Online school
Регистрирани потребители: 23148
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Първите зъбки – някои специфични проблеми свързани с тях

Първите зъбки (долните централни резци) на бебето обикновено прорязват към края на петия месец. Бебетата понасят по различен начин никненето на зъбите. Всичко започва с обилно слюноотделяне – седмици и месеци преди появата на първия зъб. Бебето става неспокойно, капризничи, отказва биберона или лъжичката. Много често, въпреки че досега е имало спокоен нощен сън, започва да спи неспокойно, да проплаква през нощта, да се върти в леглото. В повечето случаи поникването на зъбките не създава особени проблеми. В някои случаи обаче това може да бъде един доста мъчителен за бебчето процес. Най-честите оплаквания са неспокойствие, проплакване през нощта, липса на апетит. Според специалисти в областта никненето на зъбите не може да бъде причина за поява на диария, повръщане, повишена телесна температура.

Кога излизат първите зъбки и как да облекчим неразположенията?

 Първите зъбки обикновено се появяват около шестия месец. Но има и отклонения от правилото и първото зъбче може да се появи още на четири месеца, при други пък могат да се появят и след годинката. Процесът става постепенно и обикновено между втората и третата годинка всички зъбчета вече са налице. Обикновено родителите се тревожат доста, когато зъбките започнат да поникват, тъй като този период често е съпътстван с повишена телесна температура, болка и раздразнителност заради възпалението на венците на бебчето. За да успокояват болката и дразненето мъничетата започват да си слагат в устата всичко, до което се доберат: ръчичките си, дрешката си и играчките. Вероятно ще започне обилно слюноотделяне и брадичката и бузите ще поруменеят. Експерти в областта препоръчват каучуковите играчки, които са пълни с вода като подходящи за успокояването на раздразнението. Те се слагат в хладилника преди да се дадат на детето, тъй като студът спомага за облекчаване на болката във венците. Тези каучукови играчки трябва да се стерилизират също толкова често, колкото и бибероните и бебешките шишета. С първите си зъбчета бебчето все още не е готово да консумира несмлени храни и едри залчета, то все още се нуждае от “тренировки”, за да се научи да сдъвква добре храната и да я преглъща. Първите зъбчета също трябва да се мият, с подходяща за този период четка, която ще премахва ефективно бактериалната плака, причинител на кариеса.

Начини да облекчим неразположенията, свързани с поникването на зъбките:

 • Гелове и други препарати, предназначени за облекчаване на болката от растежа на зъбите, като за целта трябва да се консултирате с вашия педиатър, за да ви изпише най-подходящия за вас.
 • Набавете подходяща четка, с която да поддържате зъбната хигиена на бебето – подходяща за възрастта му и етапа на развитие, в който се намира.
 • Играчки, които се изстудяват в хладилника също са подходящи за облекчаване на болката. Те са особено важни за бебето, защото с тях то, така да се каже, чеше венците си. Добре е да набавим повече от тях, за да предотвратим бебето да започне да прави това смучейки ръцете си.

Ред на поникване на зъбките:

 • Долни централни резци: между 5 и 12 месеца
 • Горни централни резци: между 7 и 10 месеца
 • Странични горни и долни резци: между 9 и 12 месеца
 • Първи горни и долни кътници: между 12 и 18 месеца
 • Горни и долни кучешки: между 18 и 24 месеца
 • Втори горни и долни кътници: между 24 и 30 месеца

Интересна информация:

При бебетата, които си смучат пръстите или смучат залъгалка, има три пъти по-голям риск от поява на говорни проблеми

Наличието на сукателни навици, различни от сукане на майчино мляко (кърмене), като употребата на биберон или други гризалки, както и смукането на пръста, е свързано с един много голям риск от отклонения в развитието на езиковите умения при детето. Проучвания по темата показват, че по-голямата част от децата, при които се наблюдават проблеми в развитието на езиковите умения, са били хранени с биберон дълго време и са смукали продължително време биберон, пръстите си или одеалото си в по-ранен етап от развитието си. С идеята да се докаже тази връзка било проведено изследване, в което били проследени 128 деца на възраст между 3 и 5 години. Така от него станало ясно, че: при децата, които са започнали да използват биберон след деветмесечна възраст, имало една трета по-малък риск от поява на отклонения в развитието на говора. При онези, които имали навик да си смучат пръста, без значение за колко продължителен навик става въпрос, имало три пъти по-голям риск за поява на проблеми с произношението, подобно на тези, които са смукали биберон в продължение на три години. Заключението от изследването е, че колкото по-късно започнем да даваме на бебето биберон, било то да го храним с шише с биберон или биберон-залъгалка, толкова по-малък е рискът от поява на проблеми с езиковите умения. А непозволявайки на детето да добие навик да си смуче пръстите, ние със сигурност предотвратяваме бъдещи проблеми в произношението.

Как да го предпазим от вредния навик да си смуче пръста?

Смукането на пръстите е нормално поведение през началните етапи на развитие на бебето, това е един своеобразен негов начин да “изследва” света, който го заобикаля. Ако обаче забележим, че това започва да се превръща в навик, тоест, че продължава и в следващите етапи на развитие на мъничето, е добре да вземем мерки. Най-често бебето и малкото дете използва това, за да заспи – смуче палеца си, одеалото си или друго и ние ще трябва да му предложим друг начин за успокоение. Важното е да се действа навреме, защото колкото по-дълго време бебето има този навик, толкова по-трудно е после да се откаже от него.

Биберонът и кариесът

Зъбният кариес е най-често срещаното хронично заболяване при децата след астмата. Между 12 и 24-месечна възраст тази бактериологична инфекция, която е позната като кариес на ранното детство, се получава от микроорганизмите, които образуват млечната киселина. Този кариес, кариесът от биберона се появява при млечните зъби и афектира върху тяхната повърхност, причи- нявайки отклонения от всякакъв тип – функционални, естетични, хранителни и т.н. Кариесът, който се образува в кърмаческа и ранна детска възраст е последствие от неадекватно използване на биберона, има се предвид шишето с млякото, както и биберонът-залъгалка. Кариесът се получава от оставането на мляко по зъбите, което, когато остава за по-дълъг период от време, се превръща в киселина и уврежда емайла на зъбите. Първият знак за наличието на кариес е появата на бял цвят, без блясък, около венеца, причинен от спадането на количеството на калций. Също така в долната част на зъба се появява жълта “обвивка”. Кариесът между 12 и 18-месечна възраст може да бъде избегнат, ако се вземат предпазни мерки при използването на биберона и с адекватна устна хигиена. Тоест грижата за зъбите на детето започва дори преди още да се появи първото зъбче, поддържайки добра устна хигиена.

Следващите съвети ще ви помогнат да предпазите детето си от кариес:

 • Намалете до минимум наличието на бактерии в устата на детето, почиствайки устата и зъбите му след всяко хранене
 • Посещавайте редовно зъболекаря
 • Не ползвайте една и съща лъжица с детето си, защото вашата слюнка може да съдържа бактерии
 • Намалете до минимум консумацията на продукти с високо съдържание на захар
 • Махайте веднага биберона от устата на бебето, когато се нахрани
 • Махайте веднага бебето от гърдата си, когато се нахрани, а не го оставяйте да спи
 • Детето никога не трябва да се оставя да спи с биберон в устата
 • Когато детето е жадно му предлагайте вода, вместо подсладени, плодови сокове, които не са предназначени да утоляват жаждата, а само да внасят необходимото количество витамини за деня.

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Захранване – кога, как и с какво?  
6 мес.
Захранване – кога, как и с какво?
Темата за захранването е една от най-обсъжданите и противоречивите. Някои смятат, че най-добрият вариант е ранното захранване (от 3-тия месец), защото така бебето свиква по-рано с твърдата храна, няма да стане капризно или злоядо и е едно своеобразно улеснение, защото така то по-скоро ще премине на обща храна и няма да се налага да му се готви отделна от тази на възрастните.
Цялата статия
Физическо развитие на бебето  
6 мес.
Физическо развитие на бебето
През шестия месец и изобщо през третото тримесечие двигателните умения на бебето се развиват скорострелно.
Цялата статия
Бебешката кожа – как да се грижим за нея  
6 мес.
Бебешката кожа – как да се грижим за нея
Кожата на бебето не достига пълните си функции и развитие до 2-3-годишна възраст. Въпреки, че структурата й е подобна на кожата на възрастните, нейният горен слой е по-тънък и затова и по-лесно раним.
Цялата статия
Бъди информиран! Действай навреме!  
6 мес.
Бъди информиран! Действай навреме!
Социално/ Емоционално развитие Езиково/ Комуникативно развитие Когнитивно развитие (учене, мислене) Двигателно/ Физическо развитие Обърнете се към специалист, ако Вашето бебе... Как можете да подпомогнете развитието на бебето?
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Лятна разпродажба на Avent - №1 марка за хранене в България!

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber