Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Атопичен дерматит (Кърмаческа екзема)

В последните 10 години на 1-во място по честота на дерматологичните детски заболявания излиза атопични- ят дерматит, тъй като основните причини за появат му и симптомите, които се проявяват, са спечифични и не се познават както от населението, така и от голяма част от лекарите. Затова представяме проблема през погледа и през дългогодишната практика на д-р Илиев.

Как да го познаем?

Засягането на кожата е в зависимост от остротата и продължителността на заболяването. В кърмаческа и в ранна детска възраст проявите са по лицето (сухи и зачервени бузи) и по тези части на тялото, при които има по- интензивно триене (краката, шията, деколтето, външната повърхност на китките и пръстите). При по-големи деца хроничната форма на заболяването засяга задколенните и лакътните ямки, вътрешната повърхност на китките, седалището, цялото лице и клепачите, като измененията са по-дълбоки и постоянни. Кожата е суха и загрубяла, с подчертан релеф. През последните години в следствие на замърсяването на околната среда и промяната в състава на храната, заболяването се среща все по-често. При по-леките форми се наблюдават сухи, леко зачервени участъци по лицето и тялото. Освен тенденцията към драстично зачестяване на заболяванията от атопичен дерматит сред децата, се проявява тенденция към рязко снижаване на възрастта на засегнатите – още в първите месеци след раждането. Някои специалисти наричат тази ранна форма на атопичен дерматит - атопична кърмаческа екзема. Реална опасност детето да развие тази коварна болест има, когато носи генетична предразположеност. Съчетава се с други атопични заболявания (астма, алергичен ринит, конюнктивит). Ако болестта се диагностира навреме и се провежда правилно и навременно комплексно лечение, голям процент от пациентите се излекуват. За съжаление при повече от засегнатите деца заболяването става хронично. Тази форма се лекува изключително трудно, а окончателното й излекуване често е невъзможно. Лечението изисква много добра квалификация и опит от страна на лекуващия лекар, стриктно спазване на указанията, търпение и внимателен подход от страна на родителите, грижещи се за болното дете. Трябва да се знае, че заболяването има хронично-рецидивиращ характер (редуване на периоди на обостряне и затихване). Освен кожата, сериозно се засягат нервната система и психиката на болните деца. Кърмачетата са неспокойни, имат повърхностен сън, често плачат. В периода от 1 до 3 години болните са с неконтролирана двигателна активност, проявяват раздразнителност, избухливост, императивно и неуравновесено поведение, трудно общуват с други деца.

Лечение

Външното лечение е различно през отделните фази на заболяването. В периода на обостряне се прилагат кортикостероидни кремове и мазила. Изборът, начинът, честотата и продължителността на нанасянето им се определят от лекуващия лекар, като ходът на заболяването се следи чрез редовни контролни прегледи. В периода на затихване или когато по кожата няма ви- дими обриви, а се забелязва само сухота, засегнатите участъци се третират с лечебна и профилактична цел продължително време. Използват се кремове, крем-лосиони, растителни и минерални масла. Цели се да се възстанови естественият защитен водно-липиден слой на кожата. Освен с необходимите омазняващи и хидратиращи съставки тези т.н. емолиенти са обогатени с активно действащи вещества като линолова, гама-линолова, урея и др., като в тях задължително липсват консерванти и парфюми. Наред с правилното прилагане на външни терапевтични средства, атопичният дерматит се лекува основно със строга диета, внимателно почистване на кожата, облекчен имунизационен календар, подходящо облекло и грижи за нервната система и психика на болните деца. Запомнете следните основни правила:

  • Не третирайте големи площи (повече от телесната повърхност с кортикостероиди;
  • Не прилагайте продължително кортикостероидно лечение;
  • Не спирайте лечението изведнъж, а постепенно. Токсичните вещества и химикалите се излъчват и чрез кърмата и така стимулират токсоалергичните механизми на организма на възникване на заболяването и затова е много важно с какво се храни кърмещата жена.

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Кърмене  
1 мес.
Кърмене
Кърменето или естественото хранене е най-полезно за малкото бебе. То е един естествен процес, който трябва да бъде стимулиран и подпомогнат, за да бъде осъществен ефективно. СЗО препоръчва изключително кърмене на бебето до шестмесечна възраст.
Цялата статия
Изцеждане  
1 мес.
Изцеждане
Причините майката да реши да се изцежда са няколко: тръгване на работа, чести отсъствия от вкъщи, желание винаги да контролира максимално количеството, което приема бебето и т.н. При тези случаи е възможно да се поддържа изключително кърмене, стига майката да установи добър режим и правилни умения за изцеждане и съхраняване на кърмата.
Цялата статия
Смесено и изкуствено хранене на бебето  
1 мес.
Смесено и изкуствено хранене на бебето
Представени са двата вида хранене - смесено и изкуствено, с техните особености.
Цялата статия
Какво представляват бебешките колики?  
1 мес.
Какво представляват бебешките колики?
Всички бебета плачат, някои повече, други по-малко. Плачът е една от най-познаваните от родители и педи- атри поведенчески реакции на кърмачетата.
Цялата статия
Смяна на пелените на бебето  
1 мес.
Смяна на пелените на бебето
Обикновено първата смяна на пелените на новороденото се превръща в истинско изпитание за младите родители. Бебетата реагират различно на това ново и за тях начинание. Някои си кротуват, а други ритат с крачета и плачат. Ето няколко изпитани съвета как можете да превърнете смяната на пелените в приятно занимание за вас и бебчето.
Цялата статия
Факти за ротавирусната инфекция  
1 мес.
Факти за ротавирусната инфекция
Знаете ли, че ротавирусът е много честа инфекция и приблизително 95% от децата под 5 годинки се за- разяват? Знаете ли, че диарията, вследствие на ротавирусна инфекция НЕ бива да се подценява? Искате ли да осигурите ранна защита за Вашето бебе?
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber