Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Смяна на пелените на бебето

Съвети за начинаещи родители

Обикновено първата смяна на пелените на новороденото се превръща в истинско изпитание за младите родители. Бебетата реагират различно на това ново и за тях начинание. Някои си кротуват, а други ритат с крачета и плачат. Ето няколко изпитани съвета как можете да превърнете смяната на пелените в приятно занимание за вас и бебчето:

1. Изберете подходящо място за преобличане на бебето. Плотът или масата трябва да са с твърда повърхност, но достатъчно широка, така че да няма опастност бебето да се изплъзне и да падне от там. Височината нека да около талията ви, за да не се навеждате и прегърбвате излишно, като натрупвате та ще спестите напрежение и умора в кръста.

2. Никога не оставяйте и за секунда бебето без надзор върху плота за преобличане. В детските магазини се предлагат специални бебешки шкафове с чекмеджета, в които можете да поставите всички необходими за целта неща, за да са ви под ръка и да не се налага да търсите принадлежности из цялата стаята, докато сменяте пелените.

3. Подгответе си предварително чиста пелена или памперс, кърпа за почистване, лосион и пудра против подсичане, както и найлонов плик, в който да поставите замърсената пелена или памперс. Мокрите кърпички не са препоръчителни за употреба при най-малките бебета, защото могат да предизвикат зачервяване или алргична реакция на нежната бебешка кожа. По-добре в началото ги заместете с влажна топла памучна кърпа или пелена.

4. Почистването на дупето трябва да се извършва в посока от пред назад, за да се избегне евентуална инфикция от допира на изпражненията до гениталиите (особено за момичетата). За да избегнете зачервяванията и инфекциите на вече почистената кожа нанесете крем против подсичане или лосион с ланолин и витамини. Неговата консистенция е по-плътна от лосиона/млякото за тяло, тъй като целта му е да предпази зоната на пелената, която е изложена на влага и замърсяване. Кремът се нанася обилно и не се пропускат гънките на кожата.

5. Пелените не трябва нито прекалено да стягат, нито да са твърде свободни около дупето и крачетата на бебето. Твърде „тесните” пелени ще раздразнят нежната бебешка кожа, а твърде „хлабавите” –ще пропускат и няма да предпазят достатъчно добре бебешкото креватче чисто.

6. Най-добре е да сменяте пелените непосредствено преди или след хранене. Обикновено бебетата се изхождат веднага след поемане на храна, но от друга страна често по време на кърмене някои от тях заспиват и това затруднява смяната на пелените след това.

7. За да превърнете смяната на пелените в забавно и приятно занимание за бебчето, преди да го повиете отново, направете за няколко минутки лека гимнастика с крачетата и ръчичките, масажирайте го нежно и му попейте.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Кърмене  
1 мес.
Кърмене
Кърменето или естественото хранене е най-полезно за малкото бебе. То е един естествен процес, който трябва да бъде стимулиран и подпомогнат, за да бъде осъществен ефективно. СЗО препоръчва изключително кърмене на бебето до шестмесечна възраст.
Цялата статия
Изцеждане  
1 мес.
Изцеждане
Причините майката да реши да се изцежда са няколко: тръгване на работа, чести отсъствия от вкъщи, желание винаги да контролира максимално количеството, което приема бебето и т.н. При тези случаи е възможно да се поддържа изключително кърмене, стига майката да установи добър режим и правилни умения за изцеждане и съхраняване на кърмата.
Цялата статия
Смесено и изкуствено хранене на бебето  
1 мес.
Смесено и изкуствено хранене на бебето
Представени са двата вида хранене - смесено и изкуствено, с техните особености.
Цялата статия
Какво представляват бебешките колики?  
1 мес.
Какво представляват бебешките колики?
Всички бебета плачат, някои повече, други по-малко. Плачът е една от най-познаваните от родители и педи- атри поведенчески реакции на кърмачетата.
Цялата статия
Атопичен дерматит (Кърмаческа екзема)  
1 мес.
Атопичен дерматит (Кърмаческа екзема)
В последните 10 години на 1-во място по честота на дерматологичните детски заболявания излиза атопични- ят дерматит, тъй като основните причини за появат му и симптомите, които се проявяват, са спечифични и не се познават както от населението, така и от голяма част от лекарите. Затова представяме проблема през погледа и през дългогодишната практика на д-р Илиев.
Цялата статия
Факти за ротавирусната инфекция  
1 мес.
Факти за ротавирусната инфекция
Знаете ли, че ротавирусът е много честа инфекция и приблизително 95% от децата под 5 годинки се за- разяват? Знаете ли, че диарията, вследствие на ротавирусна инфекция НЕ бива да се подценява? Искате ли да осигурите ранна защита за Вашето бебе?
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber