Online school
Регистрирани потребители: 23148
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Да потърся ли помощ

Здравейте госпожо Илиева,
Имам момиченце на 3 години и 1 месец. В речника си има около 50 думи, като 10-ина от тях не изговаря добре (напр. готово - гогово, наздраве - нагаге). Първите си думи (мама, баба, чао) каза на около годинка, но бавно включваше нови думи в речника си. Разбира всичко, изпълнява команди от три части (Свали си якето, обувките, обуй пантофите и дай подаръка на баба!) Облича се сама и се съблича сама (понякога й трябва помощ за по-тесни блузи през главата). Сама ползва гърне (събува-обува гащи и панталон, избърсва се, и вика някой за да го почисти). Обича да общува с деца и да играе с тях - разбират се, макар, че ползваме само двусрични изречения ("Ела Диди!", "Хайде ам-ам!", Т(ч)акай како!", и т.н.). Може да брои до четири, но показва с пръстчета (напр. Колко са лапите на котето? Тя показва с пръстче последователно четирите лапи и накрая показва четири пръстчета). Обича да четем приказки и ясно се разбира, че ги разбира, но главно си бърбори на нейн си език. Дядо й по бащина линия до навършване на три години е казвал само "мама" и баща й не е имал богат речник, но баба й не може да си спомни колко точно е говорел на три години. Моля за Вашето мнение, да изчакам ли още или да търсим логопед?
Благодаря Ви предварително!

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Здравейте!
Добре е, че детето разбира тристепенни инструкции и обича да общува с деца. Думите, които казва обаче трябва да са повече. На тази възраст децата умеят да съставят изречения, като комбинират 3-4 думи, разбират и използват „аз”, „мен”, „ние”, „ти”, образуват множествено число (коли, маси, кукли). Би следвало детето да участва в диалог, като използва 2-3 изречения. Речта трябва да е разбираема за непознати през по-голямата част от времето.
Направете консултация с логопед. Само в лична среща специалистът може да оцени адекватно езиково-говорното развитие на детето.
Невена Илиева, 07.10.2013 г. 16:50:06

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Лятна разпродажба на Avent - №1 марка за хранене в България!

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber