Бъдете внимателни, защото чистотата е важна. Но не прекалявайте с дезинфекцията на всичко, което заобикаля вашето малко детенце, за да не го накарате да намрази къпането и хигиената завинаги. Към мъничето трябва да подхождате много деликатно по време на къпането. Тук много от вас ще кажат: „..ами внимавам, но въпреки моите усилия, детето ми все още влиза с нежелание в банята или пък с уговорката, че няма да мием главата...” Разбира се, този проблем е много често срещан, особено при по-малките. Просто трябва да установите на какво точно се дължи това. Една от причините може да е, например неприятното чувство, когато влезе вода в ушите. Затова, когато влизате в банята се заредете с памучни тампончета, с които да запушите ушичките на бебчето. Друга често срещана причина е шампоанът, който люти на очите. Всеизвестно е, че бебешкият шампоан трябва да е с ниско Ph, да е много нежен и деликатен и в никакъв случай да не люти на очичките, защото може да ги увреди. Ето защо, на пазара вече навлязоха специализираните детски шампоани, които са дерматологично тествани и е доказано, че не причиняват сълзи. Е, все пак не само на нашите деца им е неприятно да им люти на очите, така че, мили майки, търсете специализирани шампоани, на които пише: без сълзи.

Друго важно нещо, на което трябва да обърнете внимание, са и видовете сапуни, които използвате. Даже се знае, че за новородените не се препоръчва използването на какъвто и да е сапун, защото кожата им е предразположена към силно изсушаване, а сапунът спомага за това. Затова гледайте какво купувате, защото на пазара вече си има специализирани течни сапуни за новородени, които можете да използвате за вашето дете и до 1-2-годишна възраст. Все пак и с тях не прекалявайте, за да не изне- жите кожата на своето бебе. Кожата на бебето до 1 година е толкова нежна и чувствителна, че всички продукти, които ползвате трябва да бъдат дълбокоовлажняващи, например, силноовлажняващ душгел или 2 в 1 шампоан и душгел.

Внимавайте и при избора си на гъбка за баня, даже е по- добре да къпете новороденото само с ръка, а за по-големите –изберете гъбка от много мека и гладка материя, която да не наранява чувствителната детска кожа. За да направим къпането по-забавно е добре да си набавим най-различни гумени играчки, които да си стоят в банята, за да не се налага да ги носим всеки път. Дори има и много интересни гумени книжки, които ще ви послужат добре в банята. Така че има варианти да осигурим игри и по време на къпане. За да предразположите малкото си бебче и то да влиза да се къпе с желание, трябва да превърнете този процес в свой своеобразен ритуал: обувате специалните джапанки във вид на крокодилчета, давате шарените играчки и книжки и започва играта. И не забравяйте, че най-важното е през цялото време да говорите на детето си –казвайте му, например, че сега ще миете крачетата, преди да започнете да го правите и така предварително го подготвяйте и му обяснявайте всяко действие, което ще извършите.

Така след забавленията в банята не забравяйте да подсушите добре бебето и да се погрижите за кожата му. Ако детето ви има значително по-чувствителна кожа, трябва да си набавите дълбокохидратиращ лосион или някакъв вид терапевтичен лосион, който да е изцяло на растителна основа и да е предназначен за проблемна кожа.

Не мислете, че след като малкото ви детенце току-що излиза от банята, то кожата му е достатъчно хидратирана и не пропускайте да го мажете след баня. За малките бебчета е необходим и специален крем против подсичане, тъй като те се подмокрят по-често и са предразположени към появата на зачервявания по кожата.

Помнете, че къпането е едно от най-важните неща за едно бебе, защото по този начин то расте здраво. Освен това е и специален момент за вас и вашето детенце, затвърждава близостта и връзката ви с малкия човек и е един от най-приятните и забавни моменти, прекарани заедно.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Развитие на речта  
10 мес.
Развитие на речта
Още от самото си раждане бебето се опитва да комуникира, то плаче, когато се страхува или нещо го притеснява и когато мама и татко го обгръщат с внимание и го успокояват, то значи, че е намерило своя начин да общува.
Цялата статия
Първите обувки – от кога и какви?  
10 мес.
Първите обувки – от кога и какви?
От момента, в който детето започне да се учи да ходи, тоест в периода между 10 и 18 месеца, е от съществено значение да му набавите обувки, които да са му удобни и по мярка, за да може крачетата му да се развият правилно.
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber