Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Изцеждане

Причините майката да реши да се изцежда са няколко: тръгване на работа, чести отсъствия от вкъщи, желание винаги да контролира максимално количеството, което приема бебето и т.н. При тези случаи е възможно да се поддържа изключително кърмене, стига майката да установи добър режим и правилни умения за изцеждане и съхраняване на кърмата.

Техника за изцеждане с помпа

Прави се предварителна подготовка на гърдите, която е същата като тази при ръчното изцеждане.

  • Измийте ръцете си много добре със сапун. Майката, която кърми трябва да държи ноктите си къси, за да поддържа добра хигиена. След това избършете ръцете си с чиста кърпа или салфетка.
  • Масажирайте гърдите с кръгови движения, за да стимулирате притока на млякото. Масажирайте гърдата, от която първо ще изцеждате, а другата –след като свършите с изцеждането на първата.
  • Потъркайте леко зърното и ареолата, за да стимулирате хормоналните рефлекси на кърменето.
  • Ако помпата няма механичен регулатор, майката трябва да я регулира ръчно, за да избегне силното изцеждане за прекалено дълго време, което може да навреди на гърдите.
  • Добре е помпата да бъде лесна за поддръжка –частите й да се разглобяват лесно. Частите на помпата трябва да се мият преди и след всяка употреба.

Механични помпи

Предлагат се различни модели, с различна големина и форма. Има два вида механични помпи, които по- скоро се различават в принципа и начина, по които се изтегля млякото. Единият вид е помпа, която наподобява голяма спринцовка –единият й край се слага на гърдата, а от другата страна издърпвате и чрез вакуума, който се получава, се изтегля млякото. Другият вид са класическият вид помпи, които от едната страна има накрайник, приличащ на фуния, който се слага на гърдата, а от другата страна има два варианта –гумен накрайник, който трябва да се стиска и отпуска ръчно, или пластмасов накрайник, който отново се стиска и отпуска и чрез вакуума се изсмуква млякото. Повечето помпи се предлагат с шише, в което изтича кърмата докато се изцежда, което върви с биберон накрайник. Тоест щом изцедите кърмата няма нужда да я пресипвате в бебешкото шише, а като сложите биберона-накрайник можете веднага да дадете млякото на бебето.

Електрически помпи 

Има електрически помпи, които работят само с батерии, такива, които се включват в тока или комбинирани, които могат да работят и по двата начина. Обикновено и при тях кърмата се изцежда направо в махащо се от помпата шише, на което след това се слага само биберон. Някои електрически помпи са на принципа на естественото сукане на бебето, а други –на вакуум, като някои видове предлагат и различни степени на бързина. Най-мощните електрически помпи са много големи и тежки, съответно са и доста неудобни за пренасяне, затова се използват повече в родилните домове.

Изцеждане за хранене на детето и поддържане на продукцията на мляко

За да се храни бебето и да се поддържа нормалната продукция на кърма, в случаите, когато майката няма да я има само за няколко часа, изцеждането трябва да се прави с честотата, с която би се кърмило бебето, тоест около 6-8 пъти на денонощие, като поне едно от изцежданията трябва да е през нощта. Трябва да имате предвид, че колкото повече мляко се изцежда, толкова повече се образува. За майка, която работи, се препоръчва да не минават повече от 4 часа без да се изцежда.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Кърмене  
1 мес.
Кърмене
Кърменето или естественото хранене е най-полезно за малкото бебе. То е един естествен процес, който трябва да бъде стимулиран и подпомогнат, за да бъде осъществен ефективно. СЗО препоръчва изключително кърмене на бебето до шестмесечна възраст.
Цялата статия
Смесено и изкуствено хранене на бебето  
1 мес.
Смесено и изкуствено хранене на бебето
Представени са двата вида хранене - смесено и изкуствено, с техните особености.
Цялата статия
Какво представляват бебешките колики?  
1 мес.
Какво представляват бебешките колики?
Всички бебета плачат, някои повече, други по-малко. Плачът е една от най-познаваните от родители и педи- атри поведенчески реакции на кърмачетата.
Цялата статия
Атопичен дерматит (Кърмаческа екзема)  
1 мес.
Атопичен дерматит (Кърмаческа екзема)
В последните 10 години на 1-во място по честота на дерматологичните детски заболявания излиза атопични- ят дерматит, тъй като основните причини за появат му и симптомите, които се проявяват, са спечифични и не се познават както от населението, така и от голяма част от лекарите. Затова представяме проблема през погледа и през дългогодишната практика на д-р Илиев.
Цялата статия
Смяна на пелените на бебето  
1 мес.
Смяна на пелените на бебето
Обикновено първата смяна на пелените на новороденото се превръща в истинско изпитание за младите родители. Бебетата реагират различно на това ново и за тях начинание. Някои си кротуват, а други ритат с крачета и плачат. Ето няколко изпитани съвета как можете да превърнете смяната на пелените в приятно занимание за вас и бебчето.
Цялата статия
Факти за ротавирусната инфекция  
1 мес.
Факти за ротавирусната инфекция
Знаете ли, че ротавирусът е много честа инфекция и приблизително 95% от децата под 5 годинки се за- разяват? Знаете ли, че диарията, вследствие на ротавирусна инфекция НЕ бива да се подценява? Искате ли да осигурите ранна защита за Вашето бебе?
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber