Online school
Регистрирани потребители: 23148
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Как да кажа на дъщеря ми за болестта, която имам

Здравейте, Дъщеричката ми е на 4г. Скоро ме диагностицираха с много агресивна форма на рак. Прогнозите на докторите не са добри. Мислех си, дали не можете да ми помогнете с информация, как да подготвя дъщеричката си за края ми и как най-безболезнено да се каже на дете, на тази възраст, че майка му я няма вече... Дори не знам как да го формулирам за Вас...Търсих много в интернет, но отговор не намерих. Ще Ви бъда много благодарна за всяка информация. За съжаление, не сме в България и не мога да посетя консултация с детски психолог. Благодаря Ви предварително! Поздрави!
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Реакция на близките
Всеки случай на раздяла, скръб, загуба, криза е индивидуален и зависи от конкретните обстоятелства, чувства, емоции, опит, взаимоотношения между членовете на семейството, личчен ресурс за справяне и много други фактори. Със сигурност децата се нуждаят от време, за да се адаптират към промяната, толерантност от страна на възрастните, чувствителност, разбиране на емоциите им и колкото се може повече усещане за сигурност. Реакциите зависят и от самото поведение на детето, което може както много да се затвори в себе си, така да стане доста буйно, агресивно, тревожно, неспокойно, дори и на пръв поглед да не показва промяна, а да таи преживяванията си дълбоко в себе си. В случаите в които възрастните се чувстват достатъчно объркани, безпомощни, самотни или усещат, че личната им енергия е насочена в друга посока, форма на грижа е и да потърсят помощ от външен човек, който да не е така емоционално въвлечен в ситуацията и да съумява да реагира адекватно и обективно спрямо обстоятелствата.
Преди време, по подобен повод, синтезирах информация относно това как децата преживяват смъртта на разлзични възрасти и по какъв начин семейството би могло да реагира. Ето линк: http://psinspiration.com/smurtta.html.
В случй, че имате допълнителни въпроси и коментари, бихте могли да се свържете с мен чрез електронната поща, така че да потърсим конкретни варианти за реагиране в конкретната ситуация.
С уважение:
Лиляна Тръпчева, 04.7.2013 г. 10:56:39

Въпрос
Здравейте,

благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Напълно съм съгласна с това, което ме съветвате и точно това се старая да правя още повече, че дори не изглеждам болна, макар и на химиотерапия.

Малко неправилно съм формулирала въпроса си.

Въпроса ми е, как баща й и близките ми да й обяснят след смъртта ми, че вече няма да ме види?

Благодаря още веднъж за времето, което ми отделяте.
paulina kirova, 03.7.2013 г. 11:22:26

Отговор

Здравейте,
Искрено съжалявам за поводът по който ми пишете!
Не знам дали може да „подготвите” дъщеричката си и дали е нужно да го правите. Децата на тази възраст приемат смъртта като подобна на сън. В тяхното съзнание човек ще се събуди и те отново ще са заедно – въпрос на време. Той просто не престава да „живее”. Подготвяйки я, рискувате да я напрегнете и да я направите много тревожна, да не смее да се отдели от вас и да започне да си изгражда различни фантазии. Сега Вие може да бъдете светъл пример за нея – как човек посреща трудностите, че въпреки всичко запазва усмивката си и умее да се радва на малките неща. Правете го заедно! За нея ще е по-добре отколкото да прекарва дните си в очакване. Може да й кажете истината – че мама е болна и лекарите не знаят дали и как ще я излекуват / или нещо друго, което сметнете за подходящо/. Грижете се за детето си и оставете някой друг да се погрижи за Вас. Пишете й писма, разказвайте й за себе си, за живота си, за всичко, което бихте искали да й покажете и за това на което бихте искали да я научите, какъв човек бихте искали да бъде.
С уважение:
Лиляна Тръпчева, 01.7.2013 г. 23:27:23

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Лятна разпродажба на Avent - №1 марка за хранене в България!

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber