Online school
Регистрирани потребители: 23164
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Бебето с чувствителна кожа – грижи и подходящи продукти

Когато бебето се роди, кожата му е мека и леко набръчкана. Покрита е с една бяло-сивкава повърхност, чиято мисия е била да предпазва кожата от вътрешността на утробата на майката. В грижата за чувствителната бебешка кожа най-важните аспекти са добрата хигиена (особено по гънките и областта около пелените), контролът на телесната температура и адекватното използване на антисептични средства. Кожата на бебето и детето до пубертета е в процес на застой, тоест в този период има една физиологична тенденция към силно изсушаване, затова тя трябва да бъде ежедневно овлажнявана с подходящите продукти.

Козметичните продукти за новородени трябва да се избират много внимателно. Като препоръчително е те да са без ароматизатори, оцветители, спирт и консерванти.

Как да избегнем прекомерното изсушаване на кожата на бебето със силно чувствителна кожа?

 • използвайте меки сапуни, богати на мазнини, особено за местата, които са подложени на по-обилно изпотяване
 • избягвайте използването на много грапави гъби и хавлии за баня
 • ако бебето има силно раздразнителна кожа, къпането трябва да трае най-много 5 минути; препоръчва се в такива случай сапун с високо съдържание на глицерин
 • не използвайте никакви одеколони или други ароматизирани козметични продукти нито за кожата, нито за дрехите на бебето
 • хидратирайте кожата със специални продукти поне три пъти дневно по-честа смяна на пелените
 • добре изплаквайте дрехите, за да няма по тях остатъци от препарата, с който сте ги прали
 • не е важна цената, а съдържанието на даден козметичен продукт. Както купувате козметика за вас, съобразявайки се с типа на кожата си и нейните характеристики, така трябва да процедирате и с бебешката козметика като внимателно четете етикетите, за да се информирате за съдържанието
 • обличайте на бебето само памучни дрехи, другите материи са по-груби и могат да раздразнят кожата му

Кожата на бебето трябва да е винаги добре хидратирана, тъй като има склонност към изсушаване.

Винаги след баня подсушавайте добре кожата на бебето, особено в по-деликатните места и нанасяйте хидратиращ крем или лосион, специално предназначен за бебета. Подходящите продукти за след баня съдържат глицерин, пантенол – вещества, които спомагат много за поддържането на добре хидратирана кожа. Много внимавайте със зоната на пелените. Там най-често се получават раздразнения на кожата, затова:

 • измивайте и подсушавайте добре зоната при гениталиите на бебето след всяка смяна на пелената
 • по-честа смяна на пелените, особено при бебета с проблемна кожа
 • не стягайте много пелената, за да не протрива кожата на бебето
 • когато сменяте пелената, оставяйте кожата открита колкото се може повече време
 • подходящите козметични продукти е добре да съдържат цинков оксид, различни бадемови масла, пантенол, алантоин, парафин и др.

За бебета със силно чувствителна кожа не се препоръчва пудрата поради няколко причини: замърсяват се много лесно, във взаимодействие с потта може да причини раздразнение на нежната бебешка кожа. За децата с по-чувствителна кожа се препоръчват козметични продукти на растителна основа, тъй като те имат и антисептично действие. Продукти, съдържащи алантоин, хамамелис и пантенол се използват за успокояването на раздразнена кожа. Витамин Е и лайката също помагат за облекчението на възпаленията, както и за някои по-леки слънчеви изгаряния. Естествените минерали подсилват естествената бариерна функция на кожата. Предлагат се и различни витаминни кремове, които имат подхранващо действие и се абсорбират много бързо. Четете внимателно етикетите на козметичните продукти, тъй като те не трябва да съдържат оцветители, консерванти, ароматизатори и спирт. Най-добрия начин да се справите с проблемната кожа на бебето е като се стремите да я поддържате винаги добре почистена и хидратирана.

Хипоалергенните продукти също са подходящи за бебетата с много чувствителна кожа

Хипоалергичните продукти са предназначени именно за кожа, която лесно може да се възпали и раздразни. Също така има и подходящи продукти, които са специално създадени за алергични деца. Хипоалергенна козметика означава козметика, която съдържа безопасни активни съставки, изпробвани върху лица с чувствителна и алергична кожа. Обикновено се произвежда без добавяне на оцветители и ароматизатори. За бебетата със силно чувствителна кожа се препоръчва т.нар. медицинска козметика. Тя е специфично разработена и отговаря на измененията на кожата.

Медицинската козметика:

 • съхранява киселинния слой на повърхността на кожата
 • подпомага естествената защитна функция на кожата
 • когато купувате медицинска козметика, търсете клиничен тест – той доказва, че продуктът е абсолютно безвреден за здравето на детето
 • продуктите трябва да съдържат натурални екстракти и витамини

Най-често срещаното заболяване при бебетата от 0 до 12 месеца е Атопичният дерматит (детска екзема) – сухота, зачервяване, сърбеж, различни по характер обриви. Не засяга само кожата, а и целия организъм (стомах – колики, разстройство, запек; нервна система – нервност, раздразнителност; дихателна система – алергии, астма. Най-честата проява е сухота и силно зачервяване на бузите. Причините за неговата поява не са напълно изяснени, но безспорно най-голямо влияние има наследственият фактор, който определя по-високия риск от поява на АД при деца, чиито родители страдат от заболяването или имат сенна хрема или бронхиална астма.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Рязане на ноктите на бебето  
2 мес.
Рязане на ноктите на бебето
Как да се грижим за ноктите на бебето?
Цялата статия
Хигиената на зоната на пелените  
2 мес.
Хигиената на зоната на пелените
През първите няколко месеца от живота си бебето цапа пелените много често и трябва да го почистваме старателно, за да предотвратим раздразнение на кожата. За целта трябва да знаем как да сменяме правилно памперса и да поддържаме кожата в тази зона здрава.
Цялата статия
Грижа за очите на бебето  
2 мес.
Грижа за очите на бебето
Правилната хигиена на очите е много важна и не трябва в никакъв случай да се пренебрегва. Ежедневните грижи чрез почистване с напоени кърпи с вода, не само предпазва очите от замърсяване, но в същото време са приятни и освежителни за бебето.
Цялата статия
Грижа за ушите на бебето  
2 мес.
Грижа за ушите на бебето
Почистването на учите на новороденото бебе трябва да става много внимателно.
Цялата статия
Грижа за косата на бебето  
2 мес.
Грижа за косата на бебето
Някои бебета се раждат с много коса, други пък нямат изобщо, но това няма никакво значение, защото грижата за хигиената на главата е изключително важна, независимо от количеството коса. Да не забравим също и факта, че грижата за косата започва още с раждането и именно тя поставя основите на бъдещата красива и здрава коса на детето ви.
Цялата статия
Коричките по главата - крусти  
2 мес.
Коричките по главата - крусти
Жълтеникавите корички, които се образуват по кожата на главата на бебето нямат особено естетичен вид, но пък не са и причина за притеснение.
Цялата статия
Къпането на бебето  
2 мес.
Къпането на бебето
Препоръчително е помещението, където къпете бебето да бъде добре затоплено – 25 ˚С. Важното е стаята да е топла, да не става течение от никъде – от струята въздух бебето лесно може да настине.
Цялата статия
Обличане на бебето и грижа за бебешките дрехи  
2 мес.
Обличане на бебето и грижа за бебешките дрехи
Преди да изберете най-красивите на външен вид дрешки за бебето, помислете добре дали те отговарят на трите най-важни за тях характеристики: да са удобни, сигурни и практични.
Цялата статия
Рота-факти: Защо да ваксинираме децата против ротавирусна инфекция?  
2 мес.
Рота-факти: Защо да ваксинираме децата против ротавирусна инфекция?
Много майки напоследък си задават въпроса дали да ваксинират бебетата си против ротавирусна инфекция. Не малка част се сблъскват и с въпроса защо ваксинацията се препоръчва в най-ранна възраст. Ето някои факти, които бихте могли да обсъдите със своя педиатър, по повод ползата от ранна защита срещу ротавирусна инфекция:.
Цялата статия
Бъди информиран! Действай навреме!  
2 мес.
Бъди информиран! Действай навреме!
Социално/ Емоционално развитие Езиково/ Комуникативно развитие Когнитивно развитие (учене, мислене) Двигателно/ Физическо развитие Обърнете се към специалист, ако Вашето бебе... Как можете да подпомогнете развитието на бебето?
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber