Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Кърмене

Кърменето или естественото хранене е най-полезно за малкото бебе. То е един естествен процес, който трябва да бъде стимулиран и подпомогнат, за да бъде осъществен ефективно. СЗО препоръчва изключително кърмене на бебето до шестмесечна възраст.

Кои са предимствата?

 • Майчиното мляко напълно задоволява нуждите на организма на бебето и затова е най-полезната храна за него
 • Най-лесният и евтин начин за хранене на малкото бебе
 • Бебето получава храната си чиста и в оптималната температура
 • Кърмата има противоинфекциозно действие
 • Чрез кърменето се осъществява дълбока емоционална връзка между майката и детето

Едно успешно кърмене

 • Колкото повече и по-често суче бебето, толкова повече кърма ще се отделя.
 • Заемете удобна позиция, легнала или седнала, като се стремите да поддържате брадичката на бебето близо до своята.
 • Главичката на бебето трябва да се поддържа в една линия спрямо тялото му и то трябва да бъде така обърнато към гърдата ви, че да не му се налага да извърта главата си в страни, за да я достигне.
 • Бебето трябва да е с широко отворена уста, за да може да покрие цялата ареола на гърдата.
 • Няма нужда да повдигате гърдата си с пръсти докато кърмите, защото така можете да блокирате млечните канали и да увеличите риска от мастит. издути и бебето не преглъща, значи само дъвче гърдата. При правилно сукане мускулите на бузките на бебето трябва да се “движат” почти до ушите му.
 • Избягвайте парфюмите и дезодорантите със силна миризма, защото кърмачетата се ориентират по естествения мирис на кожата на мама, а силните аромати и есенции ги дразнят.
 • Изчакайте бебето първо да остави гърдата ви, за да го преместите след това на другата, а не го дръпвайте вие.

Някои специфични проблеми по време на кърмене

Тъй като гърдите ви все още не са привикнали към кърменето, не за изключени проблеми с тях:

Твърди гърди

Гърдите се втвърдяват, защото се натрупва повече мляко, а това пък от своя страна става, защото бебчето е все още много мъничко и не може да поеме цялото количество мляко, което се произвежда. Твърдите гърди могат да бъдат доста болезнени, затова, за да ги облекчите, натопете кърпа с топла вода и масажирайте гърдите в продължение на около 15 минути, малко преди следващото кърмене. След това накърмете бебето, а ако продължат да ви болят, изцедете докрай останалото мляко в тях.

Възпалени и напрегнати гърди

Възможно е гърдите ви да са напрегнати и без да се дължи на прекалено многото мляко, което се произвежда. За да ги облекчите, можете да слагате кърпа, напоена със студена вода, след всяко кърмене. Ако все пак не успеете да постигнете ефект, е по-добре да се консултирате с лекар.

Разранени зърна

Има вероятност още в самото начало зърната ви да се раздразнят, защото веднага след раждането са много чувствителни, но малко по малко това отшумява. За да не допуснете разраняване на зърната, трябва да овладеете добре техниката на кърмене. Трябва да държите бебето правилно и да видите дали то е обхванало гърдата както трябва –устата на бебчето трябва да е широко отворена и да обхваща цялата ареола на гърдата, брадичката му трябва да се допира до нея. Ако все пак не успеете да предотвратите разраняването на зърната, можете да ги облекчите като: почистите добре гърдите; държите ги открити, колкото може повече време; сложите нещо студено на гърдите си за 5- 10 минути преди кърмене, за да не ви боли; можете да използвате специални силиконови накрайници за зърна, те ще ви предпазят, а и ще са ви от голяма полза, ако имате плоски зърна; можете да използвате и специален крем против разранени зърна, обърнете се към лекар, който ще ви го препоръча.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Изцеждане  
1 мес.
Изцеждане
Причините майката да реши да се изцежда са няколко: тръгване на работа, чести отсъствия от вкъщи, желание винаги да контролира максимално количеството, което приема бебето и т.н. При тези случаи е възможно да се поддържа изключително кърмене, стига майката да установи добър режим и правилни умения за изцеждане и съхраняване на кърмата.
Цялата статия
Смесено и изкуствено хранене на бебето  
1 мес.
Смесено и изкуствено хранене на бебето
Представени са двата вида хранене - смесено и изкуствено, с техните особености.
Цялата статия
Какво представляват бебешките колики?  
1 мес.
Какво представляват бебешките колики?
Всички бебета плачат, някои повече, други по-малко. Плачът е една от най-познаваните от родители и педи- атри поведенчески реакции на кърмачетата.
Цялата статия
Смяна на пелените на бебето  
1 мес.
Смяна на пелените на бебето
Обикновено първата смяна на пелените на новороденото се превръща в истинско изпитание за младите родители. Бебетата реагират различно на това ново и за тях начинание. Някои си кротуват, а други ритат с крачета и плачат. Ето няколко изпитани съвета как можете да превърнете смяната на пелените в приятно занимание за вас и бебчето.
Цялата статия
Факти за ротавирусната инфекция  
1 мес.
Факти за ротавирусната инфекция
Знаете ли, че ротавирусът е много честа инфекция и приблизително 95% от децата под 5 годинки се за- разяват? Знаете ли, че диарията, вследствие на ротавирусна инфекция НЕ бива да се подценява? Искате ли да осигурите ранна защита за Вашето бебе?
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber