Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Смесено и изкуствено хранене на бебето

Смесено хранене

При смесеното хранене, освен кърмата, бебето се храни и със специално мляко за кърмачета. Най-често причината за смесеното хранене е това, че жената няма достатъчно кърма. След като са приложени всички методи са стимулиране на образуването на кърма и това не доведе до желания резултат, се налага смесено хранене. То се осъществява според таблицата за количеството мляко, което бебето трябва да приема през определения период. В случая обаче е най-добре майката задължително да се изцежда, за да може да се проследи колкотточно кърма изсуква бебето и от колко добавка има нужда на съответното хранене от деня.

Изкуствено хранене

При това хранене кърмата е изцяло заменена от мляко за кърмачета или адаптирано мляко.

Адаптираните млека

Майчината кърма е най-здравословната храна за малкото бебе, но по една или друга причина, може майката да няма възможност да кърми или пък да има недостатъчно количество кърма и тогава трябва да прибегне до т.нар. адаптирани млека.

Как са направени

Формулата на адаптираните млека следва съдържанието на кърмата –въглехидрати, протеини, мазнини, витамини, минерали и т.н. Адаптираните бебешки храни съдържат комбинация от различните съставки, съдържащи се в кърмата, така че да следват приблизително същите пропорции като нея. Хуманизираните млека се произвеждат на базата на кравето мляко, което се подлага на технологична обработка. Има и специални адаптирани млека, които не съдържат белтъците на кравето мляко, тъй като са предназначени за кърмачета, алергични към кравето мляко. Обикновено те са предназначени и за деца с диарии, повръщане и др.

 Предимства на адаптираните млека

  • Технологията на адаптираните млека е такава, че по количество и съотношение на хранителните съставки, се приближават максимално до майчиното мляко. Те са единственият възможен заместител на кърмата – новороденото бебе не може да се храни с друго, освен с мляко.
  • Произведени са от екологично чисти продукти, които подлежат на стриктен контрол.
  • Преди отваряне имат дълъг срок на годност (от 1 до 2 години) и се транспортират лесно.
  • Специално обогатени са с полезни витамини и минерали.
  • Голямо предимство е възможността за точно дозиране на енергийния внос.
  • Химическата и бактериалната им чистота са гарантирани. 

От какво мляко има нужда вашето бебе?

Млеката за кърмачета, които обикновено са обозначени с единица, се произвеждат от краве мляко, чиято формула се модифицира, за да се адаптира за нуждите на кърмачето от неговото раждане до навършването на 5-6 месеца. Производството на тези млека е стриктно контролирано и трябва да покрива директивите на Европейската комисия. На пазара има голямо разнообразие от млека, но за да изберете най-подходящата формула за нуждите точно на вашето бебе, е необходимо да се консултирате с педиатър. След като навърши 5-6 месеца бебето ви вече ще има нужда от т.нар. преходно мляко.

Как да приготвяме млякото на бебето?

Първото нещо, което трябва да направим е да си набавим подходящи шишета и биберони, съобразени с възрастта на бебето и нуждите му.

Шишета:

Шишетата са стъклени или пластмасови. Стъклените са много подходящи за първите няколко месеца на бебето, чупливи са, но се захабяват много по-бавно, почистват се много лесно и има малка вероятност да се събират остатъци от храна по тях. При стъклените шишета млякото се запазва топло за по-дълго време, отколкото при пластмасовите. Пластмасовите шишета са направени от специална безвредна пластмаса, но трябва да се сменят по-често. Много са подходящи за след 4-месечна възраст, когато бебето постепенно ще започне да се опитва да хваща с ръчичка. Даже има пластмасови шишета с анатомична форма, специално предназначени за по-лесно хващане от бебчето.

Биберони:

Бибероните за шишета се различават не само по материала, от който са направени, но и по своето предназначение. Какво се има предвид? Формата, големината им и отворът им зависят от възрастта, за която са предназначени. На опаковката на всички биберони е споменато задължително за каква възраст са предназначени. Съответно за колкото по-голяма възраст са предназначени, толкова са по-големи бибероните. Съществена разлика между тях е и отворът. За най-малките бебчета, той трябва да бъде възможно най-малък, за да пуска по-малко, но най-важното в случая е за какво точно е предназначен биберонът. Ако е за мляко, той трябва да е по-малък, когато обърнете шишето с мляко надолу, от биберона не трябва да тече струя, а да капе равномерно. Това е с цел бебето да се доближи максимално до естественото сукане от гърдата на майката, то трябва да засмуче биберона, да направи усилие, за да изпие млякото си, а не то да тече свободно в устата му.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Кърмене  
1 мес.
Кърмене
Кърменето или естественото хранене е най-полезно за малкото бебе. То е един естествен процес, който трябва да бъде стимулиран и подпомогнат, за да бъде осъществен ефективно. СЗО препоръчва изключително кърмене на бебето до шестмесечна възраст.
Цялата статия
Изцеждане  
1 мес.
Изцеждане
Причините майката да реши да се изцежда са няколко: тръгване на работа, чести отсъствия от вкъщи, желание винаги да контролира максимално количеството, което приема бебето и т.н. При тези случаи е възможно да се поддържа изключително кърмене, стига майката да установи добър режим и правилни умения за изцеждане и съхраняване на кърмата.
Цялата статия
Какво представляват бебешките колики?  
1 мес.
Какво представляват бебешките колики?
Всички бебета плачат, някои повече, други по-малко. Плачът е една от най-познаваните от родители и педи- атри поведенчески реакции на кърмачетата.
Цялата статия
Атопичен дерматит (Кърмаческа екзема)  
1 мес.
Атопичен дерматит (Кърмаческа екзема)
В последните 10 години на 1-во място по честота на дерматологичните детски заболявания излиза атопични- ят дерматит, тъй като основните причини за появат му и симптомите, които се проявяват, са спечифични и не се познават както от населението, така и от голяма част от лекарите. Затова представяме проблема през погледа и през дългогодишната практика на д-р Илиев.
Цялата статия
Смяна на пелените на бебето  
1 мес.
Смяна на пелените на бебето
Обикновено първата смяна на пелените на новороденото се превръща в истинско изпитание за младите родители. Бебетата реагират различно на това ново и за тях начинание. Някои си кротуват, а други ритат с крачета и плачат. Ето няколко изпитани съвета как можете да превърнете смяната на пелените в приятно занимание за вас и бебчето.
Цялата статия
Факти за ротавирусната инфекция  
1 мес.
Факти за ротавирусната инфекция
Знаете ли, че ротавирусът е много честа инфекция и приблизително 95% от децата под 5 годинки се за- разяват? Знаете ли, че диарията, вследствие на ротавирусна инфекция НЕ бива да се подценява? Искате ли да осигурите ранна защита за Вашето бебе?
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber