Online school
Регистрирани потребители: 23044
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Instagram
Facebook
 

Ротавирусна диария при кърмачета

Най-честата причина за остра диария при малки деца и бебета е ротавирусната инфекция. 95% от децата се заразяват с ротавирус преди да навършат 5-годишна възраст. Болестта се проявява най-често като водниста диария, коремни болки и повръщане, повишена температура, като са възможни и гърчове. Колкото са по-малки децата и с по-ниско тегло при раждането, толкова по-тежко е протичането. Наблюдава се обезводняване, загуба на тегло и дори смърт.

За съжаление след преболедуване на инфекцията, при бебетата следва период на трудно и мъчително захранване, което може да доведе до трайно изоставане в теглото и ръста на кърмачето. В до 20% от случаите, децата развиват лактозна непоносимост, което може да стане причина за калциев дефицит в организма и развалени зъбки на по-късен етап. След прекарване на ротавирусна диария е възможно да се провокира появата на различни алергии, включително към белтъка на кравето мляко. При генетично предразположение се провокира и диабет тип І.

Заразяването с ротавирус става лесно чрез замърсени ръце или предмети. Подобряването на хигиената не намалява честотата на заболяването, тъй като вирусът е много устойчив във външна среда. Върху зеленчуци в хладилника оцелява 30 дни, в канализацията е жизнен поне 2 месеца, а върху сухи и гладки повърхности, живее 10 дни. Това е и причината освен в обществото, ротавирусът да е често срещан и в болнични условия, където става причина за вътрешноболнични инфекции. Затова не е изненада и фактът, че една от всеки пет ротавирусни диарии се придобива при постъпване на детето в болница за лечения на друго заболяване.

Макар да не съществува противовирусно лечение на ротавирусните гастроентерити, често при малките деца се налага оводняване (рехидратация) да се провежда на системи в болнични условия. Прекараната ротавирусна инфекция прави протичането на следващата по-леко, но не предпазва от повторно заразяване. При новородените инфекцията протича безсимптомно и по-леко, поради протективната роля на майчините антитела и незрелия гастроинтестинален тракт, докато 70-80% от случаите на ротавирусна диария засягат деца във възрастта 6-24 месеца. С цел намаляванене на хоспитализациите по повод ротавирусни диарии, както и последиците от тях за бебето, СЗО, Европейското дружество по детски инфекциозни болести и Министерство на здравеопазването на България препоръчват ранна защита на кърмачетата, чрез ваксинация срещу ротавирус. Според световните и европейски препоръки, имунизационният курс, състоящ се от две дози поставени през устата, трябва да започне още след навършване на 6-седмична възраст на детето, за да завърши преди бебето да навърши 6-месечна възраст, когато протективната роля на майчините антитела намалява и децата стават най- уязвими за инфекцията.

Ранната защита на кърмачетата чрез ротавирусна ваксина ги предпазва до 100% от хоспитализации по повод на ротавирусни диарии и ограничава по- следиците, свързани с преболедуването на тази инфекция.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Хранене на бебето през четвъртия месец  
4 мес.
Хранене на бебето през четвъртия месец
В периода от четвърти до шести месец кърмата става недостатъчна храна за бебето по отношение на желязото и витамин С и се появява нуждата от захранване.
Цялата статия
Хигиената в бебешката стая  
4 мес.
Хигиената в бебешката стая
Няколко полезни съвета как да ограничите до минимум задържането на прах в дома ви и да се грижите за хигиената в бебешката стая.
Цялата статия
Кожата – как да я предпазим  
4 мес.
Кожата – как да я предпазим
Студеното време, слънцето, вятърът –всички тези фактори неизменно влияят на кожата –нашата и на децата. Проблемите се задълбочават, когато кожата е по-суха или чувствителна.
Цялата статия
Бъди информиран! Действай навреме!  
4 мес.
Бъди информиран! Действай навреме!
Социално/ Емоционално развитие Езиково/ Комуникативно развитие Когнитивно развитие (учене, мислене) Двигателно/ Физическо развитие Обърнете се към специалист, ако Вашето бебе... Как можете да подпомогнете развитието на бебето?
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
FitMeal

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber