Online school
Регистрирани потребители: 23044
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Instagram
Facebook
 

Кожата – как да я предпазим

Студеното време, слънцето, вятърът –всички тези фактори неизменно влияят на кожата –нашата и на децата. Проблемите се задълбочават, когато кожата е по-суха или чувствителна. Ужасните лишеи, чувството за опъната кожа –всички тези неприятни симптоми са знак за необходима намеса. Да не забравяме, че и с възрастта тенденцията е кожата да става все по-суха. А за съжаление климатът в страната ни става все по-неблагоприятен за организма като цяло и кожата в частност.

Ролята на водата

Човешкото тяло е съставено от 65 % вода, 15%, от която се съдържат в кожата. Ролята на водата в кожата е от съществено значение. Тя е източник, от който други органи добиват вода. Кожата осигурява също така връзка с външния свят: движи водата от дермата към повърхността, като импрегнира, чрез дифузия различните слоеве. Роговият слой, защитен от хидролипиден филм по повърхността, контролира процеса на изпаряване. Ако тази физиологична бариера е повредена по някаква причина, загубата на вода се ускорява, което води до изсъхване на кожата. В следствие на това възниква чувство на напрежение и дискомфорт с различна интензивност и упоритост и може да бъде придружено дори от белене на кожата. Тези проблеми се появяват по различни причини: фактори на околната среда, вродени дефекти или генетично предразположение, което води до форми на суха кожа. Обратими или не, тези проблеми изискват подходящи решения. Всички видове суха кожа, не са идентични и имат различни потребности.

Четири лесни стъпки към по- малко проблеми с кожата

1. Два пъти дневно (сутрин и вечер) кожата се измива с мек, антидехидратиращ почистващ препарат.

2. Най-добрата защита за кожата е предпазването й от интензивните метеорологични влияния –слънце, студ, вятър.

3. Ежедневното третиране с подходяща козметика, съобразена с типа на кожата и степента на интензивност на външните влияния (различни през отделните сезони) гарантира значително облекчаване на неприятните симптоми. Използването на защитаваща козметика често е пренебрегвано при децата –това не е правилно, тяхната кожа също има нужда от предпазване.

4. Важно е да се приема поне по 1.5 л. вода на ден. Освен благотворно влияние върху кожата, водата има принос и за доброто функциониране на организма като цяло и подобрява храносмилането. Навикът за пиене на вода се създава още в първите години. Може би сега е моментът да научите детето си да го прави.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Хранене на бебето през четвъртия месец  
4 мес.
Хранене на бебето през четвъртия месец
В периода от четвърти до шести месец кърмата става недостатъчна храна за бебето по отношение на желязото и витамин С и се появява нуждата от захранване.
Цялата статия
Хигиената в бебешката стая  
4 мес.
Хигиената в бебешката стая
Няколко полезни съвета как да ограничите до минимум задържането на прах в дома ви и да се грижите за хигиената в бебешката стая.
Цялата статия
Ротавирусна диария при кърмачета  
4 мес.
Ротавирусна диария при кърмачета
Най-честата причина за остра диария при малки деца и бебета е ротавирусната инфекция. 95% от децата се заразяват с ротавирус преди да навършат 5-годишна възраст.
Цялата статия
Бъди информиран! Действай навреме!  
4 мес.
Бъди информиран! Действай навреме!
Социално/ Емоционално развитие Езиково/ Комуникативно развитие Когнитивно развитие (учене, мислене) Двигателно/ Физическо развитие Обърнете се към специалист, ако Вашето бебе... Как можете да подпомогнете развитието на бебето?
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
FitMeal

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber