Online school
Регистрирани потребители: 23211
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Дело за попечителство

Здравейте!

Имам син на 14 год., който след развода, остана при майка си. След 5 години съжителство с майка си и нейния приятел, от който имат природено момиченце, синът ми избра да дойде да живее вкъщи, при мен. Искам да заведа дело за възстановяване на родителските си права над детето и отнемането им от майката. Вероятно ще призоват детето за свидетел. Как да го предпазя от отрицателното действие на делото над него?


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
Здравейте, до колкото разбирам сте решил да започнете дело. Участието на децата в съдебни процедури се извършва съгласно нормативната уредба /чл. 15 от Закона за закрила на детето/. Институциите и служителите в тях вече са натрупали достатъчно опит, за да защитят по най-добрия начин интересите на детето.
В случая е по-важно да се изясни необходимостта от повдигане на такова дело и как детето преживява отношенията между родителите си, отколкото самата административна процедура, която може само да узакони взаимоотношенията между хората. Като психолог, въпросите, които се изправят пред мен са: защо детето е избрало да промени местожителството си и начина си на живот – идвайки при вас и какво предполага необходимостта от стартиране на съдебна процедура. Едва след намиране отговора на тези въпроси, бих могла да ви консултирам по какъв начин да представите информацията пред детето си, как да му обясните какво предстои и защо, така че то да не се чувства виновно и отговорно за разрива на отношенията между родителите му.
В последно време все повече двойки прекратяват съвместното си съжителство – избор на родителите, който децата са принудени да приемат. В зависимост от начина по който се случва, подрастващите може да изпитват конфликт на лоялност, трудности при интегриране на мъжкото и женското начало в собствения образ, да създадат стереотипи при създаването на бъдещи връзки. Затова е добре родителите да бъдат чувствителни към поведението на детето, способността му да се адаптира, да създава приятелства, нивото на тревожност и други индикации, които са добри предпоставки за търсене на професионална помощ с цел избягване на по-тежки последици в бъдеще.
В случай на желание, може да се свържете с мен чрез сайта ми: http://psinspiration.com/contact.html, както и да ви предложа участие в група за взаимопомощ на разведени родители, където обсъждаме важни теми, свързани с преживяванията на децата, специфика в комуникацията, идеи за справяне в кризисни и конфликтни ситуации. Повече информация може да намерите на: https://www.facebook.com/#!/pages/%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0/514147821985503?fref=ts
С уважение:
Лиляна Тръпчева, 22.8.2013 г. 14:10:53

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber