Online school
Регистрирани потребители: 23135
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Instagram
Facebook
 

Бебето с чувствителна кожа – грижи и подходящи продукти

Когато бебето се роди, кожата му е мека и леко набръчкана. Покрита е с една бяло-сивкава повърхност, чиято мисия е била да предпазва кожата от вътрешността на утробата на майката. В грижата за чувствителната бебешка кожа най-важните аспекти са добрата хигиена (особено по гънките и областта около пелените), контролът на телесната температура и адекватното използване на антисептични средства. Кожата на бебето и детето до пубертета е в процес на застой, тоест в този период има една физиологична тенденция към силно изсушаване, затова тя трябва да бъде ежедневно овлажнявана с подходящите продукти.

Козметичните продукти за новородени трябва да се избират много внимателно. Като препоръчително е те да са без ароматизатори, оцветители, спирт и консерванти.

Как да избегнем прекомерното изсушаване на кожата на бебето със силно чувствителна кожа?

 • използвайте меки сапуни, богати на мазнини, особено за местата, които са подложени на по-обилно изпотяване
 • избягвайте използването на много грапави гъби и хавлии за баня
 • ако бебето има силно раздразнителна кожа, къпането трябва да трае най-много 5 минути; препоръчва се в такива случай сапун с високо съдържание на глицерин
 • не използвайте никакви одеколони или други ароматизирани козметични продукти нито за кожата, нито за дрехите на бебето
 • хидратирайте кожата със специални продукти поне три пъти дневно по-честа смяна на пелените
 • добре изплаквайте дрехите, за да няма по тях остатъци от препарата, с който сте ги прали
 • не е важна цената, а съдържанието на даден козметичен продукт. Както купувате козметика за вас, съобразявайки се с типа на кожата си и нейните характеристики, така трябва да процедирате и с бебешката козметика като внимателно четете етикетите, за да се информирате за съдържанието
 • обличайте на бебето само памучни дрехи, другите материи са по-груби и могат да раздразнят кожата му

Кожата на бебето трябва да е винаги добре хидратирана, тъй като има склонност към изсушаване.

Винаги след баня подсушавайте добре кожата на бебето, особено в по-деликатните места и нанасяйте хидратиращ крем или лосион, специално предназначен за бебета. Подходящите продукти за след баня съдържат глицерин, пантенол – вещества, които спомагат много за поддържането на добре хидратирана кожа. Много внимавайте със зоната на пелените. Там най-често се получават раздразнения на кожата, затова:

 • измивайте и подсушавайте добре зоната при гениталиите на бебето след всяка смяна на пелената
 • по-честа смяна на пелените, особено при бебета с проблемна кожа
 • не стягайте много пелената, за да не протрива кожата на бебето
 • когато сменяте пелената, оставяйте кожата открита колкото се може повече време
 • подходящите козметични продукти е добре да съдържат цинков оксид, различни бадемови масла, пантенол, алантоин, парафин и др.

За бебета със силно чувствителна кожа не се препоръчва пудрата поради няколко причини: замърсяват се много лесно, във взаимодействие с потта може да причини раздразнение на нежната бебешка кожа. За децата с по-чувствителна кожа се препоръчват козметични продукти на растителна основа, тъй като те имат и антисептично действие. Продукти, съдържащи алантоин, хамамелис и пантенол се използват за успокояването на раздразнена кожа. Витамин Е и лайката също помагат за облекчението на възпаленията, както и за някои по-леки слънчеви изгаряния. Естествените минерали подсилват естествената бариерна функция на кожата. Предлагат се и различни витаминни кремове, които имат подхранващо действие и се абсорбират много бързо. Четете внимателно етикетите на козметичните продукти, тъй като те не трябва да съдържат оцветители, консерванти, ароматизатори и спирт. Най-добрия начин да се справите с проблемната кожа на бебето е като се стремите да я поддържате винаги добре почистена и хидратирана.

Хипоалергенните продукти също са подходящи за бебетата с много чувствителна кожа

Хипоалергичните продукти са предназначени именно за кожа, която лесно може да се възпали и раздразни. Също така има и подходящи продукти, които са специално създадени за алергични деца. Хипоалергенна козметика означава козметика, която съдържа безопасни активни съставки, изпробвани върху лица с чувствителна и алергична кожа. Обикновено се произвежда без добавяне на оцветители и ароматизатори. За бебетата със силно чувствителна кожа се препоръчва т.нар. медицинска козметика. Тя е специфично разработена и отговаря на измененията на кожата.

Медицинската козметика:

 • съхранява киселинния слой на повърхността на кожата
 • подпомага естествената защитна функция на кожата
 • когато купувате медицинска козметика, търсете клиничен тест – той доказва, че продуктът е абсолютно безвреден за здравето на детето
 • продуктите трябва да съдържат натурални екстракти и витамини

Най-често срещаното заболяване при бебетата от 0 до 12 месеца е Атопичният дерматит (детска екзема) – сухота, зачервяване, сърбеж, различни по характер обриви. Не засяга само кожата, а и целия организъм (стомах – колики, разстройство, запек; нервна система – нервност, раздразнителност; дихателна система – алергии, астма. Най-честата проява е сухота и силно зачервяване на бузите. Причините за неговата поява не са напълно изяснени, но безспорно най-голямо влияние има наследственият фактор, който определя по-високия риск от поява на АД при деца, чиито родители страдат от заболяването или имат сенна хрема или бронхиална астма.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Рязане на ноктите на бебето  
2 мес.
Рязане на ноктите на бебето
Как да се грижим за ноктите на бебето?
Цялата статия
Хигиената на зоната на пелените  
2 мес.
Хигиената на зоната на пелените
През първите няколко месеца от живота си бебето цапа пелените много често и трябва да го почистваме старателно, за да предотвратим раздразнение на кожата. За целта трябва да знаем как да сменяме правилно памперса и да поддържаме кожата в тази зона здрава.
Цялата статия
Грижа за очите на бебето  
2 мес.
Грижа за очите на бебето
Правилната хигиена на очите е много важна и не трябва в никакъв случай да се пренебрегва. Ежедневните грижи чрез почистване с напоени кърпи с вода, не само предпазва очите от замърсяване, но в същото време са приятни и освежителни за бебето.
Цялата статия
Грижа за ушите на бебето  
2 мес.
Грижа за ушите на бебето
Почистването на учите на новороденото бебе трябва да става много внимателно.
Цялата статия
Грижа за косата на бебето  
2 мес.
Грижа за косата на бебето
Някои бебета се раждат с много коса, други пък нямат изобщо, но това няма никакво значение, защото грижата за хигиената на главата е изключително важна, независимо от количеството коса. Да не забравим също и факта, че грижата за косата започва още с раждането и именно тя поставя основите на бъдещата красива и здрава коса на детето ви.
Цялата статия
Коричките по главата - крусти  
2 мес.
Коричките по главата - крусти
Жълтеникавите корички, които се образуват по кожата на главата на бебето нямат особено естетичен вид, но пък не са и причина за притеснение.
Цялата статия
Къпането на бебето  
2 мес.
Къпането на бебето
Препоръчително е помещението, където къпете бебето да бъде добре затоплено – 25 ˚С. Важното е стаята да е топла, да не става течение от никъде – от струята въздух бебето лесно може да настине.
Цялата статия
Обличане на бебето и грижа за бебешките дрехи  
2 мес.
Обличане на бебето и грижа за бебешките дрехи
Преди да изберете най-красивите на външен вид дрешки за бебето, помислете добре дали те отговарят на трите най-важни за тях характеристики: да са удобни, сигурни и практични.
Цялата статия
Рота-факти: Защо да ваксинираме децата против ротавирусна инфекция?  
2 мес.
Рота-факти: Защо да ваксинираме децата против ротавирусна инфекция?
Много майки напоследък си задават въпроса дали да ваксинират бебетата си против ротавирусна инфекция. Не малка част се сблъскват и с въпроса защо ваксинацията се препоръчва в най-ранна възраст. Ето някои факти, които бихте могли да обсъдите със своя педиатър, по повод ползата от ранна защита срещу ротавирусна инфекция:.
Цялата статия
Бъди информиран! Действай навреме!  
2 мес.
Бъди информиран! Действай навреме!
Социално/ Емоционално развитие Езиково/ Комуникативно развитие Когнитивно развитие (учене, мислене) Двигателно/ Физическо развитие Обърнете се към специалист, ако Вашето бебе... Как можете да подпомогнете развитието на бебето?
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Лятна разпродажба на Avent - №1 марка за хранене в България!

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber