Online school
Регистрирани потребители: 23148
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Неспокойно мъниче - проблем ли е

Моля Ви за съвет от психолог, като преди това ще се опитам да ви опиша моето дете. На моменти имам големи трудности с него.
Детето ми е на 2 г. и 8 м., момче.
Спи неспокойно през нощта, а следобедният му сън е много кратък и събуждането е придружено с плач. Спи при нас,
не може да заспи сам и в своето креватче.
Като бебе имаше много силни колики 3 месеца, много трудно заспиваше, само с люшкане, не обичаше креватчето си, спеше предимно в количката.
Когато беше на 1г и 4 м. го консултирах с детски невролози, защото плачеше продължително насън и изпъваше телцето си в дъга, с главичката назад.
Мнението беше, че се касае за нарушения на съня, че детето е по-емоционално и възбудимо. Докато пиеше хомеопатични средства, имаше подобрение.
Към проблема със съня искам да прибавя и трудностите с храненето, които на този етап се изразяват в капризност и ядене на 10-20 определени неща.Като бебе, първите 2 месеца изобщо не засукваше, благодарение на усилията ми е кърмен 1г., ял е пюрета, каши, сега супи и мюсли. Но задължително трябва да стоя до него, за да се нахрани, иначе си играе с храната. Имаше период, около 1 м., в който почти нищо не искаше да яде. Лекарката каза, че не е болен, а капризен.
Забелязвам, че е непокорен, обича да се глези. С усилия става извършването на рутинните действия - миенето на ръцете, пишкането, сядането на столчето за хранене, обличането. Тича и скача по цялата къща или увисва на ръцете ми; непрекъснато търся начини да го накарам да направи нещото, което искам. Много е нетърпелив, ако се налага да изчака за храната си например.
Още един проблем за възрастта му. Пишка в гърнето, но ака все още в гащите; бяга и се крие по ъглите, когато дойде моментът.
От скоро ходи в ясла. Там яде само хляб и не спи на обяд. Не позволява да му обличат пижамата, да го хранят и др. неща., сестрата ми каза, че го намира за "по -невротичен тип дете". По време но обедната почивка непрекъснато говори и иска да прескочи през решетките на креватчето. Сестрите са в затруднение как да го укротят, буди другите деца. Лятото го приспивах по 1 час, за да спи 50 минути.
На фона на всичко това - излъчването му е лъчезарно, от бебе е усмихнат, хората му казват "усмивката", намират го за чаровен, умен, отворен. Говори безспир. Много жив и игрив е. Не проявява агресивност по отношение на децата. По-скоро той е жертва, когато му вземат играчката, не знае как да се защити.
Плаче често и много сърцераздирателно, но не е изпадал в истеричен безутешен плач.
Считам за значителен успех фактът, че макар и да се опита да се тръшка за играчки в магазините, нещата са под контрол и винаги купувам само това, което ни трябва или просто разглеждаме.
Все още не се заиграва достатъчно дълго. Забелязвам, че на моменти обича сам да си прави конструкции от различни играчки. Харесва връзки, пръчки - да промушва, да свързва... Колите и багерите са неговата страст. На детската площадка не е много активен, а по скоро съзерцателен. Вкъщи тича повече. Катери се на пързалката само отвреме-навреме. Обича да се люлее и да рови в пясъка.
Моля Ви, кажете ми за какъв тип дете става въпрос? Какъв да е моят подход? В голямо затруднение съм, много мъчно се гледа такова дете,особено сега, когато по цял ден не яде и не спи. Дали всичко е само период, особеност на характера или....? С какъв специалист да се консултирам? Моето усещане е за наличие на някакъв проблем, въпреки, че на пръв поглед всичко е нормално и личната му лекарка казва, че се развива добре.

Благодаря Ви предварително!


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
Здравейте,

От писмото Ви разбирам, че синът Ви е енергично и възбудимо дете. Изглежда той силно се впечатлява от заобикалящата го среда, от това което се случва около него или възможностите, които открива около себе си /храната става не само за ядене, но и за игра/. Явно му е трудно да се отпусне, да се успокои и да заспи. Споделяте, че сте предприели лечение с хомеопатични лекарства, което е давало добри резултати.
На първо време в домашни условия това, което може да направите е да намалите разсейващите го неща, ограничавайки звуци, музика, филмчета, играчки, часовник който тиктака – все неща, които привличат вниманието му. Поднасяйте му ги едно след друго. По подобен начин пoстъпвайте с изискванията и задачките, които му давате. Пр. след като се нахрани, му кажете, че трябва да се облича. Идеята е в мислите си той да „държи” по едно нещо, за да може да се концентрира по-лесно. Когато имате изисквания към него, помислете си дали не е достатъчно объркан и превъзбуден и може ли да ги поеме или ще се напрегне още повече. Бих Ви препоръчала консултация с психолог, който да се запознае с Вас и детето, да има възможността да Ви зададе допълнителни въпроси, да придобие лични впечатления от наблюдение и да Ви насочи към следващите стъпки. Паралелно с това, нищо не пречи в случай, че сте доволна от хомеопатията, тя да върви като поддържаща терапия, за което е добре да вземете мнението на съответния специалист.

С уважение:
Лиляна Тръпчева, 18.10.2013 г. 12:27:44

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Лятна разпродажба на Avent - №1 марка за хранене в България!

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber