Online school
Регистрирани потребители: 23148
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Пълзенето

Преди детето да се научи да ходи, лазенето му помага да опознае света, който го заобикаля. От тук идва и неговата връзка с бъдещите му двигателни и познавателни умения.

Определено родителите трябва да стимулират уменията на бебето, които ще му помогнат да опознае околния свят, но следвайки препоръките на педиатъра и с вниманието, което се изисква. Някои мъници започват да пълзят още на 7-месечна възраст, други се научават по-късно, а трети изобщо нямат и намерение да пълзят. 

Според някои специалисти, от физиологична гледна точка бебето трябва най-напред да се научи да пълзи, а след това – да сяда. Някои смятат, че даже голяма грешка правят родителите, които твърде рано поставят бебето да седи и го ограждат с възглавници. Статичното напрежение (изкуствено поддържане на позата) е много по-уморително от динамичното (движенията).

Защо някои бебета лазят, а други не?

Първо, защото не всички деца се развиват еднакво. Обикновено бебетата седят сами, без опора, на около шестмесечна възраст, започват да лазят на около осем месеца и прохождат около годинката. Но има деца, които по една или друга причина, като например – наднормено тегло, нисък мускулен тонус, поради генетични причини или поради липсата на достатъчен стимул, не развиват достатъчно умението да се придвижват „на четири крака”. Това, че не лази, не означава, че бебето не се развива правилно. Всяко е индивидуален случай. Например, някои не могат да лазят, но на тази възраст вече могат да стоят изправени, държейки се за неподвижна опора, други пък се научават да лазят, след като вече са проходили.

Не е задължително лазенето да предхожда прохождането

Лазенето не е доказателство за бъдещото прохождане на детето, което значи, че то може да го прескочи, без това да се отрази на развитието му по никакъв начин. Преди години се е смятало, че без да лази, детето няма да може да ходи, нито пък ще има добро когнитивно развитие. Днес обаче след редица изследвания това твърдение е напълно отхвърлено. Все пак, като се замислим, целта ни не е детето ни да се придвижва лазейки, целта ни е то да се придвижва ходейки, както го правят всички хора.

Лазенето е полезно за интелектуалното развитие

Това, как ще опознава света, който го заобикаля, дали с лазене, в седнало положение, в поза по корем или като се придвижва, държейки се за някоя мебел у дома или за пейката в парка, няма никакво значение и детето ще се развие добре интелектуално. Има твърдение, че липсата на лазене може да доведе до поява на дефицит на внимание при детето, което също се оказва неточно – лекарите свързват дефицита на внимание с липсата на умение у детето да отговори адекватно на стимулите, които му се предлагат. Едно дете, което не лази, с адекватни умения за опознаване на средата си, може да опознае и възприеме повече стимули, в сравнение с друго, което лази, но не е развило умението да възприема адекватно стимулите.

Добрите страни на лазенето

Лазенето е важно, защото е един етап на изследване и опознаване на света. То позволява на детето да опознае света, който го заобикаля, помага му да придобие ориентация за пространството (близо-далеч, нагоре-надолу, голямо-малко и т.н.), дава му основни знания за физическите граници, скоростта и т.н. Лазенето спомага и за раз- витието на мускулите на ръцете.

Защо лазенето е полезно?

  • защото детето укрепва мускулите си
  • защото стимулацията на допира, която получава при лазенето, подобрява умението му да координира движенията си и чувството му за равновесие
  • защото му позволява да задоволи любопитството си и желанието да научава нови за него неща
  • защото стимулира неговата автономност – бебето вече взима първите си самостоятелни решения – в коя посока да тръгне, да спре или да продължи да следва мама и т.н.

Ролята на родителите

Родителите играят основна роля за правилното развите на бебето. Тяхната любов, внимание, техните нежни думи са основните неща, от които се нуждае детето, за да се чувства сигурно, за да бъде емоционално стабилно, което от своя страна ще предположи и една сетивна и двигателна стабилност.

Родителите трябва непрекъснато и по всякакъв начин да стимулират уменията на бебето, като сменят позата му, като го мотивират да се движи, за да опознава онова, което го заобикаля, например като слагат интересна играчка далеч от него, за да го стимулират да се придвижи, за да я вземе самичко.

Ако бебето не лази, дайте му други алтернативи

Лазенето не е единственият начин за опознаване на света и придобиване на нови умения и знания, затова стимулирайте бебето по всякакви различни начини, каквито се сетите и, разбира се, допитайте се до педиатъра. Слагайте бебето по корем, това ще го научи да се повдига и да се задържа облегнато на ръцете си. Ако бебето не лази, стимулирайте това умение, без да го насилвате, ако не иска.

За едно сигурно лазене

  • освободете достатъчно широко пространство за детето, можете просто да оградите едно кътче от дома си, където бебето да се движи свободно и в безопасност
  • не му обувайте обувки, защото само ще затрудните лазенето, за да не е босо, можете да му сложите пантофки
  • не изпускайте бебето от очи, дори и да е в определената само за него зона от дома ви
  • можете да обуете на бебчето по-дебели панталони или такива с допълнителен плат на коленете, за да ги предпазите от натъртване
  • Мястото, отредено за бебето, трябва да е изключително сигурно и да е много чисто

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Активността на бебето  
8 мес.
Активността на бебето
В този период детето все по-очевидно започва да показва емоциите си и ще започне да показва първите си признаци на съпричастност – ще започва да плаче, когато види друго дете да плаче.
Цялата статия
Как да научим детето да ползва гърне?  
8 мес.
Как да научим детето да ползва гърне?
Всяка майка си мечтае час по-скоро да дойде денят, в който мъничето й вече няма да има нужда от досадния памперс, а ще ползва само гърнето.
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Лятна разпродажба на Avent - №1 марка за хранене в България!

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber