Online school
Регистрирани потребители: 23148
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Как да намерим баланс при двегодишните

Здравейте,
Казвам се Димитрина, дъщеря ми се казва Яна и сега става на 2 г.
Нямам други деца. Аз, майката, се грижа основно за детето. Тримата с бащата живеем при бабата, т.е. майка ми.
Няма някакво обстоятелство, което да влияе на емоционално-психологическото състояние на детето, поне аз не осъзнавам да има такова.
Яна е хиперактивно дете, според определенията които съм чувала за това, не се спира, не ме слуша, дори нарочно прави обратното на това което ѝ се казва. Един малък Ян Бибиян. През деня, когато сме двете мога да кажа, че е по-спокойна, понякога дори ме слуша, заиграва се вече сама, оставям я в спалнята да играе, като я подслушвам и поглеждам от време на време.Вечер, когато се приберат баба ѝ и баща ѝ, става много кисела и лигава. Постоянно дърпа контактите, жиците като малко коте е не се спира. Дори когато я обличам имам чувството, че обличам животинче. Откакто започна да се обръща от гръб по корем, та до наши дни смяната на памперс е кошмар за мен, не иска да стои мирно, обръща се, пипа се, ако има ако го мачка като пластелин.......мнооого е бърза. Ако и кажа да не прави така със строг тон, тя точно това почва да прави, пробвах да се правя ,че не забелязвам, с отвличане на вниманието, така пък не разбира, че прави нещо нередно. Аз съм против биенето на деца, макар че понякога ми идва да я ударя, но не си го позволявам.
Не знам какво да правя, не искам да съм строга, но имам чувство че изпускам кормилото и тя го поема, а може и да сме си така отначало;)
Въпросът ми към вас е как да възпитавам детето, така че да не е прекалено лигаво, но и не искам войник? Кажете ми някакви методи, книги...нещо, което да ми помогне.
Благодаря предварително!

Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Отговор
Здравейте,
Мисля, че най-адекватната помощ би била консултация със специалист, предвид факта, че той няма да е емоционално въвлечен във взаимоотношенията Ви, ще може да Ви зададе конкретни въпроси, да види целостта на картината отстрани, има специфични знания и опит, с които да борави.
Хубаво е, че Вие се интересувате и четете за детското развитие и поведение. Като майка е важно да бъдете информирана, но е още по-важно да бъдете чувствителна към вътрешния свят и интересите на детето, да осъзнавате нуждите му, да му показвате света и да го възпитавате. Това са немалко роли, които всеки родител съчетава. Предвид факта, че както всеки от нас е различен, било поради опита си, интересите си, темперамента си, така и децата са различни, за това е трудно да се даде универсална рецепта за това кое е „правилно”.
Конкретно към въпроса Ви за методи или книги, от авторите пишещи за детското развитие и общуването с тях, горещо мога да Ви препоръчам Франсоаз Долто.
С уважение:
Лиляна Тръпчева, 22.8.2013 г. 14:33:56

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Лятна разпродажба на Avent - №1 марка за хранене в България!

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber