Online school
Регистрирани потребители: 23135
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Instagram
Facebook
 

Рота-факти: Защо да ваксинираме децата против ротавирусна инфекция?

Много майки напоследък си задават въпроса дали да ваксинират бебетата си против ротавирусна инфекция. Не малка част се сблъскват и с въпроса защо ваксинацията се препоръчва в най-ранна възраст. Ето някои факти, които бихте могли да обсъдите със своя педиатър, по повод ползата от ранна защита срещу ротавирусна инфекция:

Ротавирусната диария е много честа

  • Ротавирусите са най-честият причинител на диарии-95% от децата се заразяват с ротавирус преди 5-годишна възраст. Пикът на заболяването е в ранна възраст –между 6 и 12 месеца от живота на детето, когато ролята на майчините антитела намалява. Затова ротавирусната ваксинация се прави в най-ранна възраст между 6 седмици и 6-тия месец, за да може бебето вече да е защитено преди пика на заболяването.
  • В България почти всяко второ дете, прието в болница по повод остър гастроентерит, е с ротавирусна инфекция.
  • Ротавирусната инфекция е измежду най-честите вътрешноболнични инфекции.
  • В България годишният пик на заболяването е през периода ноември –април.

Ротавирусът е силно заразен.

  • Добрата хигиена не предпазва бебето от болестта, тъй като вирусът е много устойчив във външна среда. Върху ръцете живее с часове. В канализацията поне 2 месеца, а в хладилника върху зеленчуците и плодовете - 30 дни.
  • Преболедувалите ротавирусна инфекция бебета могат да отделят ротавируса 2 месеца след края на заболяването (т.е. вече сме забравили, че детето ни е било болно, но то все още може да заразява).
  • Прекарана ротавирусна инфекция „омекотява” протичането на следващата, но не предпазва от повторни инфекции. Колкото по-лека е първата инфекция, толкова по-ниска е защитата от втора зараза с ротавирус;
  • Една от всеки пет ротавирусни диарии се придобива в болница (напр. детето влиза в болница за лечение на пневмония и там се заразява с ротавирусна инфекция).

Ротавирусната диария протича тежко при малките деца

  • Колкото по-ниско е теглото на бебето при раждането, толкова по-тежко протича ротавирусната диария. Бебето бързо се обезводнява, губи тегло, а развитието на тежка дехидратация налага хоспитализация.
  • Ротавирусната диария, отминава за 5-8 дни, но може да има сериозни и дългосрочни последствия за детето. Тя може да доведе до лактозна непоносимост, вторична непоносимост към кравето мляко, диабет тип 1 (при генетично предразположени деца) или хронично лошо храносмилане

Ротавирусната диария е предотвратима чрез ваксина

Световната здравна организация и Европейското дружество по детски инфекциозни болести препоръчват ваксинацията срещу ротавирус да бъде предлагана на всички здрави кърмачета и да бъде включена във всички национални имунизационни програми. От 1 януари 2010 година Министерството на здравеопазването в България включи имунизацията срещу ротавирусна инфекция към препоръчителните имунизации.

Ваксината Rotarix е ефикасна, защото предпазва до 100% от прием в болница, вследствие тежка ротавирусна диария и осигурява до 96% защита от тежка ротавирусна инфекция. Ваксината има много добър профил на поносимост и безопасност, проучвани в клинични изпитвания с включени досега над 100 000 бебета. Rotarix е съвместима с всички останали рутинно прилагани детски ваксини в Имунизационния календар. Приема се през устата в 2 дози от 6-тата седмица до 6-тия месец на бебето, без значение дали има прием на храна. Между двете дози трябва да има поне 4 седмици интервал.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Бебето с чувствителна кожа – грижи и подходящи продукти  
2 мес.
Бебето с чувствителна кожа – грижи и подходящи продукти
Когато бебето се роди, кожата му е мека и леко набръчкана. Покрита е с една бяло-сивкава повърхност, чиято мисия е била да предпазва кожата от вътрешността на утробата на майката. В грижата за чувствителната бебешка кожа най-важните аспекти са добрата хигиена (особено по гънките и областта около пелените), контролът на телесната температура и адекватното използване на антисептични средства.
Цялата статия
Рязане на ноктите на бебето  
2 мес.
Рязане на ноктите на бебето
Как да се грижим за ноктите на бебето?
Цялата статия
Хигиената на зоната на пелените  
2 мес.
Хигиената на зоната на пелените
През първите няколко месеца от живота си бебето цапа пелените много често и трябва да го почистваме старателно, за да предотвратим раздразнение на кожата. За целта трябва да знаем как да сменяме правилно памперса и да поддържаме кожата в тази зона здрава.
Цялата статия
Грижа за очите на бебето  
2 мес.
Грижа за очите на бебето
Правилната хигиена на очите е много важна и не трябва в никакъв случай да се пренебрегва. Ежедневните грижи чрез почистване с напоени кърпи с вода, не само предпазва очите от замърсяване, но в същото време са приятни и освежителни за бебето.
Цялата статия
Грижа за ушите на бебето  
2 мес.
Грижа за ушите на бебето
Почистването на учите на новороденото бебе трябва да става много внимателно.
Цялата статия
Грижа за косата на бебето  
2 мес.
Грижа за косата на бебето
Някои бебета се раждат с много коса, други пък нямат изобщо, но това няма никакво значение, защото грижата за хигиената на главата е изключително важна, независимо от количеството коса. Да не забравим също и факта, че грижата за косата започва още с раждането и именно тя поставя основите на бъдещата красива и здрава коса на детето ви.
Цялата статия
Коричките по главата - крусти  
2 мес.
Коричките по главата - крусти
Жълтеникавите корички, които се образуват по кожата на главата на бебето нямат особено естетичен вид, но пък не са и причина за притеснение.
Цялата статия
Къпането на бебето  
2 мес.
Къпането на бебето
Препоръчително е помещението, където къпете бебето да бъде добре затоплено – 25 ˚С. Важното е стаята да е топла, да не става течение от никъде – от струята въздух бебето лесно може да настине.
Цялата статия
Обличане на бебето и грижа за бебешките дрехи  
2 мес.
Обличане на бебето и грижа за бебешките дрехи
Преди да изберете най-красивите на външен вид дрешки за бебето, помислете добре дали те отговарят на трите най-важни за тях характеристики: да са удобни, сигурни и практични.
Цялата статия
Бъди информиран! Действай навреме!  
2 мес.
Бъди информиран! Действай навреме!
Социално/ Емоционално развитие Езиково/ Комуникативно развитие Когнитивно развитие (учене, мислене) Двигателно/ Физическо развитие Обърнете се към специалист, ако Вашето бебе... Как можете да подпомогнете развитието на бебето?
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Лятна разпродажба на Avent - №1 марка за хранене в България!

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber