Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Масажът на бебето – от кога и как?

Прегръдките, целувките, нежните думи на мама, това са все неща, които са много важни за малкото чувствително бебче. А моментът, когато майката прави масажа на мъничето е изпълнен с толкова нежност и топлота, че никой не е в състояние да разсее силната им връзка в тези щастливи моменти. Чувствителността на бебешката кожа е била стимулирана през цялото време в утробата на майката и когато то се роди трябва да продължи макар и под друга форма. Контактът на бебешката кожа с кожата на мама е много важен за психическото и физическото развитие на детето и дори и да не сте завършили курс за масажисти, е сигурно, че ще се справите добре.

Масаж – от кога?

Лек поглаждащ масаж може да сте започнали още през третия месец. С навършването на три месеца трябва да определите ежедневно време за масаж и гимнастика, което да включите в ежедневния режим на бебето. Може би в началото ще ви се стори доста трудно, но бързо ще усвоите техниките и ще се убедите, че масажът е изключително приятно преживяване, както за майката, така и за бебето.

Подготовка за масаж

Температурата в помещението трябва да бъде 22-23˚С. Масажът се прави на твърда подложка. Най-подходящо е в къта за повиване. Трябва да е удобно, както за бебето, така и за майката. В началото масажът продължава само няколко минути, но постепенно продължителността се увеличава. През цялото време говорете на бебето.

 1. Свалете всички пръстени, гривни и часовника си
 2. Не е подходящ дълъг маникюр
 3. Измийте и подсушете добре ръцете си, ако е необходимо, може да ги намажете с бебешко олио
 4. Съблечете бебето голо и го поставете легнало по гръб

Преди да започнем масажа има няколко много важни стъпки, които трябва да спазваме

 • Трябва да сте спокойни и релаксирани –ако сте имали лош ден, то добре се отърсете от напрежението преди да започнете масажа, тъй като в противен случай ще предадете напрежението си и на бебето. Седнете, отпуснете се, забравете за миг за проблемите за да се насладите на прекрасния момент с вашето детенце.
 • Добре е ръцете ви да са топли.
 • Изберете подходящо място за масажа –масажът е една много релаксираща дейност за бебето и затова трябва да определите и подходящо топло и удобно място за него. Най-добре е това да стане в стаята на бебето –на масичката за повиване или на леглото. През лятото дори можете да правите масажа на бебето и на терасата или в градината, стига да имате подходяща маса или пък шезлонг. Когато, обаче, решите да го правите навън не забравяйте да пазите бебето от вредните слънчеви лъчи и силен вятър.
 • Изберете подходящия момент –часът, който ще изберете ще е съобразен с режима и състоянието на бебето. Съобразете се с режима на детето –бебето трябва да е нахранено и да се е наспало добре. Ако то е гладно или му се спи, по-добре отложете масажа за по-късно, тъй като той няма да има благоприятния си по принцип ефект, а само може да раздразни бебето още повече. Най-подходящото време за масаж е след къпане или преди следобедния сън.
 • Набавете си всичко необходимо за осъществяването на масажа –всъщност трябват ви само мека хавлиена кърпа или чаршаф и подходящи дрехи, с които да облечете бебето веднага след масажа и подходящ лосион на растителна основа. Тъй като чрез кожата се абсорбират доста вещества, не мажете бебето с ароматизирани лосиони или одеколони.
 • Заемете удобна позиция –можете да седнете със скръстени крака, сложете бебето пред вас на едно памучно чаршафче; също можете да разтворите краката си и между тях да сложите чаршафчето.

Защо масажът е толкова благоприятен за бебето?

 • Той помага за регулирането и засилването на дихателните функции и храносмилането. Чрез него могат да се контролират и неудобствата, които предизвикват коликите и дори да се облекчи изнервеността на детето от излизането на първите зъбки
 • Помага на бебето да се отпусне, успокоява стреса
 • Спомага да се изгради комуникацията между бебето и хората, които го заобикалят, улеснявайки невербалната комуникация
 • Стимулира имунната система и предразполага за по- доброто развитие на нервната система
 • Спомага за спокойния и дълбок сън на бебето
 • Спомага за ефективния контакт на бебето с неговите родители. Тази дълбока връзка е много важна за малкото дете, то се чувства сигурно и защитено
 • Спомага за това бебето да си даде сметка са своето тяло, то все още не знае за какво му служи тялото и крайниците
 • Стимулира доброто функциониране на организма

Добре е родителите да се научат да уважават желанията на малкото бебе, тъй като има дни, в които на него не му е до масаж. В такива случаи, не трябва да настоявате, колкото и полезен да е той за бебето, от едно пропускане няма да стане нищо лошо. Можете да заместите масажа с друга дейност, която не изисква толкова голяма концентрация, като например да попеете на бебето, да му прочетете някоя приказка.

Масажът е много препоръчителен за преждевременно родени бебета

Масажът е препоръчителен за всички бебета и особено пък за такива, които са били в кувьоз. В такива случаи трябва да наблегнете на масажа, той ще се отрази много добре на преждевременно роденото малко бебче, ще стимулира емоционалния контакт на бебето с родителите, ще внесе повече спокойствие около всичките притеснения, които е имало покрай него. Масажът на бебето се препоръчва от всички специалисти и дори има най-различни наръчници за това как да се прави той, за да бъде максимално функционален. За него най-точни напътствия ще ви даде вашият педиатър, а ние ви предлагаме масажната схема на нашите специалисти:

МАСАЖ НА РЪЦЕТЕ

Извършват се последователно: а) поглаждане Поставете палеца на лявата си ръка в дланта на дясната ръчичка на бебето и я изпънете внимателно. С палеца на лявата си ръка извършвайте бавно поглаждане по вътрешната страна на ръката на бебето, като започвате от дланта и продължавате към рамото. В началото повтаряйте поглаждането 3-4 пъти и постепенно увеличавайте до 8-10 пъти. б) размачкване Началната позиция е същата. Бебето лежи по гръб и палеца на лявата ви ръка е в дланта на неговата дясна. С палеца и показалеца на дясната си ръка обхващате ръката на бебето в областта на китката и с леко размачване продължавате към рамото, като прескачате лакетната става. Повторенията са същия брой, както при поглаждането. в) почукване Започва от същата позиция. С изпънати показалец и трети пръст леко почуквате по протежение на ръката, като отново започвате от дланта към рамото и прескачате областта на лакетната става. г) отново поглаждане Завършвате с поглаждане, което не се различава от това, с което сте започнали.

МАСАЖ НА КРАКАТА

Извършват се последователно: Начална позиция - поставете бебето легнало по гръб. а) поглаждане Поставете глезена на дясното краче на бебето между показалеца и третия пръст на лявата си ръка, а палеца си върху стъпалото на бебето. С палеца на дясната си ръка поглаждайте вътрешната повърхност на крачето, като започвате от стъпалото към таза. б) размачкване Размачкването се извършва по същия начин, както на ръката, като отново се спазва посоката от стъпалото към таза. в) почукване Почукването също наподобява начина на провеждане на ръката. г) разтриване Преди започване на разтриването сменяте ролята на двете си ръце. Глезена на крачето поставяте между показалеца и третия пръст на дясната си ръка, а с лявата разтривате с кръгообразни движения външната повърхност на бедрото и подбедрицата. д) поглаждане Връщате се отново в изходна позиция и завършвате с поглаждане.

МАСАЖ НА ГЪРДИТЕ

 • Извършва се само поглаждане:
 • Изходно положение –детето лежи по гръб
 • Поставете ръцете си в върху долната част на гръдния кош насочени с върховете на пръстите една към друга
 • Извършвайте поглаждане в посока нагоре до рамената
 • Сменете посоката от горе- надолу
 • Продължете поглаждането с лявата ръка в ляво, а с дясната в дясно
 • С плътно допрени ръце до гръдния кош продължете масажа с хоризонтално поглаждане, докато дланите ви се съберат над гръдната кост

МАСАЖ НА КОРЕМА

Масажът включва: а) поглаждане Поставете дланта на дясната си ръка върху пъпа на бебето и извършвайте поглаждащи движения, като завъртате ръката си по посока на часовниковата стрелка. Повторете движението в началото 3-4 пъти и постепенно достигнете до 8-10 пъти. б) разтриване Разтриването се извършва за правите, косите и напречните коремни мускули: o Поставете на корема двете си длани успоредно една на друга и извършвайте движения нагоре надолу „както се точи баница”.

Поставете двете си ръце косо върху корема с пръсти, насочени навън и извършвайте движение подобно на „лъскане на обувки”. По този начин масажирате косите коремни мускули.

Поставете ръцете си от двете страни на корема с върховете на пръстите, насочени съм гърба. Поглаждането се извършва като изтегляте ръцете си над корема, докато се съберат дланите ви. Изходно положение –детето лежи по гръб.

МАСАЖ НА ГЪРБА

Масажът включва: а) поглаждане Поставете двете си ръце върху раменете на бебето от двете страни на гръбначния стълб. Извършвайте поглаждане и в двете посоки: отгоре-надолу и отдолу-нагоре. б) размачкване Размачкването се извършва по същия начин като поглаждането, но се упражнява лек натиск и се прескача областта на бъбреците. в) почукване Почукването се извършва с върховете на изпънатите пръсти, отгоре-надолу, като се прескача областта на бъбреците. г) поглаждане Завършва се с поглаждане Изходна позиция по корем. МАСАЖ НА СЕДАЛИЩЕТО Той включва: а) поглаждане Поставете дланта на дясната си ръка върху седалището и с поглаждащи движения завъртайте по посока на часовниковата стрелка. б) потупване С двете ръце леко потупвайте седалищните мускули. в) пощипване С пръстите на двете ръце леко пощипвайте седалищните мускули. г) завършва отново с поглаждане Завършете с поглаждане. В началото масажът продължава само няколко минути, но постепенно продължителността се увеличава. През цялото време говорете на бебето.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Имунизациите – важни за здравето на детето  
3 мес.
Имунизациите – важни за здравето на детето
Промени в Имунизационния календар - нови ваксини за защита на вашето малко или пораснало дете
Цялата статия
Хомеопатията и детското здраве  
3 мес.
Хомеопатията и детското здраве
Хомеопатията неслучайно е наричана нежната медицина. Това е една методика, която е изключително щадяща за организма и най-общо казано, стимулира неговия капацитет да се справи с възникналите проблеми, благодарение на собствените си компенсаторни възможности.
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber