Online school
Регистрирани потребители: 23164
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Рота-факти: Защо да ваксинираме децата против ротавирусна инфекция?

Много майки напоследък си задават въпроса дали да ваксинират бебетата си против ротавирусна инфекция. Не малка част се сблъскват и с въпроса защо ваксинацията се препоръчва в най-ранна възраст. Ето някои факти, които бихте могли да обсъдите със своя педиатър, по повод ползата от ранна защита срещу ротавирусна инфекция:

Ротавирусната диария е много честа

  • Ротавирусите са най-честият причинител на диарии-95% от децата се заразяват с ротавирус преди 5-годишна възраст. Пикът на заболяването е в ранна възраст –между 6 и 12 месеца от живота на детето, когато ролята на майчините антитела намалява. Затова ротавирусната ваксинация се прави в най-ранна възраст между 6 седмици и 6-тия месец, за да може бебето вече да е защитено преди пика на заболяването.
  • В България почти всяко второ дете, прието в болница по повод остър гастроентерит, е с ротавирусна инфекция.
  • Ротавирусната инфекция е измежду най-честите вътрешноболнични инфекции.
  • В България годишният пик на заболяването е през периода ноември –април.

Ротавирусът е силно заразен.

  • Добрата хигиена не предпазва бебето от болестта, тъй като вирусът е много устойчив във външна среда. Върху ръцете живее с часове. В канализацията поне 2 месеца, а в хладилника върху зеленчуците и плодовете - 30 дни.
  • Преболедувалите ротавирусна инфекция бебета могат да отделят ротавируса 2 месеца след края на заболяването (т.е. вече сме забравили, че детето ни е било болно, но то все още може да заразява).
  • Прекарана ротавирусна инфекция „омекотява” протичането на следващата, но не предпазва от повторни инфекции. Колкото по-лека е първата инфекция, толкова по-ниска е защитата от втора зараза с ротавирус;
  • Една от всеки пет ротавирусни диарии се придобива в болница (напр. детето влиза в болница за лечение на пневмония и там се заразява с ротавирусна инфекция).

Ротавирусната диария протича тежко при малките деца

  • Колкото по-ниско е теглото на бебето при раждането, толкова по-тежко протича ротавирусната диария. Бебето бързо се обезводнява, губи тегло, а развитието на тежка дехидратация налага хоспитализация.
  • Ротавирусната диария, отминава за 5-8 дни, но може да има сериозни и дългосрочни последствия за детето. Тя може да доведе до лактозна непоносимост, вторична непоносимост към кравето мляко, диабет тип 1 (при генетично предразположени деца) или хронично лошо храносмилане

Ротавирусната диария е предотвратима чрез ваксина

Световната здравна организация и Европейското дружество по детски инфекциозни болести препоръчват ваксинацията срещу ротавирус да бъде предлагана на всички здрави кърмачета и да бъде включена във всички национални имунизационни програми. От 1 януари 2010 година Министерството на здравеопазването в България включи имунизацията срещу ротавирусна инфекция към препоръчителните имунизации.

Ваксината Rotarix е ефикасна, защото предпазва до 100% от прием в болница, вследствие тежка ротавирусна диария и осигурява до 96% защита от тежка ротавирусна инфекция. Ваксината има много добър профил на поносимост и безопасност, проучвани в клинични изпитвания с включени досега над 100 000 бебета. Rotarix е съвместима с всички останали рутинно прилагани детски ваксини в Имунизационния календар. Приема се през устата в 2 дози от 6-тата седмица до 6-тия месец на бебето, без значение дали има прием на храна. Между двете дози трябва да има поне 4 седмици интервал.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Бебето с чувствителна кожа – грижи и подходящи продукти  
2 мес.
Бебето с чувствителна кожа – грижи и подходящи продукти
Когато бебето се роди, кожата му е мека и леко набръчкана. Покрита е с една бяло-сивкава повърхност, чиято мисия е била да предпазва кожата от вътрешността на утробата на майката. В грижата за чувствителната бебешка кожа най-важните аспекти са добрата хигиена (особено по гънките и областта около пелените), контролът на телесната температура и адекватното използване на антисептични средства.
Цялата статия
Рязане на ноктите на бебето  
2 мес.
Рязане на ноктите на бебето
Как да се грижим за ноктите на бебето?
Цялата статия
Хигиената на зоната на пелените  
2 мес.
Хигиената на зоната на пелените
През първите няколко месеца от живота си бебето цапа пелените много често и трябва да го почистваме старателно, за да предотвратим раздразнение на кожата. За целта трябва да знаем как да сменяме правилно памперса и да поддържаме кожата в тази зона здрава.
Цялата статия
Грижа за очите на бебето  
2 мес.
Грижа за очите на бебето
Правилната хигиена на очите е много важна и не трябва в никакъв случай да се пренебрегва. Ежедневните грижи чрез почистване с напоени кърпи с вода, не само предпазва очите от замърсяване, но в същото време са приятни и освежителни за бебето.
Цялата статия
Грижа за ушите на бебето  
2 мес.
Грижа за ушите на бебето
Почистването на учите на новороденото бебе трябва да става много внимателно.
Цялата статия
Грижа за косата на бебето  
2 мес.
Грижа за косата на бебето
Някои бебета се раждат с много коса, други пък нямат изобщо, но това няма никакво значение, защото грижата за хигиената на главата е изключително важна, независимо от количеството коса. Да не забравим също и факта, че грижата за косата започва още с раждането и именно тя поставя основите на бъдещата красива и здрава коса на детето ви.
Цялата статия
Коричките по главата - крусти  
2 мес.
Коричките по главата - крусти
Жълтеникавите корички, които се образуват по кожата на главата на бебето нямат особено естетичен вид, но пък не са и причина за притеснение.
Цялата статия
Къпането на бебето  
2 мес.
Къпането на бебето
Препоръчително е помещението, където къпете бебето да бъде добре затоплено – 25 ˚С. Важното е стаята да е топла, да не става течение от никъде – от струята въздух бебето лесно може да настине.
Цялата статия
Обличане на бебето и грижа за бебешките дрехи  
2 мес.
Обличане на бебето и грижа за бебешките дрехи
Преди да изберете най-красивите на външен вид дрешки за бебето, помислете добре дали те отговарят на трите най-важни за тях характеристики: да са удобни, сигурни и практични.
Цялата статия
Бъди информиран! Действай навреме!  
2 мес.
Бъди информиран! Действай навреме!
Социално/ Емоционално развитие Езиково/ Комуникативно развитие Когнитивно развитие (учене, мислене) Двигателно/ Физическо развитие Обърнете се към специалист, ако Вашето бебе... Как можете да подпомогнете развитието на бебето?
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber