Online school
Регистрирани потребители: 23164
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Обличане на бебето и грижа за бебешките дрехи

Как да обличаме бебчо?

Преди да изберете най-красивите на външен вид дрешки за бебето, помислете добре дали те отговарят на трите най-важни за тях характеристики: да са удобни, сигурни и практични.

Бебчетата нямат нужда от купища дрехи, защото омаляват много бързо. Те имат нужда от малко на брой, но качествени дрехи, които са им по мярка, практични са и им позволяват да се движат свободно.

Освен подходящите дрешки, много важен е и подходът към обличането на мъничето. Това трябва да бъде един приятен момент, в който близостта ви става още по-голяма.

Повечето малки деца изобщо не обичат да се обличат и събличат – никак не е забавно да гледат сериозната ви физиономия и да усещат забързаните ви движения. Да, бебето трябва да се облече бързо, за да не се простуди, но това може да стане и по забавен начин, а не с намръщена физиономия. Много е важно да изберете удобно и спокойно място за преобличане на бебето, за да се чувства приятно. Обстановката около него трябва да е спокойна и да няма суматоха, която да го изнервя допълнително.

Избирането на дрехи за бебето може и да се окаже доста трудно, особено в периодите, когато нито студът, нито жегата надделяват. Променливото време може да ни изиграе лоша шега и мъничето може да настине. Затова, освен доброто закаляване на бебето, е важен и правилният подбор на дрехи, според сезона, периода или просто индивидуално за всеки отделен ден. С тези резки промени в температурата, при които сутрин температурите могат да достигнат 30 градуса, а вечерта – 10, трябва във всеки един момент да сме добре подготвени с подходящите дрехи и обувки за чувствителното бебче.

Зависи от сезона

Пролет и лято

За пролетта и лятото се препоръчват памучни дрешки с къс ръкав или без ръкави, тип „боди”. Шапката трябва да бъде неотлъчно на главата на бебето, дори и когато е на сянка. За съвсем малките бебета най-удобни са дрешките тип „гащеризон”, тоест те не се състоят от две части – блуза и панталон, а последните две са едно цяло – така коремчето и кръстчето на мъничето винаги ще са покрити, те ще придържат по-добре пелената за еднократна употреба и освен това абсорбират по-добре потта.

Есен и зима

За студа отново са подходящи дрешките тип „гащеризон” и грейките „космонавт”. Можете да си набавите и яке и панталон от полар, който също много топли през студените периоди от годината и се понася добре от кожата на бебетата. Ръкавички и шапка трябва да слагате задължително на бебчето, от една страна за да не се простуди и от друга – за да не дразни студът нежните ушички и ръчички.

Материите

Изберете дрехи от естествени материи, най-добре да са памучни, особено що се отнася до бельото на бебето – то трябва да е от 100% памук. Кожата на бебето е много чувствителна, още не е свикнала с различните материи и затова те трябва да бъдат изключително меки. За връхните дрехи също е подходящ памукът, както и дрехите от полар, стига обаче той да не се допира до кожата на бебето. За студените зимни дни можете да облечете на бебето и вълнени дрехи, стига пак те да не се допират до кожата му – подходящи са само за връхни дрехи като жилетки, елечета или якета.

Лесни за обличане

Дрешките за малкото бебе трябва да му бъдат удобни, но също така да бъдат удобни и за нас, за да го обличаме и събличаме бързо и лесно. Подходящи са всякакъв тип бодита и цели гащеризончета, стига те да са с тик-так копчета в зоната на пелените, за да може те да се сменят лесно и бързо. Най-удобни са дрешките, които се закопчават с цип или тик-так копчета.

Често допускани грешки

  • Дори и много да ви харесват панделките и украшенията, забравете ги, защото детето може да се оплете в тях и да се нарани, поради което те не са препоръчителни.
  • Избягвайте дрехите от “космати” материи или мохерните жилетки, защото децата лапат всичко, особено ръкавите си, и може да се нагълтат с косми.
  • Не се лъжете да купувате дрехи, които с а абсолютно точни и дори прилепнали по тялото на малкото дете, защото то ще се чувства неудобно и няма да може да се движи свободно. Няма да изглежда смешно и неестествено, ако дрешките са малко по-голям размер, така само ще осигурите свобода за детето.
  • Избирайте удобни и практични дрехи – тези, които са красиви на външен вид, не винаги са комфортни и удобни.

Бебетата понасят топлината или студа по същия начин както и по-големите деца или възрастните, но те се потят по не толкова ефективен начин, което ги прави по- чувствителни към промените в температурата. Тяхната възможност за терморегулация все още не функционира напълно както трябва през първите два месеца след раждането, защото кожата на бебето е много фина и не може да приспособи организма достатъчно бързо към температурата на средата. Обикновено ръцете и краката на по-голямата част от бебетата са все студени, а това се дължи на факта, че тяхното кръвообращение още не е напълно развито. Ето защо това не винаги означава, че на бебето му е студено. Най-добрият начин да познаем дали на бебето му е студено е като пипнем крачетата, но не стъпалата, а над глезените, ръчичките – между лакътя и рамото или пък вратлето. Загубата на цвят на бузките също може да е знак, че на бебето му е студено. И противно на това, което се смята, бебето не трябва да се наоблича прекалено много, тъй като тялото му може да изгуби способността си да се адаптира на промените в температурите и да се разболява по-лесно, тоест бебето не трябва да се изнежва, а да се калява. Вместо да обличате бебето с една много дебела дреха, по-добре му сложете няколко по-тънки памучни дрешки, защото между тях се образуват пролуки, в които се задържа топлината и бебето няма да чувства студ. Това дава и по-голямо удобство и, ако температурите се покачат, можете да съблечете просто едната от дрешките, без да се налага да го събличате изцяло и без да допускате да се изпоти и да настине. Когато е топло е добре да обличате бебето с дрешки от 100% памук, защото той ще компенсира вариациите в температурата. Ако на бебето му е прекалено топло, главичката му ще се изпоти и то ще се чувства отпаднало и изморено. Когато забележите, че му е станало прекалено топло, можете да го заведете в по-прохладно помещение, да съблечете някоя от дрешките, а присъствието винаги на ветрило в чантата ви ще ви е от голяма помощ, както и на достатъчно вода и други течности, които ще предпазят мъничето от дехидратация.

Грижа за бебешките дрехи

Кожата на новороденото бебе е изключително чувствителна и затова, освен, че трябва да внимаваме с материите на дрехите, трябва да използваме и подходящи препарати за тяхното третиране. Много е важно продуктите, които използваме за изпирането на бебешките дрехи да бъдат специално предназначени за бебета. Те са дерматологично тествани, олекотени, не съдържат силни и вредни химични вещества, нямат прекалено силен аромат. Все пак, за да сме спокойни, можем да изперем първо една дрешка на мъничето с препарата, който сме избрали и да изчакаме дали кожата му няма да реагира зле към него. При наличието на реакция не забавно се обърнете към лекар. Както и при дрехите на възрастните, третирането на бебешките дрешки зависи също и от материята им.

  • По-голямата час т от дрехите за бебета са памучни, те трябва да се сортират внимателно според цвета и степента им на замърсяване.
  • Изпирайте всяка нова дрешка, спалните комплекти, лигавници и изобщо всичко от плат, което купувате, преди да го използвате за бебчето.
  • Перете дрехите на бебето отделно от вашите.
  • Ако се налага изплаквайте по няколко пъти дрехите в пералнята, за да се уверите че препаратът е напълно отмит.
  • Гладете редовно дрехите след като ги изперете поне докато бебето навърши шест месеца – това премахва всички вредни бактерии.

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Бебето с чувствителна кожа – грижи и подходящи продукти  
2 мес.
Бебето с чувствителна кожа – грижи и подходящи продукти
Когато бебето се роди, кожата му е мека и леко набръчкана. Покрита е с една бяло-сивкава повърхност, чиято мисия е била да предпазва кожата от вътрешността на утробата на майката. В грижата за чувствителната бебешка кожа най-важните аспекти са добрата хигиена (особено по гънките и областта около пелените), контролът на телесната температура и адекватното използване на антисептични средства.
Цялата статия
Рязане на ноктите на бебето  
2 мес.
Рязане на ноктите на бебето
Как да се грижим за ноктите на бебето?
Цялата статия
Хигиената на зоната на пелените  
2 мес.
Хигиената на зоната на пелените
През първите няколко месеца от живота си бебето цапа пелените много често и трябва да го почистваме старателно, за да предотвратим раздразнение на кожата. За целта трябва да знаем как да сменяме правилно памперса и да поддържаме кожата в тази зона здрава.
Цялата статия
Грижа за очите на бебето  
2 мес.
Грижа за очите на бебето
Правилната хигиена на очите е много важна и не трябва в никакъв случай да се пренебрегва. Ежедневните грижи чрез почистване с напоени кърпи с вода, не само предпазва очите от замърсяване, но в същото време са приятни и освежителни за бебето.
Цялата статия
Грижа за ушите на бебето  
2 мес.
Грижа за ушите на бебето
Почистването на учите на новороденото бебе трябва да става много внимателно.
Цялата статия
Грижа за косата на бебето  
2 мес.
Грижа за косата на бебето
Някои бебета се раждат с много коса, други пък нямат изобщо, но това няма никакво значение, защото грижата за хигиената на главата е изключително важна, независимо от количеството коса. Да не забравим също и факта, че грижата за косата започва още с раждането и именно тя поставя основите на бъдещата красива и здрава коса на детето ви.
Цялата статия
Коричките по главата - крусти  
2 мес.
Коричките по главата - крусти
Жълтеникавите корички, които се образуват по кожата на главата на бебето нямат особено естетичен вид, но пък не са и причина за притеснение.
Цялата статия
Къпането на бебето  
2 мес.
Къпането на бебето
Препоръчително е помещението, където къпете бебето да бъде добре затоплено – 25 ˚С. Важното е стаята да е топла, да не става течение от никъде – от струята въздух бебето лесно може да настине.
Цялата статия
Рота-факти: Защо да ваксинираме децата против ротавирусна инфекция?  
2 мес.
Рота-факти: Защо да ваксинираме децата против ротавирусна инфекция?
Много майки напоследък си задават въпроса дали да ваксинират бебетата си против ротавирусна инфекция. Не малка част се сблъскват и с въпроса защо ваксинацията се препоръчва в най-ранна възраст. Ето някои факти, които бихте могли да обсъдите със своя педиатър, по повод ползата от ранна защита срещу ротавирусна инфекция:.
Цялата статия
Бъди информиран! Действай навреме!  
2 мес.
Бъди информиран! Действай навреме!
Социално/ Емоционално развитие Езиково/ Комуникативно развитие Когнитивно развитие (учене, мислене) Двигателно/ Физическо развитие Обърнете се към специалист, ако Вашето бебе... Как можете да подпомогнете развитието на бебето?
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber