Online school
Регистрирани потребители: 23183
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Факти за ротавирусната инфекция

Знаете ли, че ротавирусът е много честа инфекция и приблизително 95% от децата под 5 годинки се за- разяват?

Знаете ли, че диарията, вследствие на ротавирусна инфекция НЕ бива да се подценява?

Искате ли да осигурите ранна защита за Вашето бебе?

Заразяване

Заразяването става основно по фекално-орален път и в отделни случаи по въздушно-капков. Може да се слу- чи навсякъде, а добрата хигиена не предпазва бебето от болестта, тъй като вирусът е много устойчив във външна среда. Върху ръцете живее повече от 4 часа, на суха, твърда повърхност –10 дни, в хладилник на 4°С (зеленчуци) –1 месец, а в канализацията –2 месеца. Преболедувалите ротавирусна инфекция деца могат да отделят вируса два месеца след края на заболяването. Тоест вече сме забравили, че детето ни е било болно, но то все още може да заразява. За това и ротавирусната инфекция е сред честите вътрешноболнични инфекции, а вирусът се среща по ръцете на 76-78% на лекарите, които се грижат за деца с ротавирусна диария и по ръцете на 20% от лекарите, които НЕ се грижат за деца. Прекараната ротавирусна инфекция омекотява протичането на следваща, но не предпазва от реинфекции. Тежестта на заболяването е обратно-пропорционална на възрастта на детето –най-уязвими си децата между 6-24 месеца (80% от всички заболели). При новородените инфекцията протича най-често безсимптомно, поради протективната роля на майчината кърма и незрелия гастроинтестинален тракт.

Първите симптоми

Ротавирусната инфекция протича като всяка една вирусна инфекция –с висока температура, повръщане, диария, но може да доведе до бързо обезводняване и съществена загуба на тегло. Клиничната картина е тежка и много трудно се овладява в амбулаторни условия, затова почти всички деца се подлагат на болнично лечение.

Последствия

Най –сериозните последствия, които може да се появят след прекарана ротавирусна инфекция са лактозната непоносимост, вторичната непоносимост към кравето мляко, дори развитието на диабет тип 1 при генетично предразположени деца. При някои деца, прекарали инфекцията се наблюдава и трудно захранване, което рефлектира и върху изоставане в ръста и теглото на бебето. Ротавирусната диария може да има сигнификантни последици при деца, родени с по-ниско тегло.

Профилактика

Ваксинопрофилактиката е най-важната и единствената успешна профилактика при този вид инфекции. СЗО и Европейското дружество по детски инфекциозни болести препоръчват ротавирусната ваксина да бъде включена в Имунизационния календар във всички страни. В България от 1 април 2010 г. ваксината е включена в Имунизационния календар като препоръчителна. Тя трябва да бъде направена възможно най-рано –още след 6-та седмица, за да завърши най-късно до 6-тия месец, когато защитният имунитет от майчините антитела спада и кърмачето е най- уязвимо за инфекцията. Ваксината се приема на два пъти през устата.Тя е напълно съвместима за приложение с всички останали ваксини за кърмаческата възраст и е част от рутинните имунизационни практики в редица държави в Европа, САЩ, Южна Америка и Азия.

За повече информация относно ранната защита от ротавирус  се консултирайте с педиатъра на своето бебе.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

Кърмене  
1 мес.
Кърмене
Кърменето или естественото хранене е най-полезно за малкото бебе. То е един естествен процес, който трябва да бъде стимулиран и подпомогнат, за да бъде осъществен ефективно. СЗО препоръчва изключително кърмене на бебето до шестмесечна възраст.
Цялата статия
Изцеждане  
1 мес.
Изцеждане
Причините майката да реши да се изцежда са няколко: тръгване на работа, чести отсъствия от вкъщи, желание винаги да контролира максимално количеството, което приема бебето и т.н. При тези случаи е възможно да се поддържа изключително кърмене, стига майката да установи добър режим и правилни умения за изцеждане и съхраняване на кърмата.
Цялата статия
Смесено и изкуствено хранене на бебето  
1 мес.
Смесено и изкуствено хранене на бебето
Представени са двата вида хранене - смесено и изкуствено, с техните особености.
Цялата статия
Какво представляват бебешките колики?  
1 мес.
Какво представляват бебешките колики?
Всички бебета плачат, някои повече, други по-малко. Плачът е една от най-познаваните от родители и педи- атри поведенчески реакции на кърмачетата.
Цялата статия
Атопичен дерматит (Кърмаческа екзема)  
1 мес.
Атопичен дерматит (Кърмаческа екзема)
В последните 10 години на 1-во място по честота на дерматологичните детски заболявания излиза атопични- ят дерматит, тъй като основните причини за появат му и симптомите, които се проявяват, са спечифични и не се познават както от населението, така и от голяма част от лекарите. Затова представяме проблема през погледа и през дългогодишната практика на д-р Илиев.
Цялата статия
Смяна на пелените на бебето  
1 мес.
Смяна на пелените на бебето
Обикновено първата смяна на пелените на новороденото се превръща в истинско изпитание за младите родители. Бебетата реагират различно на това ново и за тях начинание. Някои си кротуват, а други ритат с крачета и плачат. Ето няколко изпитани съвета как можете да превърнете смяната на пелените в приятно занимание за вас и бебчето.
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber