Online school
Регистрирани потребители: 23109
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Mr_Rix_1_blue_200x200
Instagram
Facebook
 

Как да научим детето да ползва гърне?

Всяка майка си мечтае час по-скоро да дойде денят, в който мъничето й вече няма да има нужда от досадния памперс, а ще ползва само гърнето. Не бива обаче да сме нетърпеливи родители. Приучването към гърнето изисква време и търпение от наша страна. Според последните изследвания на педиатрите и детските психолози твърде ранното и упорито приучване към гърнето може да травмира малкото дете. А това от своя страна може да доведе до проблеми с изхождането, отказ от контролиране и до „изпускане” в по-късна възраст. За естествено се приема приучването към гърне да се случи в периода между 18-я месец и 3-та годинка. При някои деца това може да стане по тяхно желание още в края на първата годинка, а при други –много по-късно. Това не бива да ви притеснява! Ако детето се научи поне да ви съобщава, че „му се ходи по малка или голяма нужда” някъде между годинка и половина –две, то значи всичко върви по план с неговото израстване като самостоятелна малка личност.

НЯКОИ ВАЖНИ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ КАТО РОДИТЕЛИ

1. Въоръжете се с много търпение и спокойствие. Детето ще се научи да ходи само на гърнето, когато е готово за това.

2. Ако се опитате насила да научите детето да ходи в гърнето, като го държите продължително време на него, това само би задълбочило нежеланието му да приеме тази нова за него придобивка!

3. Не му се карайте и не го упреквайте, като му казвате, че вече е „голямо” или пък като го сравнявате с други по- малки деца, които вече са се научили да използват гърнето. Приучаването към него е индивидуален процес и изисква много търпение и спокойствие!

4. Възможно е дори, след като веднъж се е научило да използва гърнето, детето да продължи да се изпуска в гащичките. Не му се карайте и не го наказвайте за това! Напротив хвалете го и го окуражавайте всеки път, когато се е справило с мисията, без да отдавате особено значение на мокрите памперси или чаршафче в леглото.

5. Специалистите считат, че способността за контролиране на сфинктера се появява заедно с тази за изкачване на стъпала. Т.е. ако бебчо може самостоятелно да се качва по стъпалата до вкъщи, то можете да опитате и с гърнето.

КАК ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА ИЗПОЛЗВА ГЪРНЕТО?

Първо запознайте детето с гърнето. Отидете заедно в детския магазин и му дайте възможност само да си избере гърне, дори ако още не знае за какво се използва. По пътя към вкъщи му обяснете колко по-лесно е да се ходи в гърнето, вместо в памперса. Покажете му нагледно как се сяда на гърнето, като сложите на него любимата му кукла или плюшена играчка. После му покажете тоалетната чиния в банята и му обяснете, че това всъщност е едно по-голямо гърне, където ходят мама и тате. След този първи опознавателен разговор, просто оставете гърнете на видно и достъпно място в стаята, в която си играе детето.

Обикновено в края на първата годинка детският организъм има вече трайно изграден режим на хранене и освобождаване. Малко преди да настъпи времето за смяна на памперса, попитайте детето дали „му се пишка или ака”. Ако ви отговори утвърдително, помолете го да опита да се изходи в новото гърненце, за да пробва дали ще му хареса. Ако детето откаже това, не го насилвайте и отложете втората среща с гърнето за след 2-3 дни. Ако се съгласи да седне на гърнето, подръжте го 3-4 минутки и ако не може да се изходи, приберете гърнето. Не показвайте, че сте разочаровани от неуспеха. Кажете му само, че по- късно ще пробвате пак, като усети, че му се ходи. Всеки успешен опит има нужда от щедра похвала от ваша страна. Отидете заедно с гърнето в банята и изхвърлете съдържанието в „голямото гърне на мама и тате” –тоалетната чиния. После заедно пуснете водата. Ако успеете да превърнете изхождането в гърнето в интересен и забавен ритуал, детето само ще прояви желание все по- често да се опитва да го използва навреме. Ако детето само не се сеща да използва гърнете и неволно се изпуска в памперса, приканвайте го да опита отново да седне на гърнето през около 2 часа през деня. Слагайте го на гърнете винаги малко преди да излезете от вкъщи, а също и преди да го сложите в креватчето вечер. Напредвайте бавно, стъпка по стъпка, като първо приучите детето да ходи на гърнето през деня, а после и през нощта. За всеки случай в първите няколко месеца вечер продължавайте да му слагате памперс или сложете най- лонова подложка между матрачето и чаршафа. В случай, че мъникът се е изпуснал по време на сън, не му се карайте. Сменете чаршафите и мокрите завивки, преоблечете го, без да коментирате. Ако самото дете се чувства неловко или виновно, успокойте го, че понякога и това се случва. Но ще оставите гърненцето близо до креватчето му, така че да бъде винаги подръка, когато му е необходимо.

Ако детето прояви интерес към седалката на тоалетната чиния повече, отколкото към гърнето, то може да минете направо на този вариант, като купите и монтирате специално пригодените за малки деца приставки. Най-често обаче приучването към тоалетната чиния става след третата годинка.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Активността на бебето  
8 мес.
Активността на бебето
В този период детето все по-очевидно започва да показва емоциите си и ще започне да показва първите си признаци на съпричастност – ще започва да плаче, когато види друго дете да плаче.
Цялата статия
Пълзенето  
8 мес.
Пълзенето
Преди детето да се научи да ходи, лазенето му помага да опознае света, който го заобикаля. От тук идва и неговата връзка с бъдещите му двигателни и познавателни умения.
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Higia

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber