Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Какво представляват бебешките колики?

Всички бебета плачат, някои повече, други по-малко. Плачът е една от най-познаваните от родители и педи- атри поведенчески реакции на кърмачетата. Описани са няколко причини за ПЛАЧ на бебето до 3-месечна възраст: На първо място те се асоциират с Кърмаческиколики; второ, може да се говори за наличието на т. нар. дистрес-синдром между майката и детето. След пика на плач през втория месец, плачът не затихва, а продъл- жава. В семейството се откриват рискови фактори като психо-социални конфликти, настъпили преди и запазващи се и след раждането; често бебето е „дете с труден темперамент”. Това са индивидуални различия и стават явни в по-късния живот, като предразположеност към отрицателни емоции, по-бавна адаптация. Бебето може и да плаче в резултат на централно нарушение на регулаторни функции.

Когато бебето плаче повече от обикновено, е важно да се открие причината за неговия произход –може би е време да смените памперса, време е за поредното хра- нене или иска да го вземете на ръце. Ако бебето плаче продължително (часове) и нищо не е в състояние да го успокои, потърсете лекарска помощ, но не бива да се забравя, че през първите месеци плачът на бебето е на- чин за общуване.

Кърмаческите коликисе определят като възникващ на пристъпи, свръх ПЛАЧ при нормално развиващи се и здрави кърмачета. Часовете на плач се наблюдават предимно в късния следобед и вечер. Епизодите се появяват спонтанно, без никаква връзка с околната среда, определят се като продължителни и неутешими. Характерни са позите на присвиване, напъни, почервеняване, подуване на корема поради натрупване на газове, гри- маси на болка и изпускане на газове.

Кърмаческите коликиса един от най-честите и ранни проблеми, за които родителите търсят помощ от педиатъра. Обикновено започват от 2-рата –3-тата седмица след раждането и продължават до 3–месечна възраст, като не зависят нито от пола на кърмачето, нито от това дали се кърми или е на изкуствено хранене.

Според правилото на „трите тройки”- КОЛИКИТЕ представляват плач, продължаващ най-малко 3 часа на ден, 3 и повече дни от седмицата, траещ най-малко 3 седмици. Честотата на КОЛИКИТЕ е различна и зависи от типа на проучванията (проспективни, ретроспективни). Установено е, че над 1/3 от кърмачетата страдат от КОЛИКИ. С възрастта те намаляват, като след 12-тата седмица се наблюдават при около 8.5-10% от кърмачетата.

Коликите са „горната граница” на широкия спектър на нормален плач на нормално развиващо се бебе. Кли- ничните проучвания потвърждават, че кърмачетата с колики са здрави, „нормални” бебета. В по-малко от 3% от случаите причината за коликите е органично заболяване.

Причина за КОЛИКИ при кърмачетата е натрупването на повече от нормалното количество газове в червата. Ясна е връзката с подуването на корема, хълцането и флатуленцията (наличието на смес от газове, наречена флатус, в храносмилателната система). Чревните газове имат два произхода –външни (погълнатият въздух) и вътрешни (образувани в самия храносмилателен път). Основен източник на газове е дебелото черво, където бактериите използват множество субстрати, за да осъществят т.нар. вторична ферментация, което е повторно разграждане на храната вследствие нейното първично, непълно разграждане.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

помощ
как да се справим с коликите?
Meg Gr, 21.4.2014 г. 23:40:34


Вижте също

Кърмене  
1 мес.
Кърмене
Кърменето или естественото хранене е най-полезно за малкото бебе. То е един естествен процес, който трябва да бъде стимулиран и подпомогнат, за да бъде осъществен ефективно. СЗО препоръчва изключително кърмене на бебето до шестмесечна възраст.
Цялата статия
Изцеждане  
1 мес.
Изцеждане
Причините майката да реши да се изцежда са няколко: тръгване на работа, чести отсъствия от вкъщи, желание винаги да контролира максимално количеството, което приема бебето и т.н. При тези случаи е възможно да се поддържа изключително кърмене, стига майката да установи добър режим и правилни умения за изцеждане и съхраняване на кърмата.
Цялата статия
Смесено и изкуствено хранене на бебето  
1 мес.
Смесено и изкуствено хранене на бебето
Представени са двата вида хранене - смесено и изкуствено, с техните особености.
Цялата статия
Атопичен дерматит (Кърмаческа екзема)  
1 мес.
Атопичен дерматит (Кърмаческа екзема)
В последните 10 години на 1-во място по честота на дерматологичните детски заболявания излиза атопични- ят дерматит, тъй като основните причини за появат му и симптомите, които се проявяват, са спечифични и не се познават както от населението, така и от голяма част от лекарите. Затова представяме проблема през погледа и през дългогодишната практика на д-р Илиев.
Цялата статия
Смяна на пелените на бебето  
1 мес.
Смяна на пелените на бебето
Обикновено първата смяна на пелените на новороденото се превръща в истинско изпитание за младите родители. Бебетата реагират различно на това ново и за тях начинание. Някои си кротуват, а други ритат с крачета и плачат. Ето няколко изпитани съвета как можете да превърнете смяната на пелените в приятно занимание за вас и бебчето.
Цялата статия
Факти за ротавирусната инфекция  
1 мес.
Факти за ротавирусната инфекция
Знаете ли, че ротавирусът е много честа инфекция и приблизително 95% от децата под 5 годинки се за- разяват? Знаете ли, че диарията, вследствие на ротавирусна инфекция НЕ бива да се подценява? Искате ли да осигурите ранна защита за Вашето бебе?
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber